Nederland te laks in aanpak malafide puppyhandel' zegt Vlaamse minister Ben Weyts

Gepubliceerd op 27 december 2015 om 17:19

BRUSSEL - Nederland is te laks in de aanpak van malafide puppyhandel. Dat zegt de Vlaamse minister Ben Weyts van dierenwelzijn tegen Omroep Brabant.

Bron Omroep Brabant 27-12-2015

Nederland te laks in aanpak malafide puppyhandel' zegt Vlaamse minister Ben Weyts

BRUSSEL - Nederland is te laks in de aanpak van malafide puppyhandel. Dat zegt de Vlaamse minister Ben Weyts van dierenwelzijn tegen Omroep Brabant. Vlaanderen heeft zelf de regels voor de handel in puppy's flink aangescherpt. Ze zijn bang dat slecht verzorgde, ongezonde hondjes via Brabantse handelaren alsnog Vlaanderen binnen komen.

In tegenstelling tot Nederland heeft Vlaanderen een witte lijst met fokkers en handelaren, wiens hondjes wél geïmporteerd mogen worden bij onze zuiderburen. Daarop staat bijvoorbeeld geen enkel Hongaars bedrijf meer.

Maar dit strenge beleid heeft weinig zin zolang de Nederlandse overheid Brabantse handelaren geen strobreed in de weg ligt, vreest Weyts. "Als bij ons de regelgeving strenger wordt, dan groeit de verleiding bij handelaren om via Nederland te kunnen importeren."

LEES OOK: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

Eerder dit jaar bracht Omroep Brabant het nieuws naar buiten dat Brabant de spil is in een grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy's.

Veel hondjes worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt in grote puppyfabrieken in Oost-Europa. Daglicht, goed voedsel of een degelijke medische begeleiding zijn vaak ver te zoeken.

Vrijplaats
België heeft jarenlang de naam gehad om een vrijplaats te zijn voor malafide hondenhandel. Maar dit lijkt zich meer en meer te verplaatsen naar Nederland - en dan met name naar Brabant.

Vlaanderen wil deze verwaarloosde hondjes uit de handel niet meer binnen hebben en scherpte dus de regels aan. Weyts wil dat de Nederlandse overheid dit ook doet en vindt steun bij Nederlandse wetenschappers.

"Alleen als je zou verplichten dat dergelijke dieren met een gezondheidscertificaat worden verhandeld, kun je eerste stappen doen. Dat hebben wij jaren terug ook al geadviseerd aan de regering", vertelt onderzoeker Paul Overgaauw van de Universiteit van Utrecht.

Reactie staatssecretaris
Verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam laat via een woordvoerder weten dat hij altijd bereid is te luisteren naar ideeën van Belgische collega's.

De woordvoerder van Van Dam zegt er wel meteen bij dat Nederland volgens hem wel zeer goede regels heeft op dit gebied en dat de handhaving volgens hem wel degelijk streng is.

Dat dit laatste niet klopt, blijkt overigens uit een uitzending die Zembla onlangs over dit onderwerp maakte.

Broodfokkers en Handelaars moeten verboden worden

http://www.omroepbrabant.nl/…

Links naar de filmpjes

Vlaams minister Ben Weyts van dierenwelzijn roept Nederlandse overheid op beter samen te werken en harder op te treden tegen malafide puppyhandelaren

http://www.omroepbrabant.nl/…

Vlaanderen: 'Nederland moet beter samenwerken en strenger optreden tegen malafide hondenhandelaren'

http://www.omroepbrabant.nl/…

Wetenschapper Paul Overgaauw: 'Betere samenwerking is nodig'