Broodfokker krijgt effectieve celstraf, zware boete en levenslang verbod op houden van dieren

Gepubliceerd op 19 maart 2018 om 14:46

Bron:diverse Belgische bronnen.

ANTWERPEN / KASTERLEE / TEMSE -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft broodfokker Gerd W. bij verstek veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete. Hij kreeg ook een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd. Als hij dat verbod naast zich neerlegt, moet hij een dwangsom van 250 euro per vastgestelde overtreding betalen.

Gerd W. was via de vennootschappen Just Dogs en Dogs Unlimited uitbater van de Antwerpse Puppykennel, de Kempenaars Kennel in Kasterlee en Milando Breeding in Temse. Hij verkocht duizenden pups, maar nam het niet te nauw met de verzorging en de huisvesting van de dieren.

Na het faillissement van Just Dogs in maart 2016 werden in de kennel in Kasterlee vierhonderd verwaarloosde en ondervoede honden aangetroffen. Ze hadden vlooien, oormijt, oorontstekingen, huidgezwellen, ingegroeide nagels, darmparasieten, etc. De dieren werden er weggehaald en ondergebracht in verschillende asielen. Begin 2017 werd ook Dogs Unlimited failliet verklaard.

Dierenrechtenorganisatie GAIA diende klacht in tegen Gerd W. en stelde zich ook burgerlijke partij. De rechtbank kende de organisatie een schadevergoeding van 2.500 euro toe. Voorzitter Michel Vandenbosch reageerde zeer tevreden op het vonnis. “Een sterk signaal naar andere broodfokkers toe die denken dat ze zich te buiten mogen gaan aan dergelijke wanpraktijken.”