Een fel bekritiseerde puppyhandelaar uit Heijen wordt gelegaliseerd door de gemeente Gennep.

Gepubliceerd op 12 december 2015 om 12:25

Een fel bekritiseerde puppyhandelaar uit Heijen wordt gelegaliseerd door de gemeente Gennep. Daar wekt bevreemding, ook bij dierenartsen. De handelaar voelt zich zelf het grootste slachtoffer: ‘Er wordt een hetze tegen mij gevoerd.’

Bron: Gelderlander 12 december 2015
door Harm Graat

Meteen bij thuiskomst gaat het mis. „Het eerste wat-ie deed, was bloed poepen. Ik schrok me rot.”
Stefanie, afkomstig uit de Randstad, maakt zich grote zorgen om de schattige pup die ze, op Marktplaats, voor 500 euro heeft gekocht bij hondenhandelaar Peter Robben in het Noord-Limburgse Heijen. In de koopovereenkomst staat dat ze bij problemen eerst contact moet opnemen met een door de handelaar aangewezen dierenarts. „Die zei: niks aan de hand, zo’n diertje is gewoon wat gestrest. Kijk het maar een paar dagen aan.”
Stefanie vertrouwt het niet. Gaat daags na aankoop naar haar eigen dierenarts. Diagnose: giardia. Een parasiet. „Die veroorzaakt diarree. Uitdroging ligt dan op de loer”, vertelt de dierenartsassistente, die de pup samen met een arts onderzocht. „Giaria is vaak een teken dat de verplichte ontwormingskuren niet zijn gegeven. En dat er sprake is geweest van slechte hygiëne. Dat zien we veel bij Oost-Europese pups van broodfokkers.”
De parasiet kan via de ontlasting overgaan op dieren, en mensen. Stefanies kinderen en andere huisdieren moeten ook aan een pillenkuur. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 300 euro, bevestigt de dierenkliniek. „Ik ben stom geweest”, zegt Stefanie. „We wilden snel een puppy omdat een ander hondje was overleven. En 500 euro leek me een mooie prijs. Had ik maar op Google gekeken, van tevoren.”
Op internet wemelt het namelijk van de alarmerende verhalen over de Heijense hondenhandelaar, die – zo blijkt uit de paspoorten die hij zijn kopers meegeeft – zijn pups voornamelijk in Hongarije haalt. De verhalen gaan vooral over zieke pups en onjuiste paspoortgegevens. Op sites als puppy-kopen-vermijd-broodfok.jouwweb.nl of koophiernooiteenpuppy.comen Facebookpagina’s over broodfokkers wordt voor de Heijenaar gewaarschuwd.

Verbazing
Groot is dan ook de verbazing bij internetactiegroep ‘Stop de broodfokkers en Handelaars’(Broodfokkers en Handelaars moeten verboden worden) als blijkt dat puppyhandel wordt gelegaliseerd. Het bedrijf is al vele jaren gevestigd in een boerderij in het buitengebied, tegen de Duitse grens aan, maar opereert in strijd met het bestemmingsplan. Als de gemeente in 2014 een verzoek krijgt om daartegen op te treden, wordt in plaats daarvan besloten mee te werken aan ‘ruimtelijke inpassing’ van een kennel voor 120 pups.
„Onbegrijpelijk”, zegt een woordvoerster van de actiegroep, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven. „De gemeente Gennep faciliteert zo willens en wetens dierenleed. Want deze pups komen uit Oost-Europese fokschuren. Met deze dieren is heel vaak van alles mis.”
Ze stuurt in oktober een lange mail naar alle raadsleden in Gennep, en naar burgemeester en wethouders. Boodschap: wees gewaarschuwd, zie er van af. „Vraag jezelf eens af waarom deze Heijense handelaar niet openlijk onder zijn eigen naam zaken doet, maar onder wel twintig verschillende aliassen op Marktplaats.”
Wie goed zoekt op Marktplaats, ontdekt dat de Heijenaar daar gelijktijdig zo’n twintig rassen aanbiedt. Al merk je dat als potentiële koper niet als je slechts op één specifiek ras zoekt. Alle advertenties hebben nagenoeg dezelfde tekst: ‘Zoekt u een lieve pup? Wij hebben nog een nestje weten te bemachtigen.’ Ze zijn goed gesocialisserd’
Beagles, labradors, herders, boxers, border collies, bull terriërs, chow chows, shiba inu’s van alles is er te krijgen. De handelaar noemt op Marktplaats Nijmegen als zijn vestigingsplaats. Contact is alleen mogelijk via een 06-nummer. Wie belt en een afspraak maakt, moet niet naar Nijmegen, maar naar een adres nabij Heijen, zo zeggen verschillende gedupeerde kopers.
„Dan moet je nog een keer bellen en dan pas word je naar zijn boerderij geloodst”, vertelt ook Stefanie. „Je mag de kennel niet in. In een soort voorkamertje krijg je een pup in de handen geduwd. Ik vroeg nog wel of ik de vader en moeder mocht zien, maar dat kon niet. Ik had kritischer moeten zijn. Maar als je zo’n puppy ziet, ben je meteen verkocht.”

