Home » Nieuws » Het heeft even geduurd, maar weyts grijpt wel in.

Het heeft even geduurd, maar weyts grijpt wel in.

Gepubliceerd op 14 maart 2017 12:56

Onhygiënische hondenkwekerij volledig ontruimd
81 HONDEN IN BESLAG GENOMEN BIJ HARDLEERS DOGS & FRIENDS

Bron HLN.BE

 

Op bevel van de inspectie dierenwelzijn heeft de politie gisteren de volledige hondenkwekerij Dogs & Friends in Ruiselede ontruimd. Maar liefst 81 honden zijn in asielcentra ondergebracht omdat de uitbaatster ondanks herhaalde klachten, aanmaningen en een uitbatingsverbod gewoon bleef verder doen. "De maat was vol", klinkt het bij minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Hondenkwekerij Dogs & Friends in Ruiselede werd volledig ontruimd. - Lieven SamynHondenkwekerij Dogs & Friends in Ruiselede werd volledig ontruimd. - Lieven Samyn

Al jarenlang kwamen over de hondenkwekerij in de Wantestraat in Ruiselede heel wat klachten binnen van bezorgde dierenliefhebbers. Honden zouden niet goed verzorgd zijn en in onhygiënische omstandigheden leven. Na eerdere controles legden de inspecteurs heel wat maatregelen op, maar die werden niet of nauwelijks nageleefd. De uitbaatster werkte niet mee bij de controles en lachte de opmerkingen weg.

Uitbatingsverbod

Toen de hondenkwekerij al voor de vijfde keer haar erkenning verloor en de uitbaatster de opgelegde maatregelen bleef negeren, besliste minister Weyts om voor de eerste keer een uitbatingsverbod van onbepaalde duur op te leggen. Dat verbod ging op 7 februari in maar bij een nieuwe controle van de inspectie dierenwelzijn bleek er niets veranderd. Van het uitbatingsverbod trok uitbaatster Priscillia Blairon zich ook niets aan. "Wie volhardt in de boosheid, bewijst dat hij het echt niet begrepen heeft", klinkt het op het kabinet van Ben Weyts.

Gisterenochtend ontruimde de politie samen met leden van enkele asielcentra de volledige kwekerij. Maar liefst 81 honden werden in beslag genomen. Onder meer rashonden zoals dalmatiërs, cocker spaniëls, beagles,... Een deel ervan belandde in dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem. "De accommodatie op die boerderij was totaal verouderd maar de honden blijken wel in goede gezondheid", zegt Veerle Debaillie van De Leiestreek. "Maar wie zich niet aan de regels houdt, dreigt tegen de lamp te lopen. Het is de minister menens om aan dierenverwaarlozing paal en perk te stellen."

In de boeien

Uitbaatster Priscillia Blairon verzette zich hevig tegen de ontruiming en de inbeslagname van de honden. Daarom sloeg de politie haar in de boeien.

"Een administratieve aanhouding tot de ontruiming voorbij was", legt de politie van de zone regio Tielt uit. "Om toe te laten dat de inspecteurs hun werk konden doen."

Bij Dogs & Friends zijn ze niet te spreken over de actie. "Tegen het uitbatingsverbod is beroep aangetekend bij de Raad van State", weet Priscillia's moeder die alleen op de kwekerij achterbleef. "Zolang daar geen uitspraak is, mocht er geen actie ondernomen worden. Ze namen mijn dochter mee als een boef en lieten mij volledig in het ongewisse." Volgens minister Ben Weyts werkt het beroep bij de Raad van State niet opschortend en mocht de ontruiming wel degelijk plaatsvinden.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-ruiselede/onhygienische-hondenkwekerij-volledig-ontruimd-a3103920/


«   »