I&R registratie

Gepubliceerd op 17 juli 2018 om 10:11

Vandaag staat in het teken van de I&R registratie, daar dit hard nodig is want velen begrijpen het niet en hebben er moeite mee, en word het ontdoken, dat is ook wat we dagelijks zien. 


Bijvoorbeeld "De Teckelfarm"uit Woerden heeft zolang zonder problemen kunnen werken omdat ze niet opvielen en daar zijn twee belangrijke oorzaken voor.

  1. Het niet registreren door een fokker zelf van geboren nesten, dus geen geboortemelding doen, en dan worden de pups verkocht en door de nieuwe eigenaren geregistreerd (mogen we hopen) en komt die melding van de eigenaar van de gekochte pup als geboorte melding binnen, er zijn zelfs databanken die een keuze menu hebben waarbij gevraagd word of de hond is geboren of geïmporteerd en mensen drukken bij een binnenlandse hond dan op geboorte en hebben ze een hond gekocht van iemand die niet op zijn naam via tracés of totaal buiten tracés om de hond heeft geïmporteerd voor verkoop denkt die koper oh die van mij komt uit ? Hongarije (vul maar in) dus ik druk op import!
  2. Is de NVWA die eigenlijk het I & R systeem zou moeten gebruiken (wat ook de bedoeling is) omdat hier ook goed en direct te zien is wat er gebeurd en de gegevens vastliggen ook voor bewijs, iets wat hier heel simpel mee kan, maar het gewoon niet doen, en daar zit iets van wat je wel meer ziet bij die instanties, dat samenwerken ontzettend moeilijk is, ook de LID, en zo ook het RVO waar de databank onder zit van het rijk. Die verschillende instanties, hebben een beetje last van wat men haantjes gedrag noemt. En het gekke is dat ze dat zelf eigenlijk ook vervelend vinden, maar er niets mee doen. 

Een paar jaar terug is hier door het rijk door een onafhankelijk bureau onderzoek naar gedaan, naar de hele problematiek en leverde het panteia rapport op, heeft veel tijd en geld gekost en wat schetste onze verbazing t.a.v. de I&R registratie klopte er niets van, hun advies was wel goed, alles moest beter. 
Wij hebben toen ook contact gehad met  een van de onderzoekers en gevraagd hoe ze aan hun cijfers kwamen die in het rapport stonden of ze het systeem wel hadden getoetst aan de hand van tracés lijsten. 
En ja toen werd het stil, want dat dat er was en ze hadden kunnen raadplegen wisten ze niet. 


Nu kan je je afvragen hoe dat komt dat ze dat niet wisten (voor prof onderzoekers), maar dat schiet niet op, je kan natuurlijk ook zeggen het rijk had alles aan moeten leveren om een zo betrouwbaar mogelijk rapport te krijgen. 
Wij hebben toen aangetoond in Den haag dat het rapport op dit gebied niet betrouwbaar was, er ook veel misbruik (fraude) was en moest verbeteren. 


Ter info nog anders word dit stuk te lang.
Van alle door het ministerie goedgekeurde databanken komen de in en uitschrijving ook in deze databank te staan. NU is het moment aangebroken om te zorgen, of laten we het maar noemen, om het gat te dichten . 
dat valt niet mee, vooral om de fraudegevoeligheid weg te nemen komt er best wat bij kijken, maar daarover later meer. Hiervoor zijn we bezig geweest, en onderstaand is er uit gekomen. 
voor velen denk ik saaie kost, wij zeggen dan gewoon niet lezen, voor anderen mochten er vragen zijn dan horen we dat wel.
----------------------------------------------------------------------------------
Mogelijke verbeterpunten I&R fokkerij en handel honden.

Doel; 
Het I & R systeem is bedoeld om ondersteunend te zijn in handhaving van besluit dieren houden, 
Target zichtbaar maken van illegaliteit en malafide hondenhandel / fokkerij 
Systeem moest eenvoudig en efficiënt zijn. 
Vermoedelijk wordt het systeem door het ontbreken aan prioriteit en capaciteit onvoldoende benut. 
Bekeken moet worden hoe met een minimum aan handhavingscapaciteit een maximale handhaving bereikt kan worden.