Puppyfabrieken
Overburen van de hondenhandelaar, die bezwaar hebben aangetekend bij de gemeente, proberen potentiële kopers te waarschuwen. Ze plaatsten een groot bord bij hun huis met de tekst: ‘Koop geen hondje bij illegale puppyfabrieken. Kijk goed op internet naar de klachten over zieke en misvormde hondjes.’
„Wij krijgen hier dag en nacht mensen aan de deur. Mensen die verkeerd zijn gereden. Vaak zijn ze boos en willen ze verhaal halen bij de hondenhandelaar”, zegt Marijke Bakker-Janssen.
Zelf bestookt ze de gemeente Gennep al jaren met brieven over de hondenhandel.„Maar de gemeente wil mijn brieven en telefoontjes niet meer beantwoorden. En dat bord heb ik op last van de gemeente en de politie moeten weghalen.”
Omdat het langs de openbare weg stond, laat de gemeente weten.
De Gennepse wethouder Jan Welles, van de lokale partij KERN, zegt bekend te zijn met de vele verhalen op internet over de Heijense handelaar. „Ik heb daar ook wel enige zorgen over.”
Maar keihard bewijs dat er sprake is van misstanden, ligt er volgens hem niet. „Wij zijn als gemeente niet de geëigende instantie om dierenwelzijn te controleren. Dat is aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Landelijke Inspectie Dienst.”
Het is standaardprocedure om, als de gemeente het verzoek krijgt op te treden tegen illegale situaties, eerst te kijken of er mogelijkheden zijn voor legalisatie, stelt de wethouder. In dit geval via een zogenaamd projectafwijkingsbesluit. Welles: „Juist vanwege onze zorgen, hebben we deze handelaar expliciet gevraagd in zijn ruimtelijke onderbouwing ook aandacht te besteden aan dierenwelzijn. Dat heeft hij gedaan. Wij zien geen redenen onze medewerking te weigeren. En we gaan er vanuit dat meneer zal meewerken aan controles door de geëigende instanties. Er ligt ook een verklaring van zijn dierenarts, dat alles in orde is en dat hij er wekelijks de pups controleert.”
In het betreffende projectafwijkingsbesluit, dat de hondenhandelaar heeft laten opstellen door adviesbureau dat hij in de arm nam, staat inderdaad een passage over dierenwelzijn. Onder meer: ‘Door het jaar heen worden door de NVWA, LID en de Dierenpolitie controles uitgevoerd op het bedrijf.

Geen vaste controles
Navraag bij de drie genoemde instanties leert dat dat niet klopt. Van periodieke, vaste controles is geen sprake, zeggen woordvoerders. In de regel wordt alleen gereageerd als er meldingen over misstanden binnenkomen, en zelfs dan nog lang niet altijd. De controle-capaciteit is beperkt. „Momenteel wordt, landelijk gezien, naar aanleiding van ongeveer 30 procent van de meldingen actie ondernomen”, aldus een NVWA-woordvoerster.
Ze voegt eraan toe dat de NVWA vanwege het ‘toenemend aantal meldingen over hondenhandel’ in 2016 meer prioriteit zal gegeven aan deze branche. Eind vorig jaar zijn de regels rond buitenlandse pups al aangescherpt; de jonge dieren mogen pas worden ingevoerd als ze vijftien weken oud zijn en ingeënt tegen rabiës(hondsdolheid). Het gaat om meer dan 70.000 import- pups per jaar.
Of het bedrijf in Heijen bij de instanties bekend is en zo ja hoe, willen NVWA en LID uit privacyoverwegingen niet zeggen. Politieagent Jos van Ballegooij, een deel van zijn tijd belast met dierenwelzijn, laat desgevraagd weten dat de bewuste handelaar in 2014 is bezocht. „Er is sprake van zieke pups, maar afgezet tegen het grote aantal dieren dat daar wordt verhandeld, zou ik dat percentage niet schrikbarend willen noemen.” Het was geen puinhoop daar”
Destijds werden er wel ‘onregelmatigheden ’aangetroffen waartegen is opgetreden blijkt uit een politiebericht

