Fokker krijgt hoogste boete ooit voor verwaarlozing pups (België)

Gepubliceerd op 26 september 2015 om 23:57

De rechtbank van eerste aanleg in Hasselt heeft een 65-jarige zwartfokker van honden uit Hamont-Achel bij verstek veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding van 14.268,22 euro.

Fokker krijgt hoogste boete ooit voor verwaarlozing pups

De rechtbank van eerste aanleg in Hasselt heeft een 65-jarige zwartfokker van honden uit Hamont-Achel bij verstek veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding van 14.268,22 euro. Noodasiel Lommel had de zaak aangespannen omdat het 26 verwaarloosde pups van de malafide fokker destijds moest opvangen. Na twee jaar procederen krijgt het asiel dan toch eindelijk de kosten voor die opvang terug.
In februari en juli 2013 viel de inspectie Dierenwelzijn binnen in de woning van broodfokker E.B. in Hamont-Achel. Daarbij werden tientallen verwaarloosde pups in beslag genomen. Het Noodasiel Lommel ving in totaal 26 jonge hondjes op. Drie pups haalden het uiteindelijk niet. Tijdens de huiszoekingen namen de inspecteurs ook talloze documenten mee.

Opvallend is dat de meeste pups ingeënt waren door een dierenarts uit de familiekring van de fokker. Zowel fokker als dierenarts zijn al jaren gekend bij de overheid. De fokker liep in het verleden al twee administratieve boetes op voor een totaalbedrag van 1.700 euro. Tegen de dierenarts - wiens praktijken ook bekend zijn bij de Orde der Dierenartsen - is volgens een overheidsrapport uit 2013 nog te weinig bewijsmateriaal.

De rechtbank in Hasselt verplicht de broodfokker nu tot de terugbetaling van alle kosten die gelinkt zijn aan de opvang van de inbeslaggenomen pups zoals verzorging door de dierenarts, voeding, huisvesting en verzorging. De totale som bedraagt ruim 14.000 euro, een van de hoogste schadevergoedingen ooit uitgesproken in een rechtszaak tegen de malafide hondenhandel.