Open brief aan Minister Weyts

Gepubliceerd op 24 maart 2017 om 15:00

In 2015 riep u de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn in het leven, de ”denktank” voor dieren. Momenteel maakt uw administratie ook nog eens werk van de aanwerving van nieuwe inspecteurs, om het welzijn van onze dieren optimaal te garanderen. Op papier is dit allemaal veelbelovend. Helaas is de praktijk anders.

België: Open brief aan Minister Weyts

Bron: stopdierenmishandeling .be

Als minister van Dierenwelzijn moet het voor u wederom een zware dag geweest zijn, mr. Weyts. Iedereen is ondertussen getuige van de wanpraktijken in het slachthuis van Tielt. U belooft maatregelen te nemen en een dossier neer te leggen bij het parket, wat we toejuichen. Toch blijft het ons verbazen hoe de media beter op de hoogte lijken te zijn van plaatsen waar dierenleed zegeviert, terwijl uw administratie zelden van iets af weet.

Uw inspanningen voor de dieren zijn ons de laatste jaren niet ontgaan, minister Weyts. U deed al enkele pogingen om het dierenleed in ons land te beperken. In 2014 nam u maatregelen om de illegale hondenhandel in de kiem te smoren, nadat het Belang van Limburg een uitgebreide reeks publiceerde over de wantoestanden in de Oost-Europese kwekerijen. Sindsdien moeten pups die ons land binnenkomen 15 weken oud zijn, om zo de handel in te jonge pups net als gevallen van hondsdolheid te beperken.

In 2015 riep u de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn in het leven, de ”denktank” voor dieren. Momenteel maakt uw administratie ook nog eens werk van de aanwerving van nieuwe inspecteurs, om het welzijn van onze dieren optimaal te garanderen. Op papier is dit allemaal veelbelovend. Helaas is de praktijk anders.

We wachten nog steeds vol spanning op de eerste publicatie van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. Onlangs haalde u tijdens een commissiezitting aan dat uw denktank voor de dieren druk bezig is met het uitwerken van maatregelen om het dierenleed te beperken. U voorspelt dat er tegen 2018 een eerste aanbeveling van de Raad komt. Mogen we dan ook meteen veronderstellen dat u alle mogelijke problemen doorschuift naar de volgende legislatuur, en dat alle malafide dierenmishandelaars tot aan de verkiezingen carte blanche krijgen?

Uw administratie voert controles uit op alle vlakken, en toch blijven verwaarlozing en dierenmishandeling schering en inslag. Vandaag kregen we de meest verschrikkelijke beelden te zien van de wantoestanden in het slachthuis van Tielt. Zagen de controledierenartsen ter plaatse, die de overheid aanstelde, dan echt het probleem niet? Het is ook niet de eerste keer dat een dierenrechtenorganisatie of de media u moeten wijzen op zulke pijnlijke situaties.

Vorige maand zond Pano een reportage uit over de import van pups uit Oost-Europa. De Slovaakse kweker waar de reporters van het VRT-programma langs gingen staat op de erkende lijst van kwekers. Leken deze locatie en deze handelaar u diervriendelijk? Blijkbaar wel, want onlangs ontving deze malafide hondenkweker, of moeten we zeggen hondenverzamelaar, een erkenning voor een eigen zaak in Vlaanderen: P**** for A**. Jammer dat de kwekerij momenteel niet over een milieuvergunning klasse 2 beschikt, wat betekent dat ze op dit eigenste moment de wet overtreedt. Als vzw tegen dierenmishandeling voelen we ons verplicht om zo’n praktijken aan te klagen. Daarom dienden we alvast een klacht in bij de gemeente Staden. Deze hebben bevestigd, dat de vergunning niet in orde is. De diensten zullen een aanmaning sturen aan de broodfokker.

En dan hebben we het nog niet gehad over de creativiteit van goochelen met data van verkeerd geregistreerde honden, gestolen honden, van honden die in de Belgische databank staan maar nooit een poot op Belgische bodem zetten. Denk maar aan de Puppymex-affaire en meer recent ook het gedoe rond P**** for A**.

We weten dat uw administratie onderbemand is, minister Weyts, en dat het daarom niet altijd makkelijk is om in te grijpen waar nodig. De media doen wel verwoede pogingen om u scherp te houden, niet? We vermoeden dat u ook de bijdrage voor Knack, over de hondenimport uit Oost-Europa, las. De data waarop het artikel gebaseerd is komen van dierenarts Neil Steleman. In drie dagen tijd slaagde hij erin om de koppeling te maken tussen Belgische en Slovaakse databank voor huisdieren. Die klus zou uw administratie toch ook moeten kunnen klaren? Hoewel ze soms een duwtje in de rug nodig hebben. Pas wanneer we uw kabinet op de desinteresse voor de data wijzen, vraagt een communicatiemedewerkster naar de gegevens. En wat gaat de dame met de data doen? Niets, zo blijkt na een telefoontje. Misschien kan een personeelswissel binnen uw administratie ook geen kwaad, minister Weyts.