Zaak tegen hondenhandelaar hapert

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 15:27

Zegt veel over de betrouwbaarheid van de handel in hapert.
De pups worden gewoon aangeboden via Markplaats, denk daarbij niet alleen vanuit hapert, maar zijn katvangers zijn op grote schaal bezig. Hierover later meer.

Bron: Blog Dierenbescherming.

Door Piko Fieggen Programmamanager Handel & Fok

8 juli 2016
Ik vind het nooit vervelend als het weer maandag is. Ondanks dat er wel eens tegenslagen zijn en ik situaties onder ogen krijg waar ik ’s avonds in bed jammerlijk aan terugdenk, vind ik het dankbaar en inspirerend om met mijn collega’s te werken aan een betere samenleving voor mens én dier. Op maandag 11 april begon mijn week extra goed.

Zoals gebruikelijk bekeek ik tijdens het ontbijt mijn mailbox. Helemaal bovenaan stond een e-mail met een uitroepteken en de titel ‘inval bij puppyhandelaar Hapert’. Een kleine glimlach verscheen op mijn gezicht, omdat ik weet dat een inval niet altijd gelijk staat aan het daadwerkelijk krijgen van een straf. Toen ik verder las, werd duidelijk dat het om veel meer ging dan dierenwelzijn. Ook belastingontduiking en illegale bouwwerken bleken onderdeel te zijn van het onderzoek dat zorgvuldig was voorbereid. Mijn glimlach trok zich door tot beide oren. Het leek er op dat deze malafide handelaar zou worden aangepakt.

89 pups in bewaring genomen
Tijdens de inval waren 89 pups in bewaring genomen. Een dierenarts had, op basis van de staat van het gebit van de dieren, ter plaatse vastgesteld dat de pups jonger dan vijftien weken moesten zijn. Illegaal geïmporteerd dus. In mijn gedachten kwamen twee vragen op: Hoe gaat de overheid 89 pups opvangen? En hoe zorgen ze dat deze pups goed worden gesocialiseerd? Het kan namelijk wel twee maanden duren alvorens er duidelijkheid is over het lot van de dieren. Als Dierenbescherming hebben we direct onze hulp aangeboden. Helaas is daar geen gehoor aan gegeven.

Eind juni kwam het bericht dat de handelaar zijn pups, inmiddels tussen de 18 en 26 weken, terug had gekregen. Volgens de rechter was de gebruikte leeftijdsvalidatiemethode via het gebit niet rechtsgeldig. Op 27 juni wist Omroep Brabant te melden dat de handelaar dreigde om de pups terug naar Hongarije te sturen óf ze aan een goed doel zou schenken. Een bericht dat niet aan dovemans oren was gericht. De volgende dag heb ik telefonisch contact gezocht met de handelaar en aangeboden dat de Dierenbescherming de pups graag wilde opvangen. De handelaar beweerde echter dat hij nooit van plan was geweest om de honden terug naar Hongarije te sturen of ze aan een goed doel te schenken.

Onschuldige honden de dupe
De laatste dagen spoken er veel vragen door mijn hoofd als ik in bed lig: Hebben de pups een eerlijke kans op een goede toekomst? En hoe ziet die toekomst er überhaupt uit? De hondenhandelaar stelt dat hij de dieren niet terugstuurt naar Hongarije, maar tegelijkertijd wil niemand meer honden bij hem kopen. Wat gebeurt er dan met ze? En hoe kan het zijn dat deze onschuldige honden de dupe worden van een traag en vaag proces dat 89 onschuldige slachtoffers heeft gemaakt? Ik kan me niet voorstellen dat dit ooit de bedoeling is geweest van het handhaven van een dierenwelzijnswet.

P.S. Ons aanbod aan de handelaar om de pups op te vangen en te herplaatsen staat nog steeds. Wij hopen dat de handelaar de juiste morele keuze maakt om deze honden de beste mogelijke toekomst te bieden.