Home » Nieuws » Holland Pets en PuppyPoint, moet van de rechter stoppen met het handelen in honden.

Holland Pets en PuppyPoint, moet van de rechter stoppen met het handelen in honden.

Gepubliceerd op 24 februari 2017 16:50

Net sluit zich rond hondenhandelaar uit Hapert

Bron: eindhovens Dagblad 23-02-2017

http://www.ed.nl/…/net-sluit-zich-rond-hondenhandelaar-ui…/…

Net sluit zich rond hondenhandelaar uit Hapert

Hapert/Den Bosch - Opnieuw heeft de omstreden Hapertse puppyhandelaar Dutch Pet Farm de deksel op de neus gekregen van de rechter. De rechter heeft donderdag andermaal geoordeeld dat het bedrijf moet stoppen met het handelen in honden.

De rechter vindt dat de gemeente, die fors inzet om de verkoper het werken onmogelijk te maken, al het recht heeft om in te grijpen. De handelaar vindt dat hij wordt weggepest.

Marktplaats
Eerder wees de rechter een verzoek van het bedrijf, ook bekend onder de naam Holland Pets en PuppyPoint, om toch te mogen doorgaan ook al af. Het bedrijf importeert, fokt en houdt honden. En verkoopt ze al vele jaren lang onder meer via verschillende gebruikersaccounts via Marktplaats. Zoals op dit moment bijvoorbeeld dwergteckeltjes à 400 euro, golden retriever-pups voor 450 euro en jonge Duitse herders voor eenzelfde bedrag.

De verkoop van met name uit Oost-Europa geïmporteerde hondjes kwam in april vorig jaar aan het licht tijdens een grote controle van de politie en de voedsel- en warenautoriteit. Over het bedrijf staan veel klachten op internet omdat veel hondjes ziek worden en snel overlijden. De gemeente probeert sindsdien het bedrijf weg te krijgen. Met een reeks dwangsommen, samen zo'n driekwart miljoen euro, probeert de gemeente het werken onmogelijk te maken.

Handhaving
Dutch Pet Farm vindt het allemaal vooringenomen en de dwangsom buitenproportioneel. De rechter ziet dat anders. Bladel mag een hogere prioriteit geven aan handhaving van overtredingen als maatschappelijke onrust hiervoor aanleiding geeft. Dat wil niet zeggen dat de gemeente daarom partijdig zou zijn. De in het vooruitzicht gestelde boetes zijn ook niet te hoog, stelt de rechter. Een dwangsom is bedoeld om Dutch Pet Farm te dwingen de overtreding te beëindigen, niet om een overtreding af te kopen.

Bovendien gelooft de rechter er niets van dat het bedrijf een groot deel van zijn honden zelf zou fokken. Uit gegevens die de rechter heeft gekregen, blijkt dat veel hondjes maar kort in Hapert zouden verblijven. En dat maakt het fokken niet erg waarschijnlijk. De hondenhandelaar heeft eerder al aangekondigd door te gaan met procederen.


«   »