Tips voor als u besluit een pup te kopen!
Mocht u twijfels hebben nadat u een bepaalde advertentie heeft gezien kunt u ons altijd vragen om even met u mee te kijken.
- Verdiep u van te voren eerst goed in het ras, het karakter, en de erfelijke afwijkingen.
Niet ieder ras is voor iedereen geschikt.
- Vraag of de puppy's in huis opgroeien samen met de moederhond. Koop nooit een puppy die opgroeit in een kennel of schuur.
- Vraag hoeveelste nestje het is van de moederhond en haar leeftijd (meer dan drie nestjes is uit den boze en vanaf een leeftijd van 8 jaar behoort men te stoppen met fokken bij de teef)
- Vraag of de ouders getest zijn op erfelijke afwijkingen (bijvoorbeeld HD, dwerggroei etc.) en vraag of u de testuitslagen mag zien.
- Worden de pups goed gesocialiseerd in de inprentingsfase? Dit is zeer belangrijk voor zijn verdere leven.
- Hoeveel honden en hoeveel soorten rashonden heeft de fokker? Als de fokker met meerdere ras soorten fokt of een grote hoeveelheid honden heeft betekent dat vrijwel altijd dat de honden hun leven in een kennel moeten slijten. Werk daar niet aan mee!
- Als een fokker meerdere honden heeft, geef dan tijdens uw bezoek aan dat u ook graag wilt zien hoe die honden gehuisvest zijn. Een bekende truc van fokkers is namelijk om de puppy's van het ras dat u wilt hebben even tijdelijk in huis te zetten. De moederhond wordt van te voren dan even uit de kennel gehaald en buiten of in huis getoond zodat het lijkt alsof ze niet in een kennel moet leven. Trap daar niet in en zorg dat u alles goed te zien krijgt.
- Koop nooit bij een dierenwinkel een puppy / kitten, dat is altijd foute boel!
- Koop nooit bij zogenaamde puppyfarms, puppywerelden en puppykennels! Dat zijn letterlijk fabrieken; die zijn altijd fout en zorgen voor veel dierenleed bij de fok-teven en fok-reuen en zorgen bovendien voor slecht gesocialiseerde pups.
- Laat nooit een pup thuisbezorgen!
- Reageren de pups en de moederhond (en eventuele andere honden) sociaal en vriendelijk tijdens uw bezoek?
- Een pup hoort ingeënt en gechipt te zijn en een gezondheidsverklaring van een dierenarts te hebben in een dierenpaspoort. Controleer dit in het dierenpaspoort en kijk naar de gegevens van de dierenarts.
- Merkt u dat de fokker graag wil dat de pup een goed baasje krijgt? Wil de fokker ook veel van u weten? Een goede fokker kiest namelijk u uit bij een pup en niet andersom.
- Wil de fokker dat u de hond, mocht u er ooit afstand van willen doen, altijd als eerste weer aan de fokker aanbiedt omdat hij wil dat de hond goed terecht komt?
- Een pup mag het nest pas verlaten vanaf 8 weken
- Kijk goed naar het paspoort KOOP NOOIT een puppy met een paspoort afkomstig uit Oostbloklanden.
- Pups afkomstig uit het buitenland dienen minimaal 15 weken oud te zijn omdat ze verplicht gevaccineerd moeten zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
De vaccinatie is pas geldig als deze is toegediend op een leeftijd van 12 weken en daarna 3 weken wachttijd in acht zijn genomen (i.v.m. werkzaamheid vaccin). Meer lezen hierover klik hier
- De pup hoort in week 6 of 7 gechipt te worden.
- Vraag hoe vaak de puppy ontwormd is en met welk middel.
- Is er een koopovereenkomst waarop staat welk bedrag vergoed wordt wanneer blijkt dat de pup een erfelijke afwijking heeft?
- Ga zelf op onderzoek uit: trek de gegevens van de fokker na via zoekmachines als Google. Ook op Marktplaats en andere tweedehandse verkoopsites is er meestal een zoekoptie waar u gegevens van de fokker in kunt tikken en hierdoor er vrij makkelijk achter kunt komen wat de fokker nog meer aanbiedt of heeft aangeboden.
- Op Marktplaats moet u uitkijken hier adverteren namelijk zeer veel broodfokkers en foute handelaars. Deze zijn te herkennen mits u hier even wat tijd in wilt steken.
- Koop je een hond met stamboom kijk dan op de site van de Raad van Beheer of de ouders ook een stamboom hebben en of ze alle officiële gezondheidsonderzoeken hebben gedaan.
En mocht u ondanks alles twijfels hebben durf Nee te zeggen en ga verder kijken.
Koop met je verstand en niet met je hart!