Home » Nieuws
Sep. 2017

Verwaarloosd en onder de vlooien en luizen. Zo omschreef de dierenbescherming de 23 honden en pups die vorige week woensdag werden gevonden bij fokker Sjaak Branten uit Haarsteeg.

Bron omroep Brabant. Foto's gemaakt ten tijde van dit intervieuw

HAARSTEEG - Verwaarloosd en onder de vlooien en luizen. Zo omschreef de dierenbescherming de 23 honden en pups die vorige week woensdag werden gevonden bij fokker Sjaak Branten uit Haarsteeg. De dieren werden meteen in beslag genomen. Maar volgens Branten waren de hondjes helemaal niet verwaarloosd.

De fokker geeft toe dat de huisvesting van de honden niet helemaal volgens de regels was. "Ik hield de moederhonden met hun nestjes in aparte ruimtes in een schuur in Schaijk. Die ruimtes waren inderdaad te klein, dat weet ik. En er zullen best een paar vlooien op de puppies hebben gezeten, want die jonge beestjes mag je nog niet behandelen", zegt Branten.

Hij ontkent dat de honden waren verwaarloosd. "Ze werden iedere dag verzorgd, er lag een bodem van stro in de hokken en ze hadden genoeg te eten en te drinken."

Geen vergunning
De honden zaten volgens Branten in de te kleine hokken in Schaijk omdat de vergunning voor een fokkerij die hij in Heusden wilde openen, op het laatste moment niet werd afgegeven. De buren kwamen in opstand en stapten naar de Raad van State.

Branten zat toen met meer dan dertig honden, maar zonder huisvesting. Daarom besloot hij een aantal van de dieren bij hem thuis in Haarsteeg te houden. Zes volwassen honden en zeventien pups bracht hij onder bij vrienden in Schaijk.

Kijk maar! 
Branten fokt naar eigen zeggen al zo'n vijf jaar honden. Eerst boerenfox pups, border collies, shelties en kooikerhondjes. Nu fokt hij alleen nog de kooikers. Branten laat in zijn schuur het hok zien waarin hij nu nog een nestje heeft zitten. "Kijk maar, ook deze hondjes zitten op stro en hebben een bak brokjes en water."

Volgens een woordvoerder van de dierenbescherming was er echter een hoop mis. "De situatie is in- en intriest. De inspecteur die naar de hondjes toe ging draait al langer mee. Maar van zo'n situatie schrikt hij nog altijd." De honden zaten volgens de dierenbescherming in oude paardenboxen die vies en donker waren. Ook zaten de beestjes vol luizen en vlooien.

Het klopt niet
Mensen die bij Branten in de buurt wonen, zeggen ook dat er wel degelijk een hoop mis is bij de fokker. Ze zijn dan ook niet verbaasd dat er een inval is gedaan. "Soms lag er een hele berg hondenpoep. Ik heb er zelf geen last van, maar het klopt niet wat hij doet", vertelt een buurvrouw die anoniem wil blijven.

Een andere buurvrouw vult aan. "Hij zet altijd maar één nestje tegelijk op Marktplaats zodat het niet opvalt dat hij een fokker is. De hondjes leven in schuren en oude paardenboxen. Maar als mensen een puppy willen kopen en komen kijken, dan neemt hij ze snel even in huis."

Honden terug 
Branten zegt dat hij officieel nog niet van de dierenbescherming heeft gehoord wat er precies mis is. "Ik heb alles uit de media moeten vernemen." Hij denkt dan ook dat hij zijn honden snel terugkrijgt. "Ik ben van mening dat ik goed voor mijn hondjes zorg."

foto van Broodfokkers en Handelaars moeten verboden worden.
foto van Broodfokkers en Handelaars moeten verboden worden.
Lees meer »

Op woensdag 6 september zijn door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van de politie Oost-Brabant 23 honden, waaronder pups, in bewaring genomen.

Diverse bronnen.

Op woensdag 6 september zijn door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van de politie Oost-Brabant 23 honden, waaronder pups, in bewaring genomen. De dieren zaten op adressen van een vermeende hondenhandelaar in de gemeenten Heusden en Landerd. De slechte huisvesting en verzorging waren aanleiding voor het direct weghalen van de dieren.

Administratie niet in orde
LID en politie kwamen de zaak op het spoor tijdens een controle van het woonhuis van de vermeende handelaar in de gemeente Heusden na meldingen bij het landelijk meldpunt 144 en de wijkagent. Het was ook al niet de eerste keer dat de LID hier in actie moest komen. Bij de woning bleken 2 volwassen honden en 5 pups te zitten. De dieren zaten in niet al te schone, oude paardenboxen en hadden last van vlooien. Er is ook administratie gevonden die duidt op handel in honden waarbij er aanwijzingen zijn dat dit niet volgens de regels gebeurt. De administratie is in beslag genomen voor verder onderzoek.

#broodfokmoetstoppen

Vlooien en luizen
In twee donkere schuren in Landerd, in gebruik bij dezelfde persoon, bleken in totaal 33 honden te zitten. De verblijven waren donker, vuil, nat en in sommige gevallen te klein. De dieren, waaronder meer pups, zijn door een dierenarts onderzocht en bleken onder de vlooien en luizen te zitten. Op basis van deze bevindingen gaf RVO, de overheidsinstelling die onder andere toeziet op het naleven van de wet dieren, opdracht om 23 honden meteen in bewaring te nemen. Deze honden zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de nodige zorg krijgen.

Onze inspecteur over de zaak:
“Hoe kan je zo je dieren houden? Deze honden en pups beginnen al met een achterstand door onkunde van een mens. Jezelf verrijken zonder naar de intrinsieke waarde van het dier te kijken…in en in triest!”

Maatregelen, kosten en verantwoording
Voor zowel de honden bij het woonhuis als de overgebleven 10 honden in de schuren krijgt de eigenaar meerdere bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd om ervoor te zorgen dat het welzijn van de dieren verbeterd wordt. De inspecteurs van de LID controleren of de eigenaar deze maatregelen ook nakomt. Verder komen de kosten die gemaakt worden voor de verzorging en opvang van de 23 meegenomen honden voor rekening van de eigenaar en hij zal zich na afronding van het onderzoek voor de rechter moeten verantwoorden.

