Chippen is verplicht

Chippen is verplicht vanaf 1 april 2013

Is uw hond op of na 1 april 2013 geboren? Dan moet u uw pup binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Dat geldt ook voor honden die u op of na deze datum importeert.

Dierenarts kan hond chippen

Uw dierenarts kan uw hond chippen. Ook anderen mogen dat doen, bijvoorbeeld het asiel. U mag niet uw eigen hond chippen.

Hond laten registreren

U moet uw hond laten registreren bij een databank. Onder meer uw dierenarts, de dierenwinkel en het asiel kunnen u vertellen hoe en waar u dat doet.

Kosten chippen en registreren hond

Voor het chippen en registreren van een hond gelden geen vaste prijzen. Chippen bij een dierenarts of asiel kost meestal tussen de € 10 en € 30. Voor het registreren bepalen databanken zelf hun prijs. U kunt bijvoorbeeld via internet, uw dierenarts, asiel of dierenwinkel een databank zoeken.

Chip en registratie controleren bij kopen hond

Koopt u een (jonge) hond? Vraag dan of de hond gechipt en geregistreerd is. Laat dat eventueel controleren, bijvoorbeeld door een dierenarts. Daarna geeft u aan de databank door dat u de nieuwe eigenaar bent van de hond. Degene van wie u de hond heeft gekocht, moet zelf aan de databank doorgeven dat de hond niet meer van hem is.

Niet chippen en registreren is strafbaar

U bent strafbaar als uw hond niet gechipt of geregistreerd is, terwijl dit wel zou moeten. U kunt een gevangenisstraf of een geldboete tot € 19.500 krijgen.

Dierenleed voorkomen door chippen en registreren

Kwaadwillende fokkers en handelaren verkopen vaak zieke of misvormde honden. Het chippen en registreren van honden moet dat voorkomen. Die fokkers en handelaren kunnen zo worden opgespoord en vervolgd. Via de chip kan ook de eigenaar van een gedumpte of verloren hond worden opgespoord. Zo voorkomt het chippen en registreren van honden dierenmishandeling en verwaarlozing.