vervolg op de man met de losse handjes en de sikkel uit Zonhoven, die dus liever om zich heen slaat als zich om een doodzieke of dode pup te bekommeren.
Daarnaast voldoet het bedrijf, ook al eerder vastgesteld niet aan normen van brandveiligheid, belachelijk dat zo'n bedrijf 3 maanden de tijd krijgt om het in orde te maken, er liggen notabenen dieren in die bij brand geen kant uit kunnen, hoe tolerant kan je dan zijn als overheidsinstelling als je dat weet, ervan uit gaande dat ze toch ook wel op de hoogte zijn van de branden in Lummen en Hoogstraten, waar de pups ook in de vlammen zijn omgekomen.
misschien helpt het om het geheugen nog eens op te frissen, en oh dan staan ze niet met een sikkel zo als normaal, maar dan zijn ze oh zo zielig. zie foto
De Duitse onderzoeksjournaliste Kati Kolbe werkt momenteel voor de zender WDR aan een documentaire over België als transitland voor illegale puppy’s. “In België en Nederland worden Oost-Europese puppy’s witgewassen. Ze krijgen hier Belgische of Nederlandse paspoorten en kunnen vervolgens geëxporteerd worden naar Frankrijk, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. We wilden verschillende Belgische broodfokkers bezoeken om met onze eigen ogen te zien hoe het werkt. In Zonhoven wilden we geen undercover beelden maken. Onze bedoeling was om een kijkje te nemen als geïnteresseerde klanten. Achteraf zouden we de fokker uitnodigen voor een interview voor de camera als we er bepaalde dingen zouden zien”, zegt Kolbe. De journaliste werd begeleid door een tolk en twee dames van Vier Pfoten, een dierenrechtenorganisatie die de illegale puppyhandel uit Oost-Europa al jaren aan de kaak stelt.
Omdat haar geluidsman zijn dure apparatuur niet in de auto wilde laten liggen, nam hij het toestel in een draagtas mee naar binnen .
Zwanger
“De sfeer was eerst heel gemoedelijk”, zegt de tolk. “De eigenaar was vriendelijk en vertelde ons dat we mochten rondkijken. Er waren op dat moment trouwens nog klanten aanwezig. Plots zag ik in een box een piepjonge puppy rillen van de angst, naast een dode pup. En wat verder zagen we een stervend hondje.” De dames haalden de eigenaar erbij en vroegen of hij niets kon doen voor het doodzieke diertje. “Maar op dat moment ontplofte hij. Hij begon te roepen en te tieren, beledigde ons en duwde ons hardhandig naar buiten”, zegt een Duitse medewerkster van Vier Pfoten die liever anoniem wil blijven.
Journaliste Kati Kolbe was zelf al naar buiten gevlucht. “Ik ben zwanger. Ik voelde de agressie stijgen en wilde geen enkel risico nemen. Toen de eigenaar onze geluidsman met de tas zag, dacht hij onterecht dat we iets gestolen hadden. Hij probeerde de tas af te pakken, maar onze geluidsman liet dat niet toe. Uiteindelijk greep hij mijn collega bij de kraag en trok hij vanuit het niets een sikkel waarmee hij de draagriem van de tas met één beweging oversneed. Na duw- en trekwerk belandden we allemaal op straat en hebben we de politie gebeld.”
Kabels doorgesneden
Politieagenten van Hazodi konden de afgenomen geluidsapparatuur recupereren bij de Zonhovenaar, maar die was onherstelbaar beschadigd. De Duitse tv-ploeg schat de schade op 10.000 euro. “De hondenfokker had de hele zak in water ondergedompeld, alle kabeltjes doorgeknipt, de geheugenkaart verwijderd en de batterij afgebroken”, aldus Kolbe. “Ik begrijp nog altijd niet wat die man bezield heeft. Had hij iets te verbergen?”
De reporters en de medewerkers van Vier Pfoten dienden klacht in tegen de agressieve broodfokker. De kans is zeer groot dat het incident ook de WDR-reportage haalt. “Ik was al getipt dat sommige broodfokkers brutaal en agressief konden zijn, maar ik had nooit gedacht dat we in een politiekantoor zouden eindigen”, besluit Kolbe.
Brandvoorschriften
Gisteren contacteerden we vanwege de krant de Zonhovenaar voor zijn versie van het verhaal, maar de man ontkende de feiten. De Zonhovense hondenkweker-handelaar achter Ikwileenpuppy.be is niet onbesproken. Het bedrijf verloor in 2014 al eens drie maanden zijn vergunning nadat inspecteurs meerdere inbreuken hadden vastgesteld tegen de wet op dierenwelzijn. Uit een controle van de brandweer op 11 augustus bleek dat er nog voorwaarden niet in orde waren. “Het college van burgemeester en schepenen heeft in september kennis genomen van het brandweerverslag. De eigenaar heeft drie maanden de tijd gekregen om zich in orde te stellen met alle brandvoorschriften. Gebeurt dat niet, zullen stappen genomen worden om de milieuvergunning in te trekken”, zegt burgemeester Johnny De Raeve van Zonhoven.