Marc van Hoeve Hoogland heeft nu zelf openlijk gezegd dat ze handelaars zijn"

Gepubliceerd op 23 november 2018 om 17:43

Bron: Hln.be

Ben Weyts fluit Black Friday-kortingen op dieren bij Hoeve Hoogland terug
“Dieren zijn geen wegwerpproducten die je tegen dumpingprijzen aanbiedt”


Na een Facebook-bericht van hondenfokkerij Hoeve Hoogland in Kasterlee, over een korting tijdens Black Friday, is ophef ontstaan op sociale media. “In de wetgeving staat dat een dier een product is. We zijn dus volledig in orde”, zegt Marc van Hoeve Hoogland. Vlaams Dierenminister Ben Weyts denkt daar enigszins anders over en wil de wet laten aanpassen.

Hoeve Hoogland verkoopt vandaag en dit weekend met een korting van 21 procent, tot groot ongenoegen van dierenliefhebbers. Zij beweren dat de honden die Hoeve Hoogland verkoopt, vaak erg ziek zijn en dat ze van Oostbloklanden naar hier vervoerd worden. Veel dieren zouden zelfs de tocht niet overleven. “De eigenaars beweren wettelijk bezig te zijn, maar verkopen honden die ziek zijn. Het is schandalig dat de eigenaars levende wezens met gevoelens met grote korting verkopen tijdens acties als Black Friday”, zegt dierenliefhebster Inge Styven. “Ze verkopen dieren gewoon als een product, maar het zijn levende wezens die met respect behandeld moeten worden.”

Marc van Hoeve Hoogland pikt de kritiek niet. “Wij werken volledig volgens de wetgeving. Als andere handelaars aan deze actie mogen deelnemen, waarom wij dan niet? In de wetgeving staat dat dieren een product zijn en dus onder de consumentenwetgeving vallen. Hierdoor kunnen wij ook meedoen met dergelijke acties. Ik ga er niet mee akkoord dat dieren een product zijn, maar ik kan de wetgeving niet veranderen.” Ben Weyts heeft zijn bedenkingen hierbij. “Dieren zijn geen wegwerpproducten die je tegen dumpingprijzen aanbiedt. We maken komaf met Black Friday en andere superkortingen op dieren.” Weyts wil het verbod nog voor de zomersolden van 2019 kunnen doordrukken.

Agressief taalgebruik
Veel personen die op de sociale media over het onderwerp reageerden, kregen het deksel op de neus. Bij het plaatsen van een negatieve commentaar op de Facebook-pagina van Hoeve Hoogland werd deze reactie vrij snel verwijderd en werd de persoon geblokkeerd. Ook Xandra Maurer ondervond dit. “Ik zag de Black Friday-actie en werd zo kwaad dat ik hen vrijwel meteen een persoonlijk berichtje stuurde. Ik liet mijn ongenoegen blijken dat Hoeve Hoogland op dergelijke manier dieren verkocht. Ik kreeg vrij snel een reactie terug, die niet meteen degene was waarop ik gehoopt had. Ik werd uitgelachen en beledigd. De eigenaars noemden mij zelfs een kutwijf.” * zie bijgevoegde afbeelding*

Marc van Hoeve Hoogland nuanceert. “We hebben al enkele dagen te maken met dergelijke reacties, na een tijdje worden wij het ook beu dat mensen ons beschuldigen van praktijken waar wij niets mee te maken hebben. We doen onze job graag en volgen de wetgeving. Maar door herhaaldelijke commentaar en zelfs dreigementen sturen wij af en toe ook al eens een kwade mail terug.”

“Zelfs met Open Bedrijvendag zijn hier 3.000 mensen geweest en hebben wij 40 honden verkocht. Er zijn weinig hondenfokkers waar je vrij mag rondlopen op het domein, wij hebben hier absoluut geen probleem mee,” zeggen de eigenaars.