Eerder misstanden
Het is niet de eerste keer dat er een inval is bij de man uit Haarsteeg. Eerder werd bij hem ook al een inval gedaan, waarbij dieren in slechte omstandigheden werden gevonden. Details over die inval wil de Dierenbescherming niet geven, omdat dat een rechtszaak tegen de man in de weg kan staan. ,,Destijds is het opgelost met bestuursrechtelijke maatregelen'', zegt een woordvoerder.

Eerdere nieuwsberichten over deze handelaar / fokker

Hondenfokker Sjaak Branten uit Elshout kan fluiten naar een vergunning voor een hondenfokkerij aan de Kerkstraat 52. Heusden gaat geen vergunning afgeven. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders onlangs.

Branten vroeg in november een omgevingsvergunning aan. Toen liepen er al lange tijd honden rond op zijn terrein, 31 volwassen honden en 49 puppy’s, bleek uit een controle in oktober van de gemeente. Ze liepen er illegaal, omdat bij zoveel honden geen sprake meer is van een hobby, maar van bedrijfsmatige activiteiten, aldus de gemeente. Daar had Branten niet de juiste papieren voor.

Lees meer »
Aug. 2017

BERUCHTE HONDENFOKKER VRAAGT MILIEUVERGUNNING AAN Hoeve Hoogland wil bijna drie keer zoveel honden

Bron HLN

De Tielense hondenfokkerij Hoeve Hoogland, die recent in opspraak kwam doordat klanten beweerden er een zieke hond te hebben gekocht, wil haar activiteiten serieus uitbreiden. Het bedrijf vroeg een milieuvergunning aan voor een uitbreiding met 154 honden, wat het totaal op 250 zou brengen. Dierenrechtenorganisaties zoals GAIA reageren verbolgen en dreigen met acties.

Hoeve Hoogland startte op 7 augustus 2017 de procedure voor de milieuvergunningsaanvraag. Het openbaar onderzoek startte op 17 augustus en loopt nog tot 15 september. De belangrijkste uitbreiding die wordt aangevraagd, is het aantal honden: van 96 naar 250 honden, bijna een verdriedubbeling. Daarnaast gaat de vergunning ook over de opslag van meer dan 2 ton mazout en 100 kilogram/liter gevaarlijke producten in kleine verpakkingen, zoals reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Tot 15 september kan iedereen nog bezwaarschriften indienen.

#broodfokmoetstoppen

"We hebben ook adviezen opgevraagd, onder andere van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn", vertelt schepen Guy Van de Perre (CD&V). "Eens het onderzoek is afgerond en alle bezwaren en adviezen binnen zijn, zal het stadsbestuur alles evalueren. Op dit moment hebben we nog geen bezwaarschriften ontvangen, al heb ik wel al opgevangen dat mensen het dossier zijn gaan inkijken in het gemeentehuis. De ervaring leert ons bovendien dat bezwaarschriften meestal pas op het laatste moment binnenkomen."

Opvallend: Hoeve Hoogland heeft een aanvraag tot milieuvergunning ingediend, maar geen stedenbouwkundige aanvraag.

"We leiden uit de milieuvergunningsaanvraag af dat er gebouwen bijkomen, maar momenteel is er geen stedenbouwkundige aanvraag", vervolgt Van de Perre. "En die zal toch nodig zijn, want meer dan 150 honden, dat kan niet in de bestaande gebouwen."

Vijf keer veroordeeld
GAIA ziet de plannen van Hoeve Hoogland met lede ogen aan. "Als die uitbreiding er komt, zou dat verschrikkelijk slecht nieuws zijn voor die dieren", reageert voorzitter Michel Vandenbosch. "Hoeve Hoogland verkoopt structureel zieke dieren. Wij krijgen over hen veel klachten binnen, al jarenlang. In 2017 zijn dat er momenteel negen, maar je kan dat getal gerust vermenigvuldigen als je weet dat niet elke klacht bij GAIA terechtkomt. Het is in het belang van de dieren maar ook van de mensen dat deze praktijken stoppen. We bekijken nog welke stappen we zullen ondernemen."

Alle mogelijke middelen
Uit rechtszaakdocumenten die Anthony Godfroid, advocaat en specialist in dierenwelzijnsrecht, ons laat inkijken, blijkt dat Hoeve Hoogland al vijf rechtszaken tegen voormalige klanten heeft verloren en telkens veroordeeld werd tot een geldboete.

Ook nu onderneemt Godfroid weer stappen. "De vzw BSPCA (Belgian Society for Prevention of Cruelty to Animals, red.) heeft mij als advocaat onder de arm genomen om die milieuvergunning met alle mogelijke middelen tegen te houden."

Meer dan 154
Godfroid vreest bovendien dat er veel meer dan 154 honden zullen bijkomen. "Het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning definieert 'hond' als elke hond boven de zes maanden. Dus honden onder de zes maanden bestaan niet voor die wetgeving. Hoeve Hoogland vraagt die mileuvergunning vooral aan voor teefjes, aangezien puppy's niet meetellen."

De eigenaar van Hoeve Hoogland wenste telefonisch niet in te gaan op de kwestie.

21192606_1829081584018307_139576131120086756_n-1.png

Lees meer »

“Fokker verkoopt zieke puppy’s”

Bron: HLN.be 
#broodfokmoetstoppen

Sandra Van der Vloet uit Schilde is verbolgen over de praktijken van hondenfokkerij Hoeve Hoogland in Tielen. Die zou haar een zieke hond verkocht hebben en de hondenfokkerij wil de dierenartskosten niet terugbetalen. Hoeve Hoogland is daarmee niet aan zijn proefstuk toe, zo blijkt uit twee andere getuigenissen en een verloren rechtszaak.

Sandra kocht ongeveer vier weken geleden de Engelse cockerspaniël Bill bij Hoeve Hoogland voor 700 euro. Al snel bleek dat Bill niet gezond was. “Bill begon al diarree te krijgen tijdens de autorit naar huis, toen we hem net gekocht hadden. Hij moet al ziek zijn geweest in Hoeve Hoogland”, vertelt Sandra.
Later zou blijken dat Bill besmet was met de parasiet giardia. “Aangezien die hondenfokker enkel de kosten terugbetaalt van dierenartsen waarmee hij samenwerkt, hebben wij eerst een van hen geraadpleegd. Die stelde voor Bill te behandelen met panacur, wat de parasiet zou doden. Maar dat hielp totaal niet.”

