Brabantse dierenartsen luiden noodklok over illegale hondenfokkers

Gepubliceerd op 21 juli 2015 om 11:44

De helft van de puppy’s in Nederland is afkomstig van illegale hondenfokkers uit Oost-Europa. Het is een lucratieve business. De fokkers verdienen er jaarlijks zo’n 40 en 50 miljoen euro mee, maar houden geen rekening met het welzijn van de dieren

Bron: NPO Journalistiek

De helft van de puppy’s in Nederland is afkomstig van illegale hondenfokkers uit Oost-Europa. Het is een lucratieve business. De fokkers verdienen er jaarlijks zo’n 40 en 50 miljoen euro mee, maar houden geen rekening met het welzijn van de dieren. De puppy’s worden in honderden aantallen tegelijk gefokt, er wordt geknoeid met inentingen en hun papieren en ze worden onder erbarmelijke omstandigheden op transport gezet. Dierenartsen in Brabant denken dat de handel alleen aan banden gelegd kan worden wanneer de consument wakker wordt en de illegaal gefokte hondjes niet meer koopt. 

In de zomer besteedt Reporter Radio aandacht aan onderzoeksverhalen uit de provincies. In de aflevering over Brabant aandacht voor het researchwerk van  Omroep Brabant verslaggever Mattijs Smit. Hij dook met een undercover-actie in de illegale internationale puppy-handel. Dierenarts Frank van Schaijk legde aan hem uit hoe de illegale fokkers te werk gaan. Eenmaal gefokt in Oost-Europa worden de pups op transport gezet naar Nederland en vervolgens geplaatst in huiselijke situaties zodat de consument de indruk krijgt dat die pup gewoon in Nederland is geboren en is opgegroeid.

'Dierenmaffia'
Omroep Brabant sprak met twintig verschillende dierenartsen. Een aantal van hen spreekt van een dierenmaffia en sommigen willen alleen anoniem in beeld omdat ze bang zijn voor bedreigingen van de hondenhandelaren. Ze zijn boos op de consument. In een brief schreef één van hen: "De consument is de hoofdschuldige, die wil een Maserati, maar betalen voor een Fiat." Maar ook zijn ze boos op collega’s die deze illegale praktijken in stand houden.

Nieuwe wetgeving
Per 1 januari mogen honden pas met 15 weken de grens over en niet met 8 weken en mogen alleen dierenartsen de inentingenboekjes verstrekken. Toch vrezen de dierenartsen dat daarmee de welzijnsproblemen van illegaal gefokte pups niet afgelopen zijn. Het grootste probleem voor de eigenaren is: 'Je weet niet wat je krijgt'. Je weet niet of ze gesocialiseerd zijn, je weet niet hoe oud ze zijn of ze goed gevaccineerd zijn en of ze parasieten bij zich hebben. Het grootste risico is dat de hond rabiës heeft, hondsdolheid. De nieuwe wetgeving moet dat voorkomen want een pup van 15 weken is ingeënt tegen hondsdolheid. Uit de illegale praktijken blijkt echter dat fokkers en dierenartsen het niet zo nauw nemen met de inentingsregels. Soms geven ze de pups alle inentingen die ze eigenlijk verspreid over een paar weken moeten krijgen, in één dag.

Lucratieve business
Dierenhandel is de meest lucratieve handel na de drugshandel en zelfs de tweede lucratiefste handel in de hele wereld. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland zo’n 150 duizend pups zijn. De helft daarvan komt van geregistreerde fokkers en kennelhouders, maar de andere helft komt ergens anders vandaan. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat deze pups afkomstig zijn uit landen als polen,Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Roemenië. De drie grootste handelen exporteren deze pups naar Italië, Duitsland en Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor de bulk van de pups die naar Europa gaat.