"Wij zijn blij" dat dierenartsen zich eindelijk openlijk uit durven te spreken, wat de realiteit is!

Gepubliceerd op 27 januari 2016 om 17:32

Wellicht is het u bekend dat veel honden geboren worden met lichamelijke afwijkingen en gedragsproblemen.

Bron:Dierenartsenpraktijk Oostkapelle

Wellicht is het u bekend dat veel honden geboren worden met lichamelijke afwijkingen en gedragsproblemen.

Duitse Herders kunnen last hebben van zweerachtige aandoeningen, zenuwproblemen, en heupdysplasie. De labrador retriever kan last hebben van slecht gewrichtskraakbeen , elleboogdysplasie en heupdysplasie. De boxer heeft een scala aan erfelijke aandoeningen, zoals hartproblemen, gewrichtsproblemen, darmproblemen en problemen met het voorste deel van de luchtwegen. De chihuahua kan een permanente open fontanel hebben en problemen met de knieën. De pekinees kan ernstig uit puilende ogen hebben.

Zo kan ik nog wel doorgaan met een lijst van afwijkingen bij de verschillende hondenrassen.

De officiële fokkers met een passie voor hun ras laten de ouder dieren goed testen op deze erfelijke aandoeningen. Bij aanwezigheid van een erfelijk gebrek wordt dit dier uitgesloten van de fok. Van de fokkers wordt een inspanning en een investering gevraagd om met gezond fokmateriaal puppy's te krijgen. Hier staat een hoger aanschaf bedrag tegen over.

Hier speelt de male fide hondenhandel op in en deze handel creëert juist de " look-a-likes".

De look-a- likes zijn honden zonder stamboom en komen uit ouder dieren voort waarop geen erfelijkheidsonderzoek heeft plaats gevonden. Juist bij deze "look-a-likes" komen de meeste problemen voor.

Ieder jaar worden er 60.000 tot 80.000 honden geïmporteerd, grotendeels uit Oost Europa. Daar nemend de "fokkers" het niet zo nauw met de gezondheid, het welzijn en het gedrag van de honden. Veel moederhonden hebben continu nesten en dat meerdere jaren achter elkaar. Er vindt geen controle op gezondheid plaats. Een slechte start voor de pups die nogal een ziek aan komen in Nederland. Deze look-a-like pups worden voor een paar tientjes gefokt en verhandeld en via internet en marktplaats verkocht.

LAAT U DUS NIET VERLEIDEN DOOR ZIELIGE PUPS EN LEUGENACHTIGE VERHALEN WEES ALERT OP IMPORTHONDEN, DE KANS IS ERG GROOT DAT ZE UIT DE HANDEL / BROODFOK KOMEN.

De fok op ernstige afwijkingen zien we ook bij katten, bijvoorbeeld de pers, waarbij men een heel platte snoet erg wenselijk vindt. De gevolgen voor dit ras is vreselijk. Zij hebben t altijd benauwd.

Dwergkonijntjes hebben een dergelijke probleem waarbij door een afwijkende kaakbotgroei de snijtanden en kiezen niet goed op elkaar afslijten. Deze konijntjes hebben de grootste moeite met eten en als men t niet ontdekt groeien de tanden en kiezen het slijmvlies van de mondholte in. Dit is een erg pijnlijk proces.

Gezonde sterke dieren fokken is een verantwoordelijkheid van de fokker.
Testen op erfelijke aandoeningen en afstammingsregistratie is nog niet bij iedere fokker gangbaar maar gelukkig zijn er fokkers die dat wel doen.
                                             

             KIES BEWUST!


«   »