Rechter veroordeelt hondenfokkerij "Hoeve Hoogland" uit Tielen (Kasterlee)

Gepubliceerd op 13 oktober 2016 om 17:37

Het heeft dus wel zin mensen om wel de gang naar de rechter te maken en het er niet bij te laten zitten.
Meneer de Rijcke van Hoeve Hoogland zal wel niet zo blij zijn vandaag. mooie grote negatieve publicatie in de krant en dikke 6500 eurootjes lichter.
Let op!!!! Hij staat op marktplaats momenteel met 38 advertenties, zowel pups als kittens.

#broodfokmoetstoppen

Hondenfokkerij had moeten weten dat ze gehandicapt hondje verkocht.
Rechter veroordeelt Kastelse hondenfokkerij.

Hondenfokkerij Hoeve Hoogland uit Tielen (Kasterlee) is door de vrederechter veroordeeld voor de verkoop van een mopshond met ernstige gebreken. Het bedrijf moet 2.481 euro aan operatiekosten terugbetalen aan de eigenares van de hond, plus de helft van de aankoopprijs en de gerechtskosten.
Dit dier voldoet niet aan de normale verwachtingen, die men van een gezelschapsdier mag hebben
greta raeymaekers
De zaak draait rond de mopshond Happy, die door een vrouw uit Rumst op 17 mei 2013 werd aangekocht in Hoeve Hoogland. voor een bedrag van 650 euro. Een paar maanden na de aankoop constateerde de dierenarts dat het beestje erg mankte omdat het een losliggende knieschijf heeft.

Erfelijk

“Een erfelijke aandoening”, concludeert de dierenarts, die de hond doorverwijst naar een college voor een operatie.

Daar wordt ook nog eens vastgesteld dat het hondje lijdt aan een ernstige obstructie van de luchtwegen, het zogenaamde ‘brachiocephaal obstructief syndroom’. Veroorzaakt door het doorgedreven fokken van de gewenste de korte snuit van hondachtigen. En ook erfelijk volgens de dierenarts. Opnieuw is een ingrijpende operatie aan de neusvleugels van de mops nodig.

De eigenares van de hond stelt daarop Hoeve Hoogland aansprakelijk. “Van beide aandoeningen zijn bij deze rassen erfelijke gronden gekend en zij zullen dan ook zo goed als zeker al in de aanleg aanwezig zijn geweest op het moment van de verkoop”, zo luidde de redenering. Lees: Hoeve Hoogland had het dier zo niet mogen verkopen.

In eerste instantie stelde de vrederechter een deskundige aan om de aard en de oorzaak van de afwijkingen te duiden.

Die is formeel: beide aandoeningen zijn erfelijk. Hij wijst er ook op dat de losliggende knieschijf, indien onbehandeld, de hond veroordeelt tot een leven van manken en voortdurende pijn en meldt ook dat de obstructie van de luchtwegen levensbedreigend kan zijn bij opwinding en hitte.

Aanvankelijk betwiste Hoeve Hoogland dat de hond door hen werd verkocht, maar dat werd al spoedig weerlegd door röntgenfoto’s waarop de ingeplante chip van het dier te zien is.

Geen normaal gezelschapsdier

In het vonnis oordeelt de vrederechter nu dat Hoeve Hoogland aansprakelijk is voor de miserie die de eigenaar met de aankoop heeft gehad: “Het staat buiten kijf dat de mopshond, die door een particulier wordt gekocht, bedoeld wordt als gezelschapsdier te fungeren en een dier, dat niet kan wandelen omwille van aanhoudende pijn, of zich niet mag opwinden omwille van een gevaar voor ademnood, niet voldoet aan de normale verwachtingen, die men van een gezelschapsdier mag hebben.”

De rechter stelt verder dat een kosteloos herstel, of een vervanging van het hondje, niet aan de orde is “omdat de eigenares inmiddels genegenheid had opgevat voor het dier. Er kan niet worden verwacht dat zij haar huisdier zonder meer uit handen geeft, laat staan dit zou laten vervangen door een ander dier.”

Het vonnis veroordeelt Hoeve Hoogland tot de terugbetaling van de helft van de koopsom (350 euro) en de operatiekosten. Plus 480 euro rechtsplegingsvergoeding, 2.268 euro voor de dagvaarding en 1.210 euro voor het ereloon van de deskundige.