“Lapmiddel”
Daarop besloot Sandra een andere dierenarts te raadplegen tijdens een vakantie in Knokke. “Bill kreeg allerlei medicatie toegediend, waaronder antibiotica, die hij nu nog enkele dagen moet nemen. De dierenarts onderstreepte de ernst van de ziekte. Volgens hem is panacur gewoon een lapmiddel.”
Bill heeft daarnaast te kampen met hardnekkige jeuk, waarvoor hij ook een pil per dag moet innemen. Zo lopen de kosten inmiddels hoog op. “Bij de dierenarts in Knokke betaalden we 125 euro: 80 euro voor de medicatie en 45 euro voor speciale dieetvoeding. Bij onze eigen dierenarts kwam er daarna nog 115 euro bij, dus 240 euro in totaal. Het zal sowieso nog meer worden, want we moeten hierna nog op controle.”

Zes weken medicatie
Dat Bill wellicht nog langer medicatie zal moeten nemen, blijkt uit een getuigenis van Gitte Dierckx, die in april 2016 een Franse bulldog kocht bij Hoeve Hoogland. “Het heeft zes weken geduurd om al de beestjes uit zijn lijf te krijgen. Ook daarna zijn we nog tien keer bij de dierenarts beland, waaronder een zestal keer met spoed, omdat hij geen goed immuunsysteem heeft.”

Toen Sandra met de hondenfokker contact opnam, reageerde die volgens haar laconiek. ”‘Geef die pilletjes (panacur, nvdr) en het gaat over’, zei die man”, gaat Sandra verder. “Ik zei hem dat die pillen niet werken en dat ik die 80 euro vergoed wil zien. Dat was nog voor de bezoeken aan onze dierenarts in Schilde. Volgens de hondenfokker wordt panacur echter wél aangeraden door dierenartsen en is giardia aanwezig in de darmflora van elke hond. Daarnaast vermeldde hij dat stress door verplaatsing het erger kan maken. Toen wij in Knokke zaten, verwees hij ons dan door naar een van zijn dierenartsen in Kieldrecht - 160 kilometer heen -en terug - terwijl volgens hem een autorit de ziekte enkel verergert... Hij stelde voor om de helft terug te betalen, maar dat weigerde ik uit principe. Ik overweeg een klacht in te dienen. Niet eens zozeer voor de kosten, maar omdat hij bewust zieke puppy’s verkoopt.”

Hermafrodiet
Sandra en Gitte zijn niet de enigen die nare ervaringen hebben met Hoeve Hoogland. Pascale Van den Branden uit Schilde kocht er vier jaar geleden een Franse bulldog. Ook die kreeg te kampen met giardia en moest wekenlang medicatie nemen. De Franse bulldog bleek bovendien een hermafrodiet te zijn, ook al was ze verkocht als teefje. “Volgens een dierenarts komt dat niet vaak voor en is dat het resultaat van overfokking”, vertelt Pascale. “Ze geven aan de moeder een hele hoop hormonen opdat ze zo vaak mogelijk zwanger zou kunnen worden. Onze hond had er echt last van en moest geopereerd worden, zodat de gemengde geslachtsdelen uit elkaar gehaald konden worden. Uiteindelijk ben ik door die operatie en de dierenartsbezoeken minstens 1.500 euro kwijt, terwijl de hond zelf 1.150 euro kostte.”

Hoeve Hoogland heeft al een tijdje een kwalijke reputatie, zo blijkt ook uit een verloren rechtszaak van oktober 2016. Toen werd de hondenfokkerij veroordeeld voor de verkoop van een mopshond met ernstige gebreken. Het bedrijf moest 2.481 euro aan operatiekosten terugbetalen aan de eigenares van de hond, alsook de helft van de aankoopprijs en de gerechtskosten. Hoeve Hoogland was gisteren, na herhaaldelijk telefoneren, niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer »
Jun. 2017

Een primeur in de Antwerpse correctionele rechtbank vandaag: voor het eerst staan broodfokkers van puppy's terecht. Waarvoor ze terechtstaan?

"Honden worden verkocht om te sterven"

Bron: De reactie BE / HLN

Een primeur in de Antwerpse correctionele rechtbank vandaag: voor het eerst staan broodfokkers van puppy's terecht. Waarvoor ze terechtstaan? Onder meer voor oplichting met betrekking tot de herkomst, de gezondheid en de leeftijd van de hondjes én het niet naleven van een aantal regels rond dierenbescherming.
Zo'n 2.000 puppy's per jaar verkopen de beklaagden, de zaakvoerders van Puppy House uit Boechout. Veel van die hondjes zijn afkomstig uit Oost-Europa. En net daar wringt vaak het schoentje. Een van de klachten luidt immers dat er gesjoemeld zou zijn met de paspoorten zodat verschillende klanten dachten dat ze een Belgische hond gekocht hadden, terwijl ze in feite een Oost-Europese puppy meekregen.

Alle pups werden gekweekt in een verzamelcentrum in het Tsjechische Skoronice en niet bij een erkende fokker. Niet toevallig is dat verdeelcentrum opgericht door Louisa T., één van de twee zaakvoerders van Puppy House..

Maar de waslijst aan klachten waarvoor Puppy House én zijn twee zaakvoerders zich moeten verantwoorden, gaat verder. De geboortedatum van de dieren zou niet vermeld worden, er zouden dieren verhandeld worden die niet vooraf waren vrijgegeven door de dierenarts, bijna 400 puppy's van minder dan acht weken oud zouden geïmporteerd zijn (het merendeel uit Oost-Europa) zonder hun moeder en de hondjes zouden niet ingeënt zijn tegen hondsdolheid – een ziekte die ook voor de mens dodelijk is.

