Hondsdolheid (Rabies ) kan nieuwe Q-koorts worden!!!!

Gepubliceerd op 25 september 2015 om 10:00

De illegale puppyhandel vergroot het risico voor mensen in Nederland om hondsdolheid te krijgen. De puppy’s uit met name Oost-Europa worden vaak niet of te vroeg ingeënt tegen deze dodelijke ziekte. Stichting Vier Voeters vreest dat hondsdolheid zomaar de nieuwe Q-koorts kan worden.

Lees ook: Hondsdolheid ontdekt bij Amsterdamse pup

Niet alleen een beet, maar ook een krab of lik van een besmet dier kan al leiden tot besmetting. Wil de vaccinatie werken, dan moet de pup minstens 12 weken oud zijn. Daarna duurt het nog drie weken voordat de vaccinatie effectief is. „Daarom mogen pups sinds eind vorig jaar ook pas vanaf 15 weken oud het land in- of uitgevoerd worden”, zegt Karin Jansen van Vier Voeters. „Maar pups van 8 weken verkopen beter, zeggen de handelaren, want die hebben een hogere schattigheidsfactor. Met illegale puppyhandel wordt in Europa veel geld verdiend en de handelaren weten de regels op allerhande manieren te omzeilen.”
HANDEL
Gemiddeld komen er jaarlijks 70.000 honden vanuit het buitenland onze grens over, via illegale hondenhandel of als meegenomen zwerfdier. Deze dieren komen veelal uit gebieden waar hondsdolheid voorkomt. Daarbij komen ze uit ’puppyfabrieken’ waar de dieren boven op elkaar zitten waardoor verspreiding heel gemakkelijk gaat, weet Jansen.

BIJTGRAAG
„Afgezien van het dierenleed dat hiermee gepaard gaat, realiseren mensen die via internet een pup kopen zich niet wat de risico’s zijn. Pups hebben de neiging met hun scherpe tandjes in handen en voeten te bijten. Verspreiding van hondsdolheid is een reëel risico. In het inentingenboekje kan de vaccinatie staan, maar bij pups jonger dan 15 weken is de kans klein dat deze effectief is geweest.”

Paul Overgaauw, dierenarts en microbioloog aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, heeft eerder in Metro al zijn zorgen geuit over buitenlandse honden die ziektes het land in brengen. „Die zijn niet alleen vervelend voor de dieren zelf en hun soortgenoten voor wie ze besmettelijk zijn, maar ook voor mensen”, zei hij. Overgaauw memoreerde aan een hond met hondsdolheid in Amsterdam waardoor drie jaar geleden vijftig honden en katten moesten worden afgemaakt en tientallen mensen een inenting moesten krijgen.

ZIEK
Dierenartsen zien veel zieke pups uit het buitenland in hun praktijk. Op dit moment is het nog vooral het parvovirus waaraan de dieren door zware diarree vaak binnen een paar dagen overlijden. In de afgelopen paar jaar zijn in Nederland voor zover bekend drie honden afgemaakt waarbij de verdenking bestond dat ze hondsdol waren. Een kwam uit Marokko, de andere twee uit Oost-Europa. Als de eerste symptomen zichtbaar zijn, is er al geen genezing meer mogelijk.