Hapert : Puppyhandelaar sleept gemeente voor rechter: 'Dwangsom van 740.000 euro is onredelijk'

Gepubliceerd op 1 september 2016 om 23:02

#broodfokmoetstoppen
Vandaag stonden de gemeente Bladel en de omstreden puppy handelaar / broodfokker tegenover elkaar in de rechtszaal.

 

Bron Omroep Brabant

Puppyhandelaar sleept gemeente voor rechter: 'Dwangsom van 740.000 euro is onredelijk'

DEN BOSCH - De omstreden puppyhandelaar uit Hapert en de gemeente Bladel stonden donderdag voor de rechter in Den Bosch. De puppyhandelaar vocht daar een dwangsom van 740.000 euro aan, die de gemeente wellicht aan hem op wil leggen.

De gemeente beschuldigt de handelaar van illegale bebouwing. "Nergens in de gemeente staat zoveel illegale bebouwing als daar", zei de gemeente in de rechtbank. Ook handelt de handelaar volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan omdat hij honden uit het buitenland verkoopt.

'100 honden per week'
In het bestemmingsplan staat dat er alleen producten verkocht mogen worden die door de verkoper 'zelf zijn voortgebracht'. Kortom, de puppyhandelaar mag alleen honden verkopen die hij zelf heeft gefokt. Volgens de gemeente importeerde de handelaar in 2015 honderd honden per week.

De puppyhandelaar bestrijdt dit. Op dit moment heeft hij honderd honden in het bedrijf. '80 procent is zelf gefokt", zo zei hij tegen de bestuursrechter. Volgens hem werden ook honden op zijn naam geïmporteerd naar België vanuit Hongarije. "Maar die honden heb ik nooit gehad, ik heb daar zelf melding van gemaakt."

'Dwangsom onredelijk'
De advocaat van de puppyhandelaar gaf aan de dwangsom van 740.000 euro onredelijk te vinden. "Het lijkt erop dat ze dit bedrijf kapot willen hebben. Waarom geen andere locatie zoeken waar dit wel kan, in plaats van een dwangsom?"

De gemeente vindt de dwangsom wel redelijk. Die is onder meer berekend op basis van de prijs van de honden.

'Geen malafide praktijken'
De advocaat van de puppyhandelaar betoogde voor de rechtbank dat de handelaar niets te verwijten valt. "Er zijn geen malafide praktijken, geen zieke dieren en geen belastingontduiking."

De gemeente Bladel zei tegen de rechter dat naar het bedrijf is gezocht op Google. "Het regent daar klachten. In 2015 zijn er 35 klachten, meldingen en aangiften gedaan tegen deze handelaar. Bij de gemeente en de politie. We willen iets doen om dit te stoppen."