Vermeende fokker uit Hapert: ik ben slachtoffer van complot

Gepubliceerd op 9 november 2018 om 12:50

Bron: ED

Vermeende fokker uit Hapert: ik ben slachtoffer van complot

DEN HAAG/HAPERT - Hans Castelijns uit Hapert die door de gemeente Bladel wordt beticht van illegale puppy-handel is slachtoffer van een complot van de gemeente, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en nog meer instanties. Dit zei Castelijns vrijdag bij de Raad van State.

 

Daar verzet hij zich tegen dwangsommen die kunnen oplopen tot 24.000 euro. Bladel legde die op omdat Castelijns aan de Ganzestraat 33 een illegale hondenfokkerij zou hebben gehad. Daar klopt niets van volgens Castelijns. De gemeente trof daar op 26 augustus 2016 drie pups aan. Er stonden bakken met zaagsel voor 21 honden.

De zaak hangt nauw samen met de activiteiten van Castelijns aan de overkant van de weg op nummer 48a. Daar zit de Cartier Hoeve van zijn vrouw. Castelijns noemt het honden fokken op nummer 48a een hobby van zijn vrouw waar de gemeente veel te veel stampij over maakt.

Daar werden bij een controle dertig honden aangetroffen. Voor nummer 48a werd ook een dwangsom opgelegd. Daar komt later nog een rechtszaak over bij de Raad van State.

Het zijn geen grote aantallen honden waar de gemeente Bladel mee komt. Niettemin is het echtpaar Castelijns volgens de gemeente een grote speler in de illegale hondenfokkerij. ,,Jaarlijks ging het om twaalfhonderd pups’’, zei een woordvoerder van de gemeente. Dat aantal is niet door de gemeente aangetroffen, maar is gebleken uit diverse registratiebestanden waarin honden worden opgenomen.

Malafide
Volgens de gemeente claimt de Belastingdienst 1,2 miljoen euro. Dat kan alleen als er flinke bedragen zijn omgezet, zei een woordvoerder vrijdag in Den Haag. Bladel wijst op een zwarte lijst met malafide fokkers. Castelijns echtgenote staat op die lijst op de zesde plaats, aldus de gemeente. De gemeente wijst ook op klachten van kopers van pups.

,,Van al die getallen en bedragen klopt helemaal niks’’, zei de Hapertenaar. Op nummer 33 gebeurde niet meer dan wat papierwerk en op nummer 48a was een hobbyfokkerijtje.

Van al die getallen en bedragen klopt helemaal niks

Hans Castelijns
De gemeente Bladel is een procedure gestart om Ganzestraat 33 te onteigenen. De gemeente had 45.000 euro geboden, maar werd het niet eens met eigenaar Castelijns. De Hapertenaar heeft nog een andere dwangsom boven het hoofd hangen die kan oplopen tot 325.000 euro. Die gaat in werking als hij niet voor 24 november een aantal gebouwen op nummer 48a heeft afgebroken. Een verzoek om schorsing van deze dwangsom werd door de Raad van State afgewezen. Uitspraak over de dwangsom voor nummer 33 volgt over een week of zes.