Hondenfokker IJzendijke krijgt voorwaardelijke werkstraf en moet 19 honden afstaan.

Gepubliceerd op 3 augustus 2019 om 09:21

Hondenfokker IJzendijke krijgt voorwaardelijke werkstraf en moet 19 honden afstaan.

Bron: PZC- De Stem ect

IJZENDIJKE - Oud-hondenfokker R. B. uit IJzendijke krijgt slechts zes herdershonden terug van de vijfentwintig die bij hem werden meegenomen na een inspectie door de politie en de dierenbescherming. Als de man in de toekomst opnieuw zijn dieren onvoldoende verzorgt, krijgt hij alsnog een werkstraf van 40 uur. Ook mag hij op termijn niet meer dan zes honden tegelijk houden. Dat heeft de politierechter in Breda vandaag bepaald.

 

De rechter vindt het bewezen dat de man zijn honden niet goed genoeg verzorgde. Een voorwaardelijke celstraf van drie weken, zoals de officier van justitie eiste, vond de rechter te veel gevraagd. Vooral ook omdat de IJzendijkenaar het als een zware straf ziet dat hij negentien honden niet meer terugkrijgt. Want daar is de rechter wel van overtuigd: man heeft het beste voor met zijn beesten. Jarenlang fokte hij herdershonden, maar hij hield de dieren die hij niet verkocht. En dat werden er steeds meer. De rechter denkt echter dat hij niet voldoende zorg kan geven aan zo veel honden.

Vervuild
Tijdens het bezoek in februari constateerden de politie, de Landelijke Inspectie van de Dierenbescherming en een dierenarts dat de bodem van de kennel aan de Oranjedijk ernstig was vervuild met urine en ontlasting. Er hing een penetrante ammoniakgeur. De ruimte was volgens de controleurs onvoldoende verlicht en geventileerd. Op die punten gaat de politierechter mee met hun bevindingen. Maar de rechter vindt dat er onvoldoende bewijzen zijn voor een aantal andere vermeende tekortkomingen. Zoals het ontbreken van voldoende schoon drinkwater. Er is ook niet vastgesteld dat de honden op dat moment in een slechte gezondheid verkeerden.

In totaal werden vijfentwintig honden meegenomen. Negentien daarvan verbleven in de schuur. Zij worden verbeurdverklaard en elders ondergebracht. Voor de zes honden die de man in huis hield, golden de omstandigheden niet. Daarom worden die teruggegeven.

Overlijden
De rechter vreest dat de man er niet aan toekomt om zo veel honden in de beschikbare accommodatie voldoende zorg te geven. Behalve de zes honden die de IJzendijkenaar terugkrijgt, mag hij voorlopig nog de acht honden houden die hij sinds de inspectie weer heeft verkregen. Maar alleen tot het moment van het overlijden van de dieren. Uiteindelijk mag hij nog maximaal zes honden houden.

Zelf zei hij tegen de rechter dat het allemaal wel in orde was. Hij had op de ochtend van de inspectie nog schoongemaakt en water gegeven. ,,Maar pups doen weleens wat als ze nog niet zindelijk zijn. Honden kunnen waterbakken omgooien. Aan de verzorging mankeerde niks”, zei B.