Aangifte in de maak tegen puppydealer uit Heemskerk

Gepubliceerd op 3 mei 2016 om 16:59

Jordens biedt momenteel via Marktplaats.nl niet alleen puppies aan maar ook lammeren en kamelen.

Door Friso Bosf.bos@hollandmediacombinatie.nl - 3-5-2016, 16:31 (Update 3-5-2016, 16:43)

een mathezer heeft volgens het stijlboek een glanzende, aansluitende vacht en heldere, schone ogen zonder uitloop.

HEEMSKERK - Hondenliefhebbers uit heel Nederland gaan samen aangifte doen tegen dierenhandelaar Bas Jordens. Volgens de organisatie ’Broodfokkers en Handelaars moeten verboden worden’ is dit de beste manier om de politie zover te krijgen iets aan het probleem te doen. ,,Doet de politie dat niet dan stappen we rechtstreeks naar justitie.’’

Lokaal is de organisatie Dog Search betrokken. Deze organisatie heeft ook het Maltezer puppy opgevangen dat afgelopen vrijdag door Jordens ’als gezond’ werd meegegeven aan een nieuwe eigenaar.

Al snel bleek dat beestje de superbesmettelijke ziekte parvo te hebben. Ook de informatie uit het hondenpaspoort van de pup klopt niet. ,,Officieel bestaat dit hondje helemaal niet’’, licht Mirjam van Dog Search toe. ,,De eigenaresse voelt zich bedreigd. Daarom hebben wij het hondje, dat intussen de naam ’Gozert’ draagt, geplaatst op een veilig opvangadres. De behandeling tegen parvo lijkt aan te slaan, het puppy is enorm opgeknapt’’, vertelt ze.

Via de organisatie Stop Broodfok en Handelaren, is de werkwijze van Nederlandse broodfokkers en handelaren bekend geworden. Uit onder andere België komen maandelijks honderden hondjes het land in. Daarvan wordt de helft gechipt en gaat via legale kanalen de handel in, de andere helft komt bij malafide handelaren terecht met valse gegevens. Volgens Stop de Broodfok is Jordens qua grootte de vierde handelaar in Nederland.

Tuinder

Bij de omgevingsdienst staat de onderneming van Jordens gemeld als tuinderij met als nevenactiviteit het verhandelen van hondjes. Jordens heeft de handel ook gemeld in het kader van het activiteitenbesluit.

In 2011 lag de Heemskerker in de clinch met de gemeente omdat bleek dat hij en zijn bedrijf helemaal niet meer als tuinder actief waren. Hij zou zijn afgekeurd om te werken en maakte van zijn kassen een illegale stalling voor plusminus zeventig caravans.

Saillant detail: Jordens biedt momenteel via Marktplaats.nl niet alleen puppies aan maar ook lammeren en kamelen.