Advocaat Gaia: "Puppy House knijpt oogje toe voor wat de gezondheidstoestand van puppy's betreft"

Op het proces zijn er tien burgerlijke partijen: negen consumenten en dierenorganisatie Gaia, maar waarschijnlijk zijn er nog meer gedupeerden. Anthony Godfroid, advocaat van Gaia, benadrukt het belang van deze zaak: "Puppy House en haar zaakvoerders hebben enkel tot doel om zoveel mogelijk honden te verkopen. Hiervoor knijpen ze graag een oogje toe voor wat de gezondheidstoestand van de puppy's betreft". Gaia wil "dat er een einde komt aan bedrieglijke praktijken waarbij veel te jonge puppy's op een grootschalige wijze illegaal worden ingevoerd", aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

"Pano" maakte enkele maanden geleden nog een ophefmakende reportage over puppy's uit Slovakije. Het programma ontdekte dat de Europese regelgeving regelmatig aan de laars gelapt wordt. U kan de reportage hieronder herbekijken.

http://deredactie.be/permalink/1.3008250

Lees meer »

Om aan de Nederlandse vraag te voldoen, worden jaarlijks tienduizenden puppy’s uit Oost-Europa geïmporteerd. Een Brabander is één van de drie machtigste leden van de Europese dierenmaffia, die goud geld verdient in de – op drugs na – meest lucratieve handel ter wereld. Peter Blasic ging op zoek naar een lief hondje bij een kofferbak verkoop.

Bron:TEKST PETER BLASIC FOTOGRAFIE ANP, ISTOCK, E.A.
#broodfokmoetstoppen

Nederland telt momenteel 1,5 miljoen honden die als huisdier worden gehouden. Bij een gemiddelde levensduur van 10 jaar voor de hond zijn jaarlijks 150.000 dieren nodig als vervanging van de populatie. Een derde tot de helft daarvan is af komstig uit Oost-Europa. Ze worden massaal en onder erbarmelijke omstandigheden naar Nederland gesmokkeld vanuit landen als Slowakije, Tsjechië of Roemenië. Dat er zo gretig in pups wordt gehandeld, komt doordat er goed mee te verdienen is, terwijl het risico gepakt te worden klein is en de straffen laag zijn. ‘Laten we eerlijk zijn: met huisdieren wordt net zo gehandeld als met alle producten. En de verdiensten zijn hoog, vooral ook omdat mensen niet weten wat ze kopen,’ zegt Milos, een handelaar die in het Tsjechische Brno woont. Hij is ervaren in het transport – of eigenlijk de illegale smokkel – van pups. Met zijn iets meer dan 50 jaar en onopvallende verschijning verwacht je niet dat hij zich met dergelijke praktijken bezighoudt. Veel meer verwacht je dat hij een kantoorbaan heeft. ‘Dat komt van pas,’ stelt hij. ‘Ik ben nog nooit opgevallen bij politiecontroles.’

101 welpen
Volgens Milos gaan er grote aantallen veel te jonge pups vanuit Oost-Europa naar Duitsland, België en Nederland. Dat de illegale puppyhandel in heel Europa schering en inslag is, blijkt wel uit recente inbeslagnames. Zo stopte de Oostenrijkse politie in februari een Slowaaks busje op weg naar Spanje, dat beladen was met 101 pups van verschillende rassen. Veel van de dieren waren nog veel te jong om te reizen – laat staan een trip van 2000 kilometer af te leggen – en zouden onderweg zijn gestorven als de politie niet op tijd had ingegrepen.

Enkele weken later was het weer raak. Deze keer hadden de Oostenrijkers te maken met een Roemeen, die 46 pups van tussen de 6 en 8 weken oud vervoerde in kartonnen dozen waarin enkele minieme luchtgaten gemaakt waren. Bestemming: Nederland. De pups waren ongechipt en de papieren onvolledig en deels vervalst.

‘Al heeft een hond een Nederlands paspoort, dat heeft helemaal niets te betekenen’

In april werden meerdere illegale transporten uit Tsjechië met als bestemming België in Duitsland onderschept, en eveneens in die maand hield de Nederlandse politie twee Turkse mannen aan die met een dozijn 7 weken oude chihuahua’s in hun auto onderweg waren. De mannen beweerden dat ze de hondjes voor hun kinderen hadden gekocht, maar konden geen paspoorten of vaccinatiepapieren overhandigen. Ook kreeg een omstreden puppyhandelaar uit Hapert door de gemeente Bladel een dwangsom van 740.000 euro opgelegd, waarna zijn honden in beslag werden genomen. De gemeente beschuldigt de handelaar van handelen in strijd met het bestemmingsplan, omdat hij honden uit het buitenland verkoopt. In het bestemmingsplan staat dat er alleen producten verkocht mogen worden die door de verkoper ‘zelf zijn voortgebracht’, dus zelf gefokte honden. Volgens de gemeente importeerde de handelaar in 2015 honderd honden per week.

‘De vraag naar honden is groot, erg groot,’ zegt Milos. ‘Weliswaar willen de meeste mensen geen hond uit Oost-Europa vanwege de dubieuze reputatie, maar dat wil nog niet zeggen dat ze die niet krijgen,’ zo stelt Milos met een slinkse lach. ‘Al heeft een hond een Nederlands paspoort, dat heeft helemaal niets te betekenen,’ zegt hij. ‘Handelaren zijn heel goed in het vervalsen van paspoorten. Daarbij helpt het ook dat er veel vervalste inentingsstickers in omloop zijn. Die zijn niet van echt te onderscheiden.’

Dierenmaffia
Die stelling wordt ook onderschreven door verschillende dierenartsen, die met afschuw spreken over de praktijken van de illegale handelaren. Sommige dierenartsen hebben het zelfs over de ‘dierenmaffia’, daarmee verwijzend naar een tendens van criminelen die in plaats van drugs en vrouwen in dieren gaan handelen. De meeste dierenartsen zijn dan ook bang voor de handelaren. De Tilburgse dierenarts Kevin Zimmerman wil zijn verhaal wel kwijt, omdat hij vindt dat het eens afgelopen moet zijn met alle wantoestanden die met de illegale smokkel gepaard gaan. Zimmerman (‘Niet mijn echte naam, de represailles van handelaren kunnen heel bruut zijn’) heeft ervaring met malafide puppyhandelaren en is omwille van zijn openhartigheid al persoonlijk bedreigd. Hij stelt dat de Oost-Europese handelaren zo bedreven zijn in het vervalsen van paspoorten dat zelfs de beste dierenarts de echtheid ervan niet kan achterhalen. ‘De stickers in het paspoort die aangeven dat de pup is geënt, zijn hele goede vervalsingen uit Azië. Maar in werkelijkheid wordt er niet ingeënt,’ zegt Zimmerman. ‘Handelaren willen verdienen en besparen dus op alle kosten. Daarom voeren ze de pups ook veel te jong in. Dat scheelt weer voeding.’

