Stabij-pups niet geregistreerd: € 2500 boete

Gepubliceerd op 19 februari 2016 om 14:26

Economische politierechter Klaas Bunk deelde donderdag forse boetes uit aan een familie die in 2014 naar zijn oordeel op behoorlijk grote schaal jonge honden -vooral Stabijpups- had verhandeld.

Bron: Waldnet Publicatie: do 18 februari 2016 18.30 uur

Stabij-pups niet geregistreerd: € 2500 boete

LEEUWARDEN - Economische politierechter Klaas Bunk deelde donderdag forse boetes uit aan een familie die in 2014 naar zijn oordeel op behoorlijk grote schaal jonge honden -vooral Stabijpups- had verhandeld. De vier familieleden, een moeder (60), haar twee zoons (29 en 38) en een 38-jarige schoondochter, hebben zich volgens Bunk op bedrijfsmatige schaal beziggehouden met het fokken en verkopen van jonge honden.

De honden werden op twee locaties -Damwâld en De Falom- gehouden. Tijdens de zitting werden verschillende aantallen genoemd. Uiteindelijk zou het gaan om tientallen pups in een periode van iets meer dan een jaar. De verdachten vonden dat ze puur hobbymatig bezig waren, maar daar dachten de rechter en officier van justitie Wil Frank anders over.

Frank stelde dat de familie meerdere pups had verhandeld die niet geregistreerd waren. De dieren werden via Marktplaats te koop aangeboden. De pups waren wel door een dierenarts geënt en gechipt, maar dat is volgens de wet niet voldoende. Frank zei dat hij er 'geen biet' van geloofde dat de verdachten nooit hebben geweten dat de pups geregistreerd moesten worden.

De officier eiste fikse geldstraffen: voor elk van de vier verdachten eiste hij een boete van 10.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter deed het iets anders: hij veroordeelde de moeder en haar jongste zoon tot een boete van 7500 euro waarvan 5000 euro voorwaardelijk. De 38-jarige zoon en diens vrouw (de schoondochter) kregen elk een boete van 3750 euro waarvan 1250 euro voorwaardelijk. De schoondochter zei dat ze inmiddels druk doende is om de vereiste diploma's te halen.