Dierenbescherming: 'Maatregelen nodig tegen foute puppyhandel'

Gepubliceerd op 28 november 2016 om 22:12

Van de helft van de 150.000 honden die ieder jaar worden aangeschaft, is niet duidelijk wat de afkomst is. De Dierenbescherming trekt aan de bel, want een groot deel van deze pups komt uit Oost-Europa en wordt onder slechte omstandigheden gefokt.

Bron: RTL Nieuws

Van de helft van de 150.000 honden die ieder jaar worden aangeschaft, is niet duidelijk wat de afkomst is. De Dierenbescherming trekt aan de bel, want een groot deel van deze pups komt uit Oost-Europa en wordt onder slechte omstandigheden gefokt.

Volgens de Dierenbescherming worden de pups vaak niet goed verzorgd en niet ingeënt. Toch worden ze naar Nederland gebracht, waar een fokker vervolgens doet alsof de pup uit zijn nestje komt en het paspoort manipuleert.

Maatregelen tegen foute handel

De fokkers verdienen veel geld met de pups, zegt de Dierenbescherming. Ze krijgen een slechte huisvesting, dus de kosten zijn laag, maar ze worden aangeboden alsof de fokker aan alle regels heeft voldaan.  

Om de foute puppyhandel tegen te gaan, wil de Dierenbescherming dat de wet wordt aangepast. In advertenties voor pups moet een verplicht traceerbaar registratienummer te zien zijn, de handelaar moet verantwoordelijk worden gesteld voor de fokomstandigheden, en er moet een 'witte lijst' van buitenlandse hondenfokkers komen.

8600 advertenties

Zo moet het ook makkelijker worden om bijvoorbeeld op Marktplaats een pup te kopen. Op de website worden maandelijks 8600 advertenties geplaatst waarin hondenpups worden aangeboden. Marktplaats ontvangt iedere maand gemiddeld 15 meldingen van misstanden waarbij pups onder slechte omstandigheden worden gefokt.

"Als er wettelijke aanpassingen zijn die het dierenwelzijn werkelijk verbeteren en misstanden tegengaan, dan zien we die liever vandaag dan morgen", zegt een woordvoerder van de website.

Consumenten moeten opletten

Ook Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, vindt de illegale puppyhandel afschuwelijk. "Alle suggesties voor een nog betere aanpak zijn welkom. De illegale hondenhandel heeft de aandacht van de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming", zegt zijn woordvoerder.

"De afgelopen maanden zijn er onder andere twee grote handelaren aangepakt. En sinds 2015 kunnen alleen nog pups van 15 weken of ouder geïmporteerd worden in Nederland." Van Dam wil daarnaast de identificatie en registratie van honden verbeteren, maar vraagt ook aan consumenten om goed op te letten bij het kopen van een pup, om zo de illegale handel terug te dringen.

http://rtlxl.nl/#!/u/664c7480-f925-4581-adc3-1e20f3bb0cf2