Doodgewone personenauto’s vervoeren vaak ladingen illegale puppy’s.
Het gevolg is dat veel illegaal ingevoerde puppy’s ziek worden. Het toekomstige baasje eindigt bij de dierenarts met een hond die kennelhoest, hondsdolheid of zelfs parvo heeft. In het laatste geval sterft het beestje binnen enkele weken. ‘Soms zijn de pups al ziek tijdens het transport. Als de handelaar ze niet meer verkocht krijgt, zet ie ze gewoon op straat,’ zo beschrijft Zimmerman het lot van de zieke pup.

Tientallen miljoenen
Ook professor diergeneeskunde Paul Overgaauw weet hoe groot het probleem van de puppyhandelaren is. Hij heeft het over wekelijkse transporten vanuit het Oostblok en een netwerk van handelaren dat de hondjes hier verspreidt. Daarbij gaat het volgens Overgaauw over aanzienlijke bedragen. ‘In Nederland worden er tientallen miljoenen mee verdiend en wereldwijd is de dierenhandel na de drugshandel de meest lucratieve handel,’ stelt hij. ‘Gemiddeld leveren de pups zo’n 500 euro op. Dus bij 75.000 pups tikt dat aardig aan. En dan heb je de puppy’s die doorvervoerd worden naar het buitenland nog niet eens meegerekend.’

Volgens Overgaauw komt de grote massa van het geld terecht bij slechts een paar spelers. Uit onderzoek van de professor blijkt dat er internationaal drie grote handelaren in Europa zijn, waarvan één in Nederland. ‘En die zit in Brabant,’ vertelt Overgaauw. ‘De handel concentreert zich hier in de provincie Noord-Brabant, door de nabijheid van de grens met België. In het Belgische grensgebied wonen verschillende dierenartsen die samenwerken met de Nederlandse handelaren,’ weet Overgaauw.

Kofferbakverkoop
Getriggerd door de uitwassen van de illegale puppyhandel besluit ik zelf de proef op de som te nemen. Getipt door een dierenarts ga ik via speurders. nl op zoek naar een pup in Brabant, die aangeboden wordt door een bepaalde ‘fokker’. Al gauw stuit ik op een nestje labradors van de bewuste aanbieder. Na een snel telefoontje blijkt het mogelijk de pups te bekijken. Nog diezelfde avond kom ik aan in een dorpje tussen Tilburg en Breda, nabij de Belgische grens. Het adres blijkt op een afgelegen loods buiten de bebouwde kom te liggen. Als ik het erf oprijd komt een oudere man – midden 60, gekreukeld overhemd en een pet op – me tegemoet. Als ik vraag naar de pups, word ik begeleid naar een auto, waar – letterlijk – een kofferbak-verkoop plaats moet vinden. In de kofferbak liggen nog twee pups, de moeder is in geen velden of wegen te bekennen. De Brabantse verkoper is niet erg praatgraag. Vragen beantwoordt hij nauwelijks, te verstaan is hij ook moeilijk. De pups lijken me nog geen 15 weken oud en dat is sinds een paar jaar een vereiste voor de import van pups uit Oost-Europa. ‘Dat is om de insleep van rabiës te voorkomen, want veel van deze honden worden in Oost- Europa niet ingeënt tegen hondsdolheid, terwijl dat daar nog wel veel voorkomt,’ zegt Milos. ‘Maar die regel haalt helemaal niets uit,’ vervolgt hij. ‘Pups in Roemenië of Bulgarije worden veel te jong op transport gezet, men houdt zich nauwelijks aan de 15-wekenregel.’

‘Veel mensen kopen een pup uit medelijden. Daarmee ondersteun je de illegale handel’

‘En de mogelijkheid op hondsdolheid en de besmetting van weer andere honden vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid,’ zegt dierenarts Zimmerman. Tot mijn verrassing blijken de hondjes wel over een paspoort te beschikken dat hun leeftijd lijkt te bevestigen, maar een grondige blik mag ik er niet op werpen. In de gauwigheid zie ik nog net dat de hondjes uit Bulgarije afkomstig zijn, een feit dat door de zelfbenoemde fokker niet wordt gemeld. Dat is volgens Milos typisch. ‘Voor handelaren is het van belang de buitenlandse herkomst van de honden te verbergen. Die zijn niet in trek vanwege hun ziektes, dus vandaar de verkoop uit de kofferbak of een andere plek waar je de slechte leefomstandigheden niet kunt zien. Handelaren veinzen liever een Nederlandse hond aan te bieden. Dat is met alle vervalste papieren die in omloop zijn niet moeilijk. Maar ook als ze slechts beschikken over een buitenlands paspoort is de gemiddelde koper niet alert genoeg om de buitenlandse herkomst te herkennen. Handelaren focussen op het schattige aspect, het knuffelgehalte van de pup en leiden daarmee af van de formaliteiten, die als een bijzaak worden gepresenteerd,’ zo vertelt Milos.

De puppy’s worden vervoerd met een minimum aan ruimte en zuurstof.
Volgens Zimmerman worden soms ook honden gekocht die zichtbaar ziek zijn en die het niet goed hebben. ‘Dat lijkt vreemd, maar veel mensen kopen een pup uiteindelijk ook uit medelijden. Maar dat moet je natuurlijk niet doen. Daarmee ondersteun je de illegale handel. Bij verdenkingen van illegale handel is het beter de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te waarschuwen.’

Zimmerman raadt ook aan om op eigenaardigheden te letten. ‘Aangeboden pups moeten beschikken over een paspoort. Let op aantekeningen die gemaakt zijn door een buitenlandse dierenarts, terwijl de hond zogenaamd uit Nederland komt. Dat moet je nader onderzoeken,’ zegt Zimmerman. ‘Ook moeten de vaccinatiedata overeenkomen met de opgegeven leeftijd van de pup. Zo vindt de eerste inenting doorgaans plaats na 8 weken, terwijl de enting tegen hondsdolheid volgt met 12 weken.’

