Elburgse hoort celstraf eisen voor malafide handel in pups

Gepubliceerd op 11 maart 2016 om 17:26

hopelijk een waarschuwing voor anderen die hier ook mee bezig zijn, of het in hun koppie halen om hier mee te gaan beginnen. want we krijgen de laatste tijd meer meldingen dat de handel pups bij particulieren legt, ook de stempel vervalsen van een DA is in 1 ander geval al bekend.

Het Functioneel Parket heeft donderdag voor de Economische Politierechter in 120 uur werkstraf en een Leerstraf Cova-training geëist tegen twee verdachten voor malafide handel in pups. Een 42-jarige vrouw uit Genemuiden en een 43-jarige vrouw uit Elburg worden verweten zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting en het niet registreren van de pups bij verkoop. De 42-jarige verdachte wordt tevens verweten dat zij valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Ook is een vordering ontneming wederrechtelijk voordeel ingediend voor een bedrag van 2.860 euro.

 

Uit onderzoek is gebleken dat beide verdachten van september 2014 tot en met december 2014 meerdere nesten hondenpups hebben verkocht. De 43-jarige vrouw had daarbij de rol van tussenpersoon. Voorafgaand aan de verkoop werden, onder valse naam, advertenties geplaatst. De 42-jarige verdachte vulde in een aantal gevallen de dierenpaspoorten zelf in, als ware zij dierenarts. Aspirant kopers werden ervan overtuigd dat de pups een goede aankoop waren, doordat de dierenpaspoorten aanwezig waren. Daaruit zou namelijk moeten blijken dat de pups waren gechipt en ingeënt. Zeker acht pups bleken achteraf ziek te zijn en overleden kort na aankoop.

 

In een van de dierenpaspoorten werd een stempel gezet van een bestaande Zwolse dierenartsenpraktijk. Volgens de officier van justitie is uit het onderzoek gebleken dat de pup nooit in deze dierenartsenpraktijk is geweest en dat het gebruikte stempel vals is. ,,Kopers moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van de inhoud van officiële documenten, zoals een dierenpaspoort. Dit vertrouwen is in deze zaak beschaamd", aldus de officier van justitie.

 

STRAFEIS Het dierenwelzijn is ondergeschikt gemaakt aan het geldelijk gewin van verdachten. Dit levert oneerlijk concurrentievoordeel op, waardoor andere handelaren uit de markt worden gedrukt of zich economisch genoodzaakt kunnen zien om ook regels te gaan overtreden. In deze zaak gaat het dus ook om een vorm van ondermijnende criminaliteit. Daarom vindt de officier van justitie een werkstraf van 120 uur, 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar op zijn plaats voor de 42-jarige vrouw uit Genemuiden. Bijzondere voorwaarde die daarbij wordt gesteld is dat zij geen honden houdt in strijd met Wet Dieren en dat de dierenpolitie 4 maal controle zal uitvoeren. Voor de 43-jarige vrouw uit Elburg eist de officier een Leerstraf Cova-training en 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.

 

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.