Hapert "Rechter bevestigt verbod verkoop puppy's"

Gepubliceerd op 15 september 2016 om 21:14

Omstreden puppyhandelaar in Hapert mag geen geïmporteerde honden meer verkopen. Rechter bevestigt verbod verkoop puppy's

NIEUWS-NIEUWS-NIEUWS

#broodfokmoetstoppen

Omstreden puppyhandelaar in Hapert mag geen geïmporteerde honden meer verkopen. Rechter bevestigt verbod verkoop puppy's

Bron: Omroep Brabant, Telegraaf en Rechtennieuws.

De puppyhandelaar fokt en houdt honden in Hapert en Bladel. In juni verbood de gemeente hem om geïmporteerde puppy's te verhandelen, omdat dat in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. De puppyhandelaar was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter, maar die geeft hem nu dus ongelijk.

Zelf fokken en importeren
De eigenaar zegt dat hij honden zelf fokt en de honden die hij importeert zelf doorfokt. Daarmee zouden het 'zelf voortgebrachte producten' zijn en die vallen wel onder het bestemmingsplan.

Volgens de gemeente is dat onzin en dat vindt de rechter nu ook. Veruit de meeste honden van het bedrijf worden geïmporteerd uit Hongarije. Meestal worden die binnen een paar dagen of weken weer verkocht.

Gemeente blij
De gemeente Bladel laat aan Omroep Brabant weten blij te zijn met het besluit van de rechter. "Het is fijn dat de rechter ons ondersteund in onze standpunten. Dit is een mooie eerste stap in de aanpak van de problemen omtrent deze puppyhandelaar"

De puppyhandelaar krijgt twee weken de tijd om zijn handel in geïmporteerde pups te staken. Daarna zal de gemeente gaan controleren of hij daadwerkelijk is gestopt met het verkopen van de pups uit het buitenland.

Dwangsommen gewoon betalen
De gemeente heeft hem 740.000 euro aan dwangsommen opgelegd, omdat hij zich niet aan de regels houdt. De rechter vindt die dwangsom terecht. Als de man doorgaat met het illegaal verhandelen van geïmporteerde pups, moet hij elke keer dat er een overtreding geconstateerd wordt 10.000 euro betalen.