‘Niet doen!’
Op het tweede adres waar ik ga kijken is – in tegenstelling tot het bezoek aan de Brabantse handelaar – op het eerste gezicht alles prima in orde. Christine, een goedlachse Nederlandse vrouw van eind 20, ontvangt me in haar rijtjeswoning in de omgeving van Rotterdam. Ze is in het bijzijn van haar twee kleine kinderen en twee grote Anatolische herders, die een middagdutje doen op de woonkamerbank. ‘Ik vind het belangrijk dat de pups een goed thuis krijgen,’ laat Christine weten. ‘Daarom werk ik ook met contracten. Die verbieden het doorverkopen van de pups. Zo probeer ik malafide handelaren tegen te werken,’ zegt ze. Inderdaad wekt deze werkwijze vertrouwen. Een contract, verplichte legitimatie bij aankoop, strafrechtelijke stappen als ik de pup doorverkoop. Wat wel vreemd is: ik mag de plek waar de pups gehouden worden niet zien. De moeder van de pups krijg ik evenmin onder ogen. ‘Dat is om de moeder en het nest niet steeds onnodig te storen. We halen gewoon een aantal pups hiernaartoe, dan kun je op je gemak een keuze maken. Dat vinden de meeste kopers ook prettiger,’ zegt Christine met een glimlach. ‘Kun je morgenmiddag terugkomen?’

De puppy’s worden vervoerd met een minimum aan ruimte en zuurstof.

Eenmaal weer buiten word ik bestormd door een passant die haar hond uitlaat. ‘Je wilt toch geen hond kopen daar?’ vraagt ze. Als ik aangeef dat wel van plan te zijn, volgt een reactie die mijn vermoeden bevestigt. ‘Niet doen! Het zijn handelaren voor broodfokkers. Die beesten worden met tientallen van ergens uit Oost-Europa aangevoerd en met veel winst hier verkocht.’

Enig recherchewerk op internet bevestigt dit beeld. Zo kom ik ook in contact met Jasper en Francien, die – tot hun grote spijt – een hond van Christine hebben gekocht. Bijna was hun hond doodgegaan. Hun pup bleek een van vele te zijn die in Oost-Europa onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt. Met het paspoort was gefraudeerd. Het hondje kreeg een ziekte die met de juiste vaccinatie te voorkomen was geweest. Francien: ‘We hadden gereageerd op een advertentie op Speurders. Er zaten foto’s bij van blije pups… Schattig zagen ze eruit. Ook toen we er aankwamen, zag het er netjes uit. De ontvangst was vriendelijk en er waren een paar pups die met elkaar aan het stoeien waren. Niets wekte enige argwaan.’

Braken en diarree
Jasper en Francien kochten de pup van hun keuze en waren dronken van geluk over hun nieuwe aanwinst. Maar al een week later sloeg de stemming om. Hun pup werd koortsig, kreeg neusuitvloeiingen, ging hoesten en kreeg vervolgens ook nog moeite met ademhalen. ‘Daarna volgden spijsverteringsaandoeningen; maag-darm-ontsteking met braken. En diarree,’ zegt Francien. ‘De diagnose was hondenziekte, ook wel de ziekte van Carré genoemd. Ze had er wel dood aan kunnen gaan! En volgens het entingsboekje had onze pup daar wel tegen gevaccineerd moeten zijn,’ zegt de geëmotioneerde Francien.

Volgens Zimmerman zien dierenartsen dit fenomeen wel vaker. ‘Dan komt er een hond met een Nederlands paspoort, maar alles wijst erop dat het beestje uit Oost-Europa komt: de manier waarop het is aangeboden, het ontbreken van de moederhond bij de aankoop, het beestje ziet er te jong uit en is verzwakt, dat soort dingen,’ zegt Zimmerman.

Volgens dierenwelzijnsorganisatie stichting Viervoeters worden in Oost-Europese hondenfokkerijen jaarlijks tienduizenden puppy’s geboren. Perswoordvoerster Franziska Hettmannsperger noemt de omstandigheden verschrikkelijk: ‘De moederdieren krijgen het ene nest na het andere. De hondjes worden veel te jong gescheiden van hun moeder en naar West-Europa getransporteerd, waar ze verkocht worden aan handelaren, dierenwinkels en individuen, meestal ver onder de marktprijs die een serieuze fokker zou vragen. Toch is de winstmarge enorm.’

Maar het grootste deel van de ingevoerde puppy’s is ziek, waardoor dodelijke ziektes zoals hondenziekte en het Parvo-virus het land binnenkomen. Hettmannsperger: ‘Vaak zijn de dieren niet gevaccineerd en zijn de papieren vervalst. Puppy’s die de reis overleven, vertonen vanwege de traumatische start van hun leven vaak gedragsstoornissen. Dit kan een enorme last worden voor de eigenaar.’

Blanco paspoorten
Volgens Milos is het eenvoudig om binnen de kortste keren van bijvoorbeeld een Roemeense hond een Nederlandse te maken. Milos: ‘Je neemt blanco afgestempelde paspoorten – die kun je bij sommige bevriende dierenartsen die ook in de handel zitten gewoon krijgen – en registratieformulieren mee naar Roemenië, koopt daar te jonge honden die je meteen Nederlands maakt en brengt ze hierheen. En dat alles zonder dat iemand het merkt of achteraf nog kan ontdekken.’

Ook Zimmerman kent deze praktijken. Hij vindt dan ook dat er veel te weinig wordt gedaan aan de malafide puppyhandel. ‘Illegale hondenhandel is niks nieuws. Handelaren doen het al jaren, zeer tot ongenoegen van dierenartsen en goede fokkers. Naar mijn idee mag er dan ook best wat meer prioriteit aan gegeven worden door de dierenpolitie en de NVWA.’

Dat standpunt wordt ook onderschreven door het International Fund for Animal Welfare (IFAW), dat eveneens vindt dat er te weinig gebeurt om de foute handelaren aan te pakken. ‘Het heeft hier nou eenmaal geen prioriteit,’ stelt het IFAW. ‘En het werkt enkel als het op Europees niveau wordt opgepakt.’

