23 honden weggehaald bij vermeende hondenhandelaar in Heusden en Landerd.

Gepubliceerd op 14 september 2017 om 16:42

Op woensdag 6 september zijn door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van de politie Oost-Brabant 23 honden, waaronder pups, in bewaring genomen.

Diverse bronnen.

Op woensdag 6 september zijn door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van de politie Oost-Brabant 23 honden, waaronder pups, in bewaring genomen. De dieren zaten op adressen van een vermeende hondenhandelaar in de gemeenten Heusden en Landerd. De slechte huisvesting en verzorging waren aanleiding voor het direct weghalen van de dieren.

Administratie niet in orde
LID en politie kwamen de zaak op het spoor tijdens een controle van het woonhuis van de vermeende handelaar in de gemeente Heusden na meldingen bij het landelijk meldpunt 144 en de wijkagent. Het was ook al niet de eerste keer dat de LID hier in actie moest komen. Bij de woning bleken 2 volwassen honden en 5 pups te zitten. De dieren zaten in niet al te schone, oude paardenboxen en hadden last van vlooien. Er is ook administratie gevonden die duidt op handel in honden waarbij er aanwijzingen zijn dat dit niet volgens de regels gebeurt. De administratie is in beslag genomen voor verder onderzoek.

#broodfokmoetstoppen

Vlooien en luizen
In twee donkere schuren in Landerd, in gebruik bij dezelfde persoon, bleken in totaal 33 honden te zitten. De verblijven waren donker, vuil, nat en in sommige gevallen te klein. De dieren, waaronder meer pups, zijn door een dierenarts onderzocht en bleken onder de vlooien en luizen te zitten. Op basis van deze bevindingen gaf RVO, de overheidsinstelling die onder andere toeziet op het naleven van de wet dieren, opdracht om 23 honden meteen in bewaring te nemen. Deze honden zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de nodige zorg krijgen.

Onze inspecteur over de zaak:
“Hoe kan je zo je dieren houden? Deze honden en pups beginnen al met een achterstand door onkunde van een mens. Jezelf verrijken zonder naar de intrinsieke waarde van het dier te kijken…in en in triest!”

Maatregelen, kosten en verantwoording
Voor zowel de honden bij het woonhuis als de overgebleven 10 honden in de schuren krijgt de eigenaar meerdere bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd om ervoor te zorgen dat het welzijn van de dieren verbeterd wordt. De inspecteurs van de LID controleren of de eigenaar deze maatregelen ook nakomt. Verder komen de kosten die gemaakt worden voor de verzorging en opvang van de 23 meegenomen honden voor rekening van de eigenaar en hij zal zich na afronding van het onderzoek voor de rechter moeten verantwoorden.

Eerder misstanden
Het is niet de eerste keer dat er een inval is bij de man uit Haarsteeg. Eerder werd bij hem ook al een inval gedaan, waarbij dieren in slechte omstandigheden werden gevonden. Details over die inval wil de Dierenbescherming niet geven, omdat dat een rechtszaak tegen de man in de weg kan staan. ,,Destijds is het opgelost met bestuursrechtelijke maatregelen'', zegt een woordvoerder.

Eerdere nieuwsberichten over deze handelaar / fokker

Hondenfokker Sjaak Branten uit Elshout kan fluiten naar een vergunning voor een hondenfokkerij aan de Kerkstraat 52. Heusden gaat geen vergunning afgeven. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders onlangs.

Branten vroeg in november een omgevingsvergunning aan. Toen liepen er al lange tijd honden rond op zijn terrein, 31 volwassen honden en 49 puppy’s, bleek uit een controle in oktober van de gemeente. Ze liepen er illegaal, omdat bij zoveel honden geen sprake meer is van een hobby, maar van bedrijfsmatige activiteiten, aldus de gemeente. Daar had Branten niet de juiste papieren voor.