Hoe I & R kan bijdragen een zichtbaar maken van malafide handel ontgaat ons, we hebben geen idee. 
Malafide handelen civiel recht ??

Illegaliteit = bedrijfsmatige activiteiten zonder UBN 
Bedrijfsmatig zie RVO

Hoofdgroepen 
Bedrijfsmatig en niet bedrijfsmatig 


Bedrijfsmatig • Honden 
▪ Fokkerij & Handel incl. asiels & zwerfdieren ✓ Handelsstromen. ▪ Fok • Verkoop ▪ Handel • Import • Export • In en verkoop binnen land • Bedrijfsmatig met UBN (legaal) • Bedrijfsmatig zonder UBN (illegaal) • UBN houder 1 verantwoordelijk voor aan en afvoermeldingen. o Fokker → geboortemelding ▪ I&R zoals huidige situatie. • Chips erkende reeks • Chip tracking tracing • Chipper uit register

1 Van een UBN houder is alles bekend is ervaren, deskundige en legaal. 
• Eu paspoort ▪ Geboorte melding op basis van UBN nummer • UBN nummer houder verantwoordelijke voor (geboorte) meldingen. ▪ Afvoer op basis van ubn nummer • Particuliere verkoop = afvoer • Export commercieel transport = export traces → tracersnummer • Export niet commercieel transport export particulier • Verkoop aan ubn houder – afvoer handel → ubn nummer ontvanger o Handel ▪ Aanvoer • Import commercieel vervoer = import traces → tracersnummer o Importeur fiscaal op orde (btw nr enz) • Import niet commercieel vervoer = import eigen → land van herkomst • Aankoop particulier = aanvoer → verplichte controle op legaliteit hond (geboorte of import melding). • Aankoop van UBN houder – aanvoer handel → ubn nummer leverancier. 
☺️☺️ 
Niet bedrijfsmatig • Nl geboren. o Fokker. Verantwoordelijk voor het laten chippen en voorzien van dierenpaspoort en het laten doen van een geboorte registratie door chipper. BSN?? 
Bij verkoop • Afvoermelding o Kan verplicht gesteld worden gegevens nieuwe eigenaar te vermelden( BSN)?  Verkoop aan bedrijfsmatig vermelden UBN nummer koper. 
Nieuwe houder, niet bedrijfsmatig. • Aanvoermelding ▪ Bij aanvoer buitenlandse hond. Aanvoermelding – import, paspoortnummer, land van herkomst. ▪ Aanvoer NL aanvoermelding – aankoop

Aanpassingen toepassing regelgeving 
Leeftijd import honden en rabiës 
Rabiës is een risico voor volksgezondheid. 
Twijfel over leeftijd van geïmporteerde honden. 
Alleen de fokker kan een juiste geboorte datum weten. 
Voorwaarden rabiës vaccinatie minimaal twaalf weken leeftijd 
export op zijn vroegst 21 dagen na vaccinatie. 


Indien in het land van herkomst geen deugdelijk I&R systeem heeft is het niet mogelijk om betrouwbare geboorte datum in het EU paspoort te hebben.


Daarom; Indien in het land van herkomst geen verplichte en vergelijkbaar I&R systeem is als in Nederland mogen vanuit die landen alleen honden geïmporteerd worden waarvan onomstotelijk vast staat dat deze op het moment van vaccinatie ouder waren dan 12 weken, de onomstotelijk kan worden vastgesteld door fysieke eigenschappen vast te leggen die aanwezig moeten zijn bij de hond op het moment van import. 


Aanvullende voorwaarde Commerciële import van honden
Honden moeten bij import voor een periode van – dagen in quarantaine worden gehouden. • Transport wet schrijft voor – uren rust • Bepalen gezondheid en gedrag toestand honden • Eventuele meegebrachte ziektes. • Mogelijkheid Nvwa voor het doen van controle. •


Stichtingen zwerfdieren handelen in honden. Zijn dus gelijk aan hondenhandelaren. 
Fiscaliteit. 
Belangrijke drijfveer voor handel en of fokken van honden kan zijn om dit te doen buiten de fiscus om. Deze manier van handelen is erg winstgevend. Geen inkomsten belasting en geen btw.

Kijken of er een koppeling gemaakt kan worden Burgerservicenummer, geboortemelding fiscus.