Een gezin uit Roosdaal is een zaak gestart tegen een kennel uit Ravels, nadat ze er pas afgelopen zaterdag een puppy kochten.
Bron: HLN.Be
#broodfokmoetstoppen
Een gezin uit Roosdaal is een zaak gestart tegen een kennel uit Ravels, nadat ze er pas afgelopen zaterdag een puppy kochten. Het diertje bleek ernstig ziek te zijn en overleed dinsdag al. De dierenarts ontdekte al snel dat de bijgeleverde documenten vervalst waren, en blijkbaar zijn de fokkers niet aan hun proefstuk toe.
Yves en Laila waren zaterdag online op zoek gegaan naar een nieuwe viervoeter. Hun vorige hond was immers overleden. "Ons vijfjarige dochtertje was er het hart van in, en ook onze andere hond voelde zich eenzaam", klinkt het. "Daarom wilden we zo snel mogelijk een nieuwe pup." Die vonden ze via 2dehands.be, bij 'Precision Puppy' uit het Antwerpse Ravels. Het ging om een Duitse herder. "Toen we het nummer belden, kwamen we bij een vrouw terecht", vervolgt het koppel. "We mochten meteen langskomen. In de kennel zaten zo'n zestig honden per zes in verschillende hokken. De Duitse herders zagen er extreem mager en ongezond uit. Een newfoundlander die in hetzelfde hok zat, kwam meteen naar ons gelopen en gaf ons likjes in het gezicht. Er was meteen een klik." Argwaan hadden Yves en Laila niet. Op de magere dieren na, was alles er heel netjes. "We betaalden 650 euro cash, en kregen een boekje met daarin de identiteit van de pup en de vaccinatiegegevens. En we kregen van de verkoopster - Diana - een garantieboekje mee."
Geen eetlust
Het koppel was rond 14 uur thuis. "Onderweg waren er geen problemen met de hond", aldus Yves. "Geen stoelgang, geen braakneigingen. Thuis dronk hij wel, maar eten deed hij dan weer niet. Het viel ook wel op dat hij zeer tam was, al dachten we dat hij gewoon nog aan de omgeving moest wennen." Maar toen er zondag nog geen beterschap was, stuurde Laila een berichtje naar de verkoopster. "Waarop zij opperde dat het misschien stress was."
Maar later die dag zat er plots bloed in de stoelgang van de pup. "We hebben hem toen overgebracht naar een dierenkliniek in Ninove", klinkt het. "Een staal wees uit dat hij besmet was met het parvovirus, dat een incubatietijd van tien dagen heeft. Volgens de identiteitspapieren kwam de puppy uit Slowakije en was hij zestien weken oud. En hij zou tussen de leeftijd van twaalf en zestien weken in dat land ingeënt zijn. Niet dus. Onze dierenarts zei dat de pup nog geen zestien weken kon zijn, en bovendien ernstig ondervoed was. Alle papieren zijn dus gewoon vervalst."
Infuus
Zondagavond volgde een telefoontje naar de verkoopster. Die gaf het koppel een e-mailadres, omdat ze zelf niet de verantwoordelijke is. Yves en Laila mailden, en kregen maandag antwoord. De pup moest naar de contractdierenarts in Turnhout, want anders gold de garantie niet. In de mail stonden geen naam of andere contactgegevens. "Maar onze pup lag in de dierenkliniek aan een infuus, die konden we niet zomaar overbrengen", aldus Laila. "Hij is dan dinsdag overleden. We hebben het ons dochtertje nog niet durven zeggen."
Wie er nu achter de verkoop zit, is niet duidelijk. "De honden komen inderdaad uit Slowakije, maar Dierenwelzijn voert hier regelmatig controles uit en we zijn met alles in orde", klinkt het in de kennel. De belofte dat een verantwoordelijke ons vervolgens zou opbellen, werd niet nagekomen. En wat de 'contractdierenarts' betreft: die duikt ook op in een dossier waarin de zaakvoerder van een hondenkennel vijf jaar geleden veroordeeld werd voor het vervalsen van onder meer vaccinatiepapieren. "Ik geef geen commentaar, want dat keert zich toch altijd tegen ons", klinkt het aan de telefoon. Yves en Laila willen nu hun geld terug: de 650 euro voor de pup, en 563 euro kosten in de dierenkliniek.