De diensten die zich bezighouden met handhaving vinden zelf dat ze al het mogelijke doen tegen de illegale puppyhandel. In Nederland zijn de dierenpolitie, de NVWA en de Landelijke Inspectie Dieren (LID) samen verantwoordelijk voor de aanpak van de malafide hondenhandel. Ze geven weliswaar toe dat ze illegale handelaren meestal pas ontdekken bij verkeerscontroles of door tips uit de bevolking die wijzen op een overtreding van de dierenwetgeving, maar stellen ook dat meldingen van illegale hondenhandel altijd worden opgepakt, al wordt er wel altijd eerst gekeken of een melding prioriteit heeft. ‘Zo niet, dan wordt die later opgepakt,’ aldus de dierenpolitie. Volgens de NVWA vinden er jaarlijks circa veertig transportcontroles plaats en voert zij verder samen met de politie en de LID ieder jaar enkele honderden inspecties uit bij handelaren/fokkers. Onaangekondigd welteverstaan. Volgens de NVWA beschikt zij samen met de politie over voldoende bevoegdheden om de malafide praktijken aan te pakken. ‘We bestrijden de illegale handel middels het Wetboek van Strafrecht. Dat biedt voldoende soelaas doordat er vrijwel altijd sprake is van valsheid in geschrifte en oplichting.’

Professor Overgaauw kijkt hier heel anders tegenaan. Hij stelt dat de autoriteiten (de NVWA voorop) die grote aandacht hebben voor de puppyhandel, echter juist sterk worden gehinderd door de wetgeving. ‘Dat klinkt vreemd, zeker nu de wetgeving is aangescherpt en pups nu wettelijk 15 weken oud moeten zijn voor ze het land in mogen, maar zolang er geen wettelijk geaccepteerde betrouwbare methode is voor een leeftijdsschatting stuurt de rechter in beslag genomen pups gewoon weer terug naar de handelaar,’ zegt Overgaauw.

Speciale hondenbrigade
Zo ook in het geval van de grootschalige handelaar uit Hapert, die volgens Overgaauw een spilfunctie in de Europese puppyhandel vervult. ‘Er zijn dus alternatieven nodig om de malafide handel het hoofd te kunnen bieden,’ vervolgt hij. ‘Daarom wordt er in samenwerking met de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht momenteel hard gewerkt aan een betrouwbare leeftijdsschatting van pups via het gebit.’

‘Geen serieuze fokker zou een ziek dier verkopen. Let daarom op algemene tekenen van zwakte, vocht uit ogen of neus, hoesten en traagheid’

Ook elders gaan er stemmen op voor een strengere en uitgebreidere aanpak van de illegale puppyhandel. Zo wilde het voormalige SP- Kamerlid Henk van Gerven een miljoen euro vrijmaken voor een speciaal politieteam dat zich richt op de illegale puppyhandel. ‘Louche puppyhandel vormt een toenemend probleem in Nederland. De handelaren benadelen nietsvermoedende hondenkopers en bedreigen burgers en zelfs journalisten,’ zo stelde Van Gerven eind 2016, daarmee impliciet ook verwijzend naar een illegale handelaar in het Brabantse Hapert, waar veel mensen een pup kochten die niet ingeënt bleek, en die op den duur ziek werd. Staatssecretaris Martijn van Dam voelde niet zoveel voor een speciaal politieteam en zei eerder al meer te zien in een witte lijst voor goede puppyhandelaren, zodra dit mogelijk is. Dat kan echter niet op korte termijn, omdat eerst data moeten worden verzameld. Een politieteam optuigen is volgens hem lastig. ‘Alle taken zijn van groot belang. Je kunt niet zomaar ergens anders inspecteurs weghalen.’

In afwachting van de speciale hondenbrigade heeft dierenarts Zimmerman nog enkele tips waar de toekomstige hondeneigenaar zelf op kan letten bij de aanschaf van een pup. ‘Het beste is altijd als je het moederdier en de rest van het nest te zien krijgt. Dan kun je de leefomstandigheden ook zien. Verder is het een kwestie van gezond verstand. Als iets te goedkoop lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Het duidt meestal op een dieronvriendelijke leefomgeving. Ook een dier in slechte gezondheidstoestand moet vragen oproepen. Geen serieuze fokker zou een ziek dier verkopen. Let daarom op algemene tekenen van zwakte, vocht uit ogen of neus, hoesten en traagheid,’ zegt Zimmerman. ‘En bij twijfel gewoon vragen of een dierenarts het beestje mag onderzoeken. Daar zal een eerlijke handelaar nooit nee tegen zeggen.’
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Op onze website hebben wij al eerder aandacht besteed aan het nieuwe dierenpaspoort.

http://puppy-kopen-vermijd-broodfok.jouwweb.nl/…/dierenpasp…

Lees meer »

De Hobbykweker is bekend onder het HK nummer 10304762. En dit bericht zegt al weer genoeg over een HK nummer namelijk helemaal niks.

Bron: N Het nieuwsblad

ZWEVEGEM / WERVIK - Bij een hobbykweker in Wervik werden woensdag tien volwassen honden, 23 pups, veertien katten en zes kippen in beslag genomen.
Het was op vraag van Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dat de dieren werden opgehaald door vrijwilligers van het Zwevegemse dierenasiel Leiestreek. De dieren leefden in erbarmelijke en onhygiënische toestanden.

Dode dieren in diepvries

De hobbykweker had sinds twee jaar een vergunning en verkocht de dieren in een pand in de Nieuwstraat in Wervik. Het was na klachten van buren over een vliegenplaag dat er een inspectie volgde. Verantwoordelijke van het dierenasiel Veerle Debaille was gechoqueerd in welke erbarmelijke situatie de dieren leefden. “Met uitzondering van twee staffords leefden alle dieren samen in de woning, het was er enorm warm en het ergste van alles, ze moesten leven tussen hun eigen uitwerpselen. Ook werd in de diepvries nog eens 28 dode pups en 12 dode katten gevonden.”

Er werden vijf staffords en vijf chihuahua's weggehaald. Twee staffords waren nog maar recent bevallen van pups, de ene hond kreeg er vier en de andere maar liefst dertien. Bij de vijf chihuahua's is er eentje zwanger en een ander beviel nog maar woensdag van zes pups. Ook leefden er in de woning nog eens veertien katten.

