Puppyfraude met vaccinatieboekjes niet langer mogelijk

Gepubliceerd op 13 december 2016 om 22:40

Wij zijn zeer blij met het bericht aangezien we hier de laatste weken druk mee bezig zijn geweest. We kunnen dit onderdeel met succes afsluiten.
Onderstaand bericht hebben wij ontvangen van PVdD

Wij zijn zeer blij met het bericht aangezien we hier de laatste weken druk mee bezig zijn geweest. We kunnen dit onderdeel met succes afsluiten.

Onderstaand bericht hebben wij ontvangen van PVdD
--------------------------------------------------------------------------------------------

Beste Actiegroep;)

Heel goed nieuws. De motie gebaseerd op jullie input is vandaag aangenomen!! Hieronder vind je de informatie.

Puppyfraude met vaccinatieboekjes niet langer mogelijk

Den Haag, 13 december 2016 | Fraude met vaccinatieboekjes van jonge honden is niet meer mogelijk. De Tweede Kamer steunde vandaag een motie van de Partij voor de Dieren die vroeg om een verplicht Europees dierenpaspoort. Hiermee wordt een belangrijke stap gemaakt naar een einde van het importeren van zieke puppy’s uit Oost-Europa.

Het dierenpaspoort is een officieel identificatiedocument dat alleen door dierenartsen mag worden verstrekt. Zij zijn daarbij verplicht het paspoortnummer samen met het chipnummer te registreren. In Nederland was dit document tot nu toe niet verplicht; het overleggen van een vaccinatieboek was voldoende. Dit is echter veel gevoeliger voor bedrog omdat handelaren deze mogen verstrekken zonder een dierenarts hierbij te betrekken.

Doordat handelaren zelf vaccinaties konden invullen, wisten zij pups uit onder meer Hongarije op grote schaal “wit te wassen” door het hondenpaspoort te vervangen met een vaccinatieboekje. Hiermee kan het dier immers niet gecontroleerd worden op herkomst, daadwerkelijke ent-status of gevaarlijke ziekten, zoals rabiës. Met het aannemen van de motie wordt het vaccinatieboekje voor honden verboden en geldt alleen nog het dierenpaspoort.

Kamerlid Esther Ouwehand: “De illegale puppyhandel moet stoppen. Het is een goede zaak dat de Kamer onze motie steunde om frauduleuze handelaren sneller de pas af te kunnen snijden. Zo wordt het “witwassen” van zieke puppy’s in de kiem gesmoord. Toch heeft de regering zijn huiswerk de afgelopen jaren slecht gedaan, België en Frankrijk zijn al veel verder in de aanpak. Dus we blijven aandringen op verdere maatregelen”

Ook in de recente zaak in Holwerd, waarbij de inspectie 23 dode pups in de vriezer van een handelaar aantrof, lijkt met vaccinatieboekjes te zijn gefraudeerd. Mensen die een pup kochten kregen een vaccinatieboekje mee waarop alle entingen keurig waren ingevuld. Toch werden de pups in korte tijd ziek en overleden vaak aan parvo. Deze situatie had kunnen worden voorkomen als niet het vaccinatieboekje, maar het dierenpaspoort verplicht was geweest, en er dus toezicht was geweest van een dierenarts.