Elke hond verplicht een paspoort vanaf 2020

Gepubliceerd op 4 oktober 2018 om 10:54

Elke nieuwe hond in Nederland moet vanaf 2020 een paspoort hebben. De verplichting geldt voor alle nieuwgeboren pups en geïmporteerde honden. Minister Schouten van Landbouw (CU) wil zo de malafide hondenhandel een slag toebrengen.

 

 

 

Bron: AD

Wie straks geen paspoort heeft, riskeert een boete of dwangsom. Het doel is om fokkers en importeurs op te sporen die het nalaten om een paspoort te regelen, zegt de minister.

Vandaag, op dierendag, komt Schouten naar buiten met maatregelen om het dierenwelzijn in Nederland op te schroeven. Een verplicht paspoort voor honden is een van die maatregelen. ,,Iemand die een puppy koopt, zou precies moeten kunnen weten waar het dier vandaan komt'', zegt Schouten. ,,Het paspoort helpt daarbij.'' In het boekje staan gegevens over de herkomst van de hond, eerdere eigenaren en medische informatie.

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 150.000 honden aangeschaft. Ongeveer 50.000 daarvan komen uit het buitenland. ,,Dit levert welzijn- en gezondheidsproblemen op voor de dieren, die vaak te jong en met vervalste papieren Nederland binnenkomen'', stelt de minister. Ook bestaat het risico dat de pups hondsdolheid – een voor mensen dodelijke ziekte – meenemen.

 

'Moeilijker om te sjoemelen'

Afgelopen zomer werden in Woerden bij een fokker 150 pups in beslag genomen die waren uitgedroogd, verwaarloosd en niet geregistreerd. ,,De registratie van honden moet echt beter'', vindt Schouten.

Daarom worden de verschillende registratiesystemen van honden die nu al bestaan omgebouwd. ,,Een omvangrijke operatie, die tijd kost. Daarom kan ik deze maatregel pas op 1 januari 2020 laten ingaan.''

Nu is het al wel verplicht om honden te chippen en te registreren, maar een verplicht paspoort voor honden is nieuw. ,,Heel belangrijk'', vindt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. ,,Hierdoor wordt het moeilijker voor mensen met verkeerde bedoelingen om te sjoemelen met honden. Een consument kan bij aankoop meteen – in een boekje – zien waar het dier vandaan komt. En is er geen paspoort? Dan weet je zeker dat er iets mis is. Niet kopen dus.''

 

Extra kosten

De extra kosten voor het paspoort zijn ‘het meer dan waard’, vindt de Dierenbescherming. ,,Wie dat er niet voor over heeft, moet zich afvragen of diegene überhaupt wel een hond moet kopen. Want wie een hond neemt, zal vaker voor onverwachte kosten komen te staan.''