Giardia en Coccidiose

Giardia

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij honden en katten. Giardia is een eencellig organisme dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia.

Bij jonge en soms verzwakte dieren komt giardia veel voor. Symptomen zijn chronische diarree, waarbij de ontlasting vaak een brijachtige consistentie heeft. De ontlasting kan gepaard gaan met bloed of slijm. Daarnaast is er sprake van een slechte voedselverwerking, waardoor gewichtsverlies en verminderde vitaliteit optreed. Volwassen dieren vertonen minder vaak symptomen, chronische diarree kan een aanleiding zijn om ontlasting te laten onderzoeken op giardia.

Door middel van ontlastingsonderzoek kan worden vastgesteld of het daadwerkelijk om giardia gaat. Er is een speciale ontworming die giardia mee behandelt. Het is aan te raden om na het einde van de behandeling nog eens de ontlasting te laten controleren.

Naast de juiste medicatie is het belangrijk om herbesmetting te voorkomen. Dit wil zeggen, de ontlasting meteen opruimen, goede reiniging van de vacht vooral aan de achterkant. Plaatsen waar ontlasting ligt goed schoonhouden.  Giardia is een zoönose, dit wil zeggen dat u als eigenaar ook besmet kunt worden met giardia.

Hygiëne is dus van groot belang!

 

Coccidiose

Coccidiose is iets wat zeer veel voorkomt bij puppy’s.

Een coccidie is een piepkleine parasiet die leeft in de darmcellen bij de hond en zich daar vermenigvuldigen. De eieren van deze parasiet komen met de ontlasting mee naar buiten.

Wat kenmerkend is voor coccidiose is een “te mager hondje met een te dikke buik”. Dit wil zeggen dat je de ribben goed voelt, terwijl ze een dik buikje hebben. Achterblijven in de groei, diarree met bloed of slijm, slechte eetlust en soms braken zijn symptomen die bij coccidiose horen.

Door middel van ontlastingsonderzoek bij u dierenarts, kan worden vastgesteld of er coccidiose aanwezig is.

Hierna krijgt u de juiste medicatie mee om uw huisdier te behandelen.

Na de kuur is het raadzaam om nog eens de ontlasting te laten controleren.

Naast de juiste medicatie is het belangrijk om her-besmetting te voorkomen. Dit wil zeggen, de ontlasting meteen opruimen, goede reiniging van de vacht vooral aan de achterkant. Plaatsen waar ontlasting ligt goed schoonhouden.