Verplichte vaccinatie hondsdolheid - rabiës bij import puppy's en kittens.
Jonge honden, katten en fretten moeten vanaf 29 december 2014 bij binnenkomst in Nederland verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Hierdoor zijn de jonge dieren minimaal 15 weken oud als ze naar Nederland komen. Ook worden de regels voor dierenpaspoorten strenger. Dit staat in een brief van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Oudere dieren moeten al gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid bij binnenkomst in Nederland.
Dijksma: "Mensen en dieren moeten tegen hondsdolheid beschermd worden. 9 andere Europese landen, waaronder Frankrijk en Engeland, hebben al een vaccinatieplicht voor jonge honden bij invoer. De schatting is dat er jaarlijks zo'n 80.000 honden naar Nederland komen, onder andere uit landen waar hondsdolheid nog voorkomt. Het verplicht vaccineren van jonge dieren verkleint de kans op import van dieren met deze infectie en het overdragen ervan."
Vaccinatie
Jonge dieren zullen bij binnenkomst verplicht gevaccineerd moeten zijn tegen hondsdolheid. De vaccinatie is pas geldig als deze is toegediend op een leeftijd van 12 weken en daarna 3 weken wachttijd in acht zijn genomen (i.v.m. werkzaamheid vaccin).
Deze maatregel wordt genomen, omdat de handel van pups toeneemt uit onder andere nieuw toegetreden Oost-Europese lidstaten die niet allemaal vrij van hondsdolheid zijn. Ook de aandacht voor dierenleed in het buitenland en daarmee de groeiende behoefte dieren naar Nederland te halen, vergroten de kans op deze aandoening in Nederland. Op dit moment heeft Nederland een rabiësvrije status en wil deze graag behouden. In 2012 is in Nederland een geïmporteerde pup aangetroffen met hondsdolheid. Er zijn toen zo'n 50 mensen benaderd door de gemeentelijke gezondheidsdienst die contact met dit dier hadden gehad en waarvan een groot deel moest worden behandeld. Een infectie met dit virus is zonder tijdige behandeling dodelijk.
Dierenpaspoort
De regels voor het verspreiden van dierenpaspoorten worden strenger. In een dierenpaspoort zijn de kenmerken (inclusief een chipnummer) en de gegeven vaccinaties geregistreerd. Lege paspoorten mogen straks alleen nog maar aan dierenartsen worden verkocht. Nu kan iedereen nog een dierenpaspoort aanschaffen, waardoor er makkelijk met de gegevens in een paspoort kan worden gesjoemeld. Zo circuleren in andere lidstaten bijvoorbeeld ook lege Nederlandse dierenpaspoorten.
Welzijn op eerste plaats bij fokken van huisdieren
Voor fokkers van huisdieren zijn er vanaf 1 juli 2014 strengere regels gaan gelden uit oogpunt van dierenwelzijn. Een hond mag bijvoorbeeld nog 1 keer per jaar een nest hebben en bij katten wordt dit beperkt tot maximaal 2 keer per jaar. Ook worden er striktere eisen gesteld om het doorgeven van erfelijke aandoeningen te voorkomen.