Dierenartsen van drie verschillende klinieken in de regio Gennep hebben bijzonder weinig vertrouwen in de slagkracht van de controlerende instanties. „We doen geregeld meldingen over deze handelaar in Heijen, maar daar gebeurt tot onze grote frustratie nooit wat mee”, zeggen zij. Ook de dierenartsen willen, uit angst voor represailles, niet met hun naam in de krant.
Als bewijs mailt een van hen een op 29 mei jongstleden aan de NVWA verstuurde melding over de invoer van een te jonge pup, verkocht in Heijen. ‘De pup komt uit Hongarije en zou volgens het boekje 18 weken oud zijn. Dit is echter niet het geval, ik schat dat de pup ongeveer 11 weken oud is’, zo luidt de schriftelijke verklaring „Nooit meer wat van gehoord.”

Een andere dierenarts uit de regio: „Soms zijn de pups van deze handelaar zelfs niet ouder dan zes weken, dat kun aan de grote, het gewicht en aan de tanden zien. Zo’n jonge pup verkoopt natuurlijk beter dan een pup die al vijftien weken oud is.”
Daar kleven reële gezondheidsrisico’s aan voor mens en dier, zegt hij. „Insleep van hondsdolheid is niet eens denkbeeldig. En er komen via die te jonge, niet goed ingeënte Oostblokpups infecties en parasieten mee die wij hier nog niet kennen.”
Een derde dierenarts: „Deze handelaar zegt tegen zijn klanten dat ze niet bij ons mogen komen. Wij zijn te kritisch. Dat zegt genoeg.” Een collega vult aan: „Wij staan op zijn zwarte lijst. En hij op die van ons.”
De artsen zeggen, al jaren zowel te jonge als zieke pups uit Heijen in hun behandelkamer te krijgen. „Op papier lijkt alles te kloppen, maar de praktijk is vaak anders. Er wordt gerommeld met leeftijden en de gegevens over inentingen en ontwormingskuren. Kennelijk werkt de gemeente Gennep daar nu aan mee. Onvoorstelbaar. Ik zeg: pak aan die handel, ruim het op.”

Eer en Geweten
De Heijense handelaar zelf wijst een verzoek van De Gelderlander om rondgeleid te worden op zijn bedrijf af. Robben zegt zijn werk naar eer en geweten te doen en zich aan alle regels te houden. „Het loopt allemaal prima. Mensen die niet tevreden zijn over hun pup, kunnen volgens het koopcontract altijd een ander hondje krijgen.”
Hij zegt ook zich het slachtoffer te voelen van een hetze, vooral op internet. Al onze pups worden bij vertrek uit het buitenland en bij binnenkomst door verschillende dierenartsen gecontroleerd. De dieren zijn ontwormd, ingeënt conform de geldende wetgeving en voorzien van een officeel Europees paspoort.” Afgezet tegen het aantal honden dat hij verkoopt, valt het aantal klachten erg mee stelt hij.
De kritische dierenartsen vinden dat mensen die op Marktplaats puppy’s kopen, ook naar zichzelf moeten kijken. „Wanneer er een auto wordt gekocht, checken ze van alles, maar zo’n pup wordt vaak blind aangeschaft. Wie koopt bij een broodfokker, houdt de misstanden in deze branche in stand.”
De gemeente Gennep heeft deze week het (enige) bezwaar tegen de legalisatie van de Heijense hondenhandelaar afwezen. Die is daarmee een feit.

De naam Stefanie is om privacy redenen gefingeerd. De namen en gegevens van de dierenartsen in dit verhaal zijn bij de redactie bekend.

Onze website http://puppy-kopen-vermijd-broodfok.jouwweb.nl/
Wij zijn op Twitter te vinden onder de naam : @STOP_Broodfok