Vervalsen dierendocumenten fluitje van een cent.

Gepubliceerd op 15 mei 2018 om 11:36

Vanavond programma Opgelicht !!!
Onderwerp wat al jaren bij de instanties en Den Haag bekend is, word vanavond nader toegelicht in het programma opgelicht. !!

Kijken dus, we komen hier zelf ook nog op terug !!

Bron: opgelicht Avro tros. 
----------------------------------------------------------------------------------

Vervalsen dierendocumenten fluitje van een cent.

Het is kinderlijk eenvoudig om de identiteit en achtergrond van een hond te vervalsen, dat laat Opgelicht?! zien in haar uitzending van dinsdag 15 mei. Valse documenten en dierenpaspoorten, die nodig zijn om een dier te 'creëren', zijn eenvoudig online te bestellen. Dat geldt ook voor de injectors waarmee honden gechipt worden. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil daarom de regels met betrekking tot het chippen van dieren zo snel mogelijk aanscherpen.

Wie het nummer van een dierenarts weet, vaak gepubliceerd op communicatie van de dierenarts en op te zoeken in een online register, kan zelf Europese dierenpaspoorten bestellen. Dit terwijl deze alleen door dierenartsen uitgegeven mogen worden. Ook de chips met injectors zijn online verkrijgbaar voor kwaadwillende fokkers. Zo kan de identiteit van een hond worden vastgelegd, zonder dat er een dierenarts aan te pas komt. Dit werkt illegale hondenhandel in de hand, want de herkomst van de hond is nooit meer te achterhalen.

'Illegale hondenhandel aanpakken'
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt het stuitend dat mensen worden misleid: 'Dit kabinet wil de illegale hondenhandel aanpakken. Daarom werk ik aan een lijst met fokkers die wel naar eer en geweten handelen. Uitgevers van het Europese dierenpaspoort moeten controleren of zo’n document ook daadwerkelijk terechtkomt bij een dierenarts. Ik ga hierover in gesprek met de uitgevers. Daarnaast wil ik de regels met betrekking tot het chippen van dieren zo snel mogelijk aanscherpen. Daarmee kunnen de chips straks alleen worden aangebracht door dierenartsen en professionals die vooraf worden gescreend.'

Dierenarts reageert geschokt
Dierenarts Piet Hellemans, met wiens nummer de paspoorten uit de uitzending van Opgelicht?! werden besteld, reageert geschokt op hoe makkelijk er gesjoemeld kan worden met de identificatie en registratie van honden. 'De poort voor broodfokhondjes uit Oost-Europa wordt op deze manier wagenwijd opengezet. Als alleen dierenartsen zouden mogen chippen en de registratie van de chip centraal verloopt, zou veel leed voorkomen kunnen worden. Maar let wel: zolang particulieren honderden euro’s meer betalen voor pups van bepaalde rassen zal broodfok en hondenhandel rendabel blijven.'

Dat en meer zie je in Opgelicht?!, dinsdag 15 mei om 21.25 NPO 1

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.