#broodfokmoetstoppen

“De dierenarts heeft alle dieren onderzocht en ze maken het wonderwel goed. Ze zijn oververmoeid, maar met de nodige verzorging komt het hopelijk goed. Al zal het voor de pups niet evident worden, maar we gaan er alles aan doen om ze in leven te houden en als het nodig is ze zelf voederen. Zeker het teefje met dertien pups kan alle hulp gebruiken.”

Het dierenasiel merkt duidelijk dat de Vlaamse regering zwaar tilt aan dierenwelzijn. “We hebben nog nooit zoveel dieren opgehaald die in beslag worden genomen. Van januari tot nu hebben we al meer dan honderd in beslag genomen dieren opgevangen, dat is meer dan de helft dan vorig jaar. Het is een geruststelling dat het ministerie hieraan meer aandacht geeft, want de situaties die we zien worden met de jaren erger”, besluit Veerle.

INFO

Wie het dierenasiel wil helpen, mag voeding brengen voor de dieren.

Lees meer »

Hij legde J.G. een voorwaardelijke celstraf op van 6 maanden en een geldboete van 6.000 euro. (MMB)

Bron HLN

Het Openbaar Ministerie was bijzonder streng voor een hondenfokker uit Oudenburg die jarenlang illegale puppy's uit Slovakije verkocht in België. De rechter legde hem een voorwaardelijke celstraf op van 6 maanden en liet meer dan 300.000 euro winst verbeurd verklaren, waarvan 75.000 euro effectief.

#broodfokmoetstoppen

"De feiten zijn bijzonder ernstig. Uit louter winstbejag heeft beklaagde vele kopers en hondenliefhebbers misleid en bovendien de gezondheid van jonge dieren op ernstige wijze in gevaar gebracht. Zijn gedrag kan maatschappelijk gezien niet getolereerd worden en verdient een zware straf." klinkt het bij het Openbaar Ministerie.
De zaak ging aan het rollen toen het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in oktober 2012 lucht kreeg van de illegale import van puppy's uit Slovakije door beklaagde J.G. (60) uit Oudenburg.
De man staat aan het hoofd van hondenfokkerij Acantus in Oudenburg en moest zich voor de rechtbank verdedigen voor meer dan 2.000 pups die illegaal zouden verkocht geweest zijn.
De beklaagde kon voor de aanschaf van de honden - van verschillende rassen - geen gezondheidscertificaten, paspoorten of aankoopfacturen voorleggen. Wel beschikten de honden over een Belgisch paspoort, waarop stond dat de dieren op 5 oktober 2012 gevaccineerd waren in ons land. Uit zijn eigen verklaringen bleek echter dat hij de pups maar op 9 oktober 2012 ging halen in het Oostblok. Uit verder telefoonverkeer bleek dat de man al jarenlang bezig was met de malafide praktijken en op verschillende tijdstippen illegale puppy's liet overkomen om verder te verkopen. In de Europese databank werd echter geen enkele invoer geregistreerd.

Deels bewezen
Uit het verdere onderzoek naar het verschil tussen het aantal geboren en geregistreerde pups uit de fokkerij, kwam een groot verschil van ruim 2.000 honden aan het licht. Een grondige inspectie bracht de volledige fraude in kaart tussen 2008 en 2012. J.G. zelf verklaarde voor oktober 2012 nooit honden te hebben ingevoerd en dat de teruggevonden bestellingen op zijn computer nep waren om zijn overspel met de tussenpersoon te verbergen én dat hij soms simpelweg puppy's vergat te registeren. De rechtbank sprak de man voor zo'n 700 pups vrij, maar achtte de import en verkoop van ruim 1.300 illegale puppy's wél bewezen.
Hij legde J.G. een voorwaardelijke celstraf op van 6 maanden en een geldboete van 6.000 euro. (MMB)

Lees meer »
Mei 2017

Wees hier overal ten alle tijden Allert op. !!!!

Politie in de drechtsteden waarschuwt hondeneigenaren voor ronselaars.

De afgelopen tijd hebben we binnen ons basisteam een aantal meldingen binnen gekregen van hondeneigenaren. Zij waren aangesproken door onbekenden en er werden vragen gesteld over hun hond. 


Zo zijn er hondeneigenaren aangesproken tijdens het uitlaten van hun hond, maar het is ook al voorgekomen dat er bij mensen thuis werd aangebeld. Er werden onder andere vragen gesteld over het karakter van de hond, maar bij sommige mensen is ook gevraagd of men de hond mocht uitlaten.


Ons advies hierin is om er vooral niet op in te gaan!
Het gaat hier mogelijk om ronselaars die het gemunt hebben op uw hond. Bij de politie is bekend, dat er in de wereld van de hondengevechten honden worden gebruikt voor trainingsdoeleinden, of als sparringpartner voor een vechthond. Ze kunnen hier alle rassen voor gebruiken dus niet alleen de “vechthond rassen”.


Wordt u aangesproken en vertrouwt u het niet, bel dan 112. 
Geef het signalement en eventueel het kenteken door. 
Als het mogelijk is kunt u op een veilige manier een foto of filmpje maken van de personen en/of hun voertuig.

 
Lees meer »

Zoals gewoonlijk waren de pups weer te jong, en niet gevaccineerd en zouden ze ook geen papieren hebben

Bron: passauer neu presse
Passau 13.05.2017

Op 12-05-2017 Heeft de duitse politie op de A 3 in de buurt van passau, een Hongaarse Combi staande gehouden, waarin zij 7 boxen aantroffen met in totaal 34 pups van uit een lopende rassen. het transport was illegaal.
De handelaar een bekende van de Duitse politie, had nog een boete uitstaan van een eerder vergrijp die hij niet kon betalen en is vast genomen .

Zoals gewoonlijk waren de pups weer te jong, en niet gevaccineerd en zouden ze ook geen papieren hebben. 
Het asiel in Passau heeft wat ze zelf schrijven 25 pups opgenomen, waar de anderen zijn is ons niet bekend.

foto van Broodfokkers en Handelaars moeten verboden worden.
Lees meer »