GAIA eist verbod verkoop puppy’s uit Oost-Europa

Gepubliceerd op 26 februari 2017 om 10:54

“Genoeg getalmd. Ben Weyts moet paal en perk stellen aan broodfok en hondengroothandel!”

Na de PANO-reportage: GAIA eist verbod verkoop puppy’s uit Oost-Europa en dient klacht in bij Orde Dierenartsen

“Genoeg getalmd. Ben Weyts moet paal en perk stellen aan broodfok en hondengroothandel!”

Gisteren toonde de onthullende Panoreportage over de wanpraktijken van de puppyhandel hoe eenvoudig het is om van een Oost-Europese puppy een Belgische puppy te maken. Wie een Belgische dierenarts vindt die Belgische blanco paspoorten en identificatiedocumenten ter beschikking stelt, kan aan de slag. GAIA vraagt het gerecht onmiddellijk een onderzoek in te stellen naar de dierenarts die zo gewillig deze documenten vrijgaf en dient bij de Orde van Dierenartsen klacht in tegen de betrokken dierenarts. Ook de Vlaamse Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, moet drastisch ingrijpen, zegt GAIA, en de Vlaamse lijst van erkende Oost-Europese "kwekers" van puppy's * uitmesten. De minister mag zich onder geen beding als een zachte heelmeester opstellen want die kunnen zoals geweten – ongewild – stinkende wonden maken.

Ban de groothandel in Oost-Europese puppy’s en de broodfok

Anders gezegd: GAIA eist dat de verkoop van puppy’s uit Oost-Europa aan banden gelegd wordt. De minister van Dierenwelzijn moet ook paal en perk stellen aan broodfok en groothandel in puppy’s. Dat vereist structurele mategelen, geen halfzachte maatregelen voor de schone schijn. De gezondheids- en welzijnsbelangen van de honden moeten voorgaan op het winstbejag van de handelaars en fokkers. Het is onaanvaardbaar dat wie een pup wil aanschaffen geen garantie heeft dat hij een gezonde en goed gesocialiseerde hond in huis haalt. Het consumentenbedrog is inherent aan de praktijk van broodfok (grootschalige, onzorgvuldige kweek en verkoop van – al dan niet ingevoerde pups – van verschillende rassen) en moet er absoluut uit: de stinkende stallen moeten doeltreffend uitgemest worden. GAIA vindt het onbegrijpelijk dat in de Pano-reportage zowaar een broodfokker/groothandelaar aangeprezen werd, door wie de makers zich blijkbaar op sleeptouw lieten nemen. Michel Vandenbosch: “Gestopt met invoer van pups of niet, mensen moeten beseffen dat wie bij grootschalige fokkers van verschillende hondenrassen een pup koopt, groter risico loopt dat hij zich een ongezonde en slecht gesocialiseerde probleemhond laat aansmeren.

Sla Oost-Europese “kwekers” in de ban

Op dit moment mogen bijvoorbeeld volgende Oost-Europese "kwekers" ongelimiteerd puppy's transporteren om ze door te verkopen aan Belgische doorverkopers: het Slovaakse "Puppy Export" en "Animal Transport"; het Hongaarse "Eurodog Hungary"; de Tsjechische ondernemingen "Pavlikova" en "Skladalova"; enzovoort. Er staan niet minder dan 17 ondernemingen op de lijst. Kern van het probleem is dat Oost-Europese bedrijven de dieren helemaal niet zelf kweken, terwijl dat nochtans wettelijk verplicht is (zie bijgevoegd artikel uit het Koninklijk Besluit ter zake)! Waar de dieren dus vandaan komen en in welke omstandigheden ze gekweekt zijn, weet niemand.

Het is hoog tijd dat minister Weyts daartegen krachtdadig optreedt. Reeds in 2014 zei de minister immers over de lijst van de erkende buitenlandse "kwekers" (in Woef-magazine): "Het klopt dat de instellingen op die lijst niet volledig koosjer blijken te zijn. In de praktijk zijn het geen hondenfokkerijen, maar wel transitcentra die de pups verzamelen bij boeren en ze gewoon op het transport zetten naar ons land. Dat loopt dus helemaal fout."

Niets veranderd

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er niets ten gronde veranderd. Nog steeds bevoorraden dierenwinkels zich met puppy’s uit Oost-Europa, die ze ‘aan de lopende band’ verkopen aan vaak goedgelovige kopers en die afkomstig zijn uit transit- of verzamelcentra zonder dat er iets bekend is over de eigenlijke kwekers. Dat net puppy’s uit Oost-Europa veel vaker ziek zijn dan puppy's afkomstig uit België mag dan ook niet verbazen. De zieke puppy die uiteindelijk aan parvo sterft was opnieuw afkomstig van dierenwinkel Puppy House uit Boechout, waarvan de zaakvoerders, het echtpaar Clerckx, op 15 maart 2017 moeten verschijnen voor de correctionele rechtbank van Antwerpen wegens dierenmishandeling en oplichting van de consument. Ben Weyts mag geen seconde langer wachten: op dit moment is er niet de minste transparantie over de eigenlijke herkomst van de puppy’s die verkocht worden in dierenwinkels. Hoe langer de minister treuzelt om de Oost-Europese verzamelcentra aan te pakken, hoe langer het lijden van Oost-Europese moederdieren, ondergebracht in één of andere voormalige varkensstal of in donkere kelders, zal blijven voortduren.

Proces tegen beruchte “Puppy House” (voorheen “Dierenplezier”)

Er zijn ook lichtpunten: op 15 maart 2017 vindt het strafproces plaats tegen de uitbaters van "Puppy House" (voorheen “Dierenplezier”) in Boechout. Deze mensen hadden een constructie opgezet met een Oost-Europees verzamelcentrum dat honderden te jonge puppy's naar België heeft getransporteerd. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch licht toe: "De strafzaak tegen Puppy House wordt een echt test case. Begin dit jaar verwees de Raadkamer de zaakvoerders door naar de Antwerpse correctionele rechtbank. Ze worden aangeklaagd wegens het illegale verhandelen van te jonge puppy’s en oplichting. GAIA stelt zich burgerlijke partij in deze zaak. De rechtbank krijgt van ons de bewijzen voorgeschoteld waaruit blijkt dat meer dan 400 honden onder de 8 weken op transport naar België zijn gezet. De reportage van Pano toont aan welke gevaren voor mens en dier daaraan verbonden zijn. Hopelijk heeft de rechtbank meegekeken." Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA, vult aan: "Al jaren worden de misstanden in de internationale puppytrafiek aangeklaagd. Over een kleine maand zal de strafzaak worden ingeleid tegen een importeur die ervan verdacht wordt dat hij honderden Oost-Europese puppy's op veel te jonge leeftijd bij de moeder heeft weggehaald. Na de media is het nu de beurt aan het gerecht om het nodige belang te hechten aan malafide praktijken waarbij dierenartsen blijkbaar een cruciale rol spelen. Het gerecht moet duidelijk maken dat hondenhandelaars zich niet straffeloos te buiten kunnen gaan aan wanpraktijken en wetsinbreuken."

http://www.gaia.be/…/na-pano-reportage-gaia-eist-verbod-ver…