Primeur in de rechtbank: broodfokkers staan terecht voor gesjoemel met puppy's

Gepubliceerd op 23 juni 2017 om 14:33

Een primeur in de Antwerpse correctionele rechtbank vandaag: voor het eerst staan broodfokkers van puppy's terecht. Waarvoor ze terechtstaan?

"Honden worden verkocht om te sterven"

Bron: De reactie BE / HLN

Een primeur in de Antwerpse correctionele rechtbank vandaag: voor het eerst staan broodfokkers van puppy's terecht. Waarvoor ze terechtstaan? Onder meer voor oplichting met betrekking tot de herkomst, de gezondheid en de leeftijd van de hondjes én het niet naleven van een aantal regels rond dierenbescherming.
Zo'n 2.000 puppy's per jaar verkopen de beklaagden, de zaakvoerders van Puppy House uit Boechout. Veel van die hondjes zijn afkomstig uit Oost-Europa. En net daar wringt vaak het schoentje. Een van de klachten luidt immers dat er gesjoemeld zou zijn met de paspoorten zodat verschillende klanten dachten dat ze een Belgische hond gekocht hadden, terwijl ze in feite een Oost-Europese puppy meekregen.

Alle pups werden gekweekt in een verzamelcentrum in het Tsjechische Skoronice en niet bij een erkende fokker. Niet toevallig is dat verdeelcentrum opgericht door Louisa T., één van de twee zaakvoerders van Puppy House..

Maar de waslijst aan klachten waarvoor Puppy House én zijn twee zaakvoerders zich moeten verantwoorden, gaat verder. De geboortedatum van de dieren zou niet vermeld worden, er zouden dieren verhandeld worden die niet vooraf waren vrijgegeven door de dierenarts, bijna 400 puppy's van minder dan acht weken oud zouden geïmporteerd zijn (het merendeel uit Oost-Europa) zonder hun moeder en de hondjes zouden niet ingeënt zijn tegen hondsdolheid – een ziekte die ook voor de mens dodelijk is.

Advocaat Gaia: "Puppy House knijpt oogje toe voor wat de gezondheidstoestand van puppy's betreft"

Op het proces zijn er tien burgerlijke partijen: negen consumenten en dierenorganisatie Gaia, maar waarschijnlijk zijn er nog meer gedupeerden. Anthony Godfroid, advocaat van Gaia, benadrukt het belang van deze zaak: "Puppy House en haar zaakvoerders hebben enkel tot doel om zoveel mogelijk honden te verkopen. Hiervoor knijpen ze graag een oogje toe voor wat de gezondheidstoestand van de puppy's betreft". Gaia wil "dat er een einde komt aan bedrieglijke praktijken waarbij veel te jonge puppy's op een grootschalige wijze illegaal worden ingevoerd", aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

"Pano" maakte enkele maanden geleden nog een ophefmakende reportage over puppy's uit Slovakije. Het programma ontdekte dat de Europese regelgeving regelmatig aan de laars gelapt wordt. U kan de reportage hieronder herbekijken.

http://deredactie.be/permalink/1.3008250