Steeds meer honden worden geïmporteerd.

Gepubliceerd op 22 april 2015 om 22:17

Vandaag in de Volkskrant:
Met zo'n leuke pup kan veel mis zijn.
Lees hier het volledige verhaal deze kan ook gedeeld worden met de vorige post van ons kon men niet het hele verhaal lezen.

REPORTAGE Steeds meer honden worden geïmporteerd: vorig jaar 26 duizend, als het er geen 75 duizend zijn. Daaraan kleven heel wat risico's.

Door: Jurriaan Nolles 21 april 2015, 21:36 5


De vijf spelende buldogpups zien er in hun hok van ruim één bij twee meter onschuldig uit. De puppy's komen uit Hongarije en zijn 15 weken oud. Deze importhonden liggen samen met honderdvijftig Hongaarse labradors, pekineesjes en chihuahua's te wachten op een koper.

Kopers zijn er genoeg, maar volgens de vereniging van dierenartsen hebben geïmporteerde honden vaak gezondheidsproblemen. 'Pups hebben ziekten omdat ze niet goed zijn ingeënt', zegt Lonneke Stark, voorzitter van de groep gezelschapsdieren van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Bovendien zijn er zorgen over de toename van illegale handel van populaire rassen uit Oost-Europa. Handelaren maken gebruik van frauduleuze dierenartsen, die Nederlandse hondenpaspoorten afgeven of zelfs Hongaarse chips vervangen.

Actie
In Nederland fokken we te weinig honden om aan de vraag te voldoen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) antwoordde gisteren op Kamervragen dat zij maatregelen heeft genomen om de illegale Oost-Europese puppyhandel tegen te gaan.

In zijn hondenstal pareert de Brabantse handelaar de kritiek. 'In Nederland fokken we te weinig honden om aan de vraag te voldoen. Bovendien is de kwaliteit van honden uit Hongarije juist hoger', zegt hij gepikeerd. Zijn Hongaarse honden zijn gezond en veilig. Toch noemt hij zijn naam liever niet, bevreesd als hij is voor protest.

In zijn hondenstal op het platteland van Noord-Brabant zitten driehonderd honden in hokken met zaagsel. Twee grote rotweilers springen tegen het metalen hek en kleine teckels kijken de bezoekers aan. De honden zijn per ras gesorteerd in bakken van ruim twee vierkante meter. De helft is geïmporteerd uit het buitenland, voor het grootste gedeelte uit Hongarije.

75 duizend honden

© An-Sofie Kesteleyn
De import van honden neemt volgens dierenartsen de laatste jaren een hoge vlucht, al ontbreken eenduidige gegevens. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 26 duizend geregistreerde honden geteld die Nederland zijn binnengekomen. Volgens de Raad van Beheer, de instantie die verantwoordelijk is voor stambomen van rashonden, ligt het werkelijke aantal honden dat wordt geïmporteerd veel hoger. Zij gaan ervan uit dat er jaarlijks 75 duizend honden Nederland binnenkomen.

De politie heeft de internationale hondenhandel op de radar. Vorige maand nam de dierenpolitie zestig Hongaarse honden in beslag. De puppy's waren volgens de inspectie jonger dan in hun paspoort stond vermeld. Sinds dit jaar zijn de importregels voor honden aangescherpt. Honden mogen pas vanaf 15 weken de grens over - voorheen lag de grens bij acht weken. De regel is ingesteld omdat het rabiësvaccin pas na 15 weken werkt.

De hondenimport is riskant, zegt ook veterinair microbioloog Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht. 'Met bijna elke hond is wel iets mis. Je weet niet waar ze vandaan komen en wat voor ziekten ze meenemen.'

Dierenarts Stark ziet het in haar praktijk regelmatig mis gaan. 'Door noodzakelijke behandelingen worden goedkope pups dan uiteindelijk dure honden.' Dierenartsen waarschuwen met name voor parvo, een infectieziekte die zware maag- en darmontstekingen veroorzaakt.

Wat heb ik aan een zieke hond?
Handelaren wassen de hondjes wit en zo verduisteren ze de herkomst van de hond

'Natuurlijk zijn er honden die ziek worden, maar dat zijn incidenten', reageert de Brabantse handelaar. 'Maar wat heb ik aan een zieke hond? Ik verdien alleen geld als ik een gezonde hond verkoop.'

Hij benadrukt dat zijn honden door lokale Hongaarse fokkers worden gefokt. 'Alle honden worden verzameld in een centrale kennel, van daaruit gaan ze op transport. Voordien worden ze gekeurd door een Hongaarse dierenarts, komen ze in een Europees registratiesysteem en krijgen ze een chip.' Volgens hem is er niets mis met de transporten. 'De hokken zijn gekoeld en de chauffeurs nemen pauze.'

Via Marktplaats worden de honden verkocht. Met deze handel behaalde de naamloze handelaar vorig jaar een omzet van een half miljoen euro. Op Marktplaats staan teckels en husky's te koop voor 400 euro. Een teckel kost via de Nederlandse rasvereniging 550 tot 750 euro. Een husky met stamboom kost minstens 1.000 euro.

Volgens criminoloog Van Uhm kan op sommige hondenrassen honderden euro's winst worden gemaakt. Veel honden worden illegaal de grens over gesmokkeld. Ze worden vervolgens aangeboden aan binnenlandse en buitenlandse handelaren en consumenten. Van Uhm: 'Handelaren wassen de hondjes wit en zo verduisteren ze de herkomst van de hond.'

Evengoed als Nederlandse hond
Een hond die uit het buitenland komt is echter niet altijd slecht, zegt Wil Mennings, voorzitter van de Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders. 'Als een hond volgens de regels wordt geïmporteerd, is een Hongaarse hond net zo goed als een Nederlandse.'

Het belangrijkste nadeel van geïmporteerde honden vindt Mennings dat ze in de eerste weken van hun leven niet in aanraking komen met mensen. 'Zeker nu ze pas met 15 weken de grens over mogen, is dat een probleem. Van week 8 tot week 12 leren honden mensen te vertrouwen.'

Voor de Brabantse hondenhandelaar zijn de nieuwe importregels een gevoelige klap. 'Hoe langer honden in Hongarije blijven, hoe duurder ze worden.' Dit jaar is hij van plan om nog maar 1.500 honden te importen, vorig jaar waren dat er nog 3.000. 'Ik ga ze nu zelf fokken.'

Hij pakt een kleine buldog op en wijst naar een grijze plek op zijn rug. 'Dit is een bijzondere kleur, die nog niet bestaat. Daarmee ga ik fokken.'