Hoge dwangsommen puppyhandel Hapert voor rechter

Gepubliceerd op 29 maart 2018 om 14:31

Bron: ED

DEN BOSCH/BLADEL - Voormalige puppyhandel De Cartierhoeve en de gemeente Bladel stonden donderdag tegenover elkaar in de rechtbank over hoge dwangsommen.

Het maximum bedrag van 325.000 euro aan te verbeuren dwangsommen zegt genoeg: het is de gemeente Bladel menens. Van de familie Castelijns wordt niets door de vingers gezien. Voor bedrijfsmatig houden, fokken en verkopen van honden, illegale bouwwerken en het bedrijfsmatig houden van paarden is in juli 2016 een last onder dwangsom is opgelegd. Donderdag boog de rechtbank in Den Bosch zich erover.

Inval
In april 2016 deden instanties als het Openbaar Ministerie, de gemeente, Dierenbescherming en de Belastingdienst een inval bij twee neven Castelijns op verdenking van illegale puppyhandel. Hans Castelijns voerde het woord namens De Cartierhoeve, waarvan zijn vrouw de eigenaresse is. Hij gaat er vanuit dat het initiatief voor die inval bij de gemeente lag. Uit rancune omdat de familie als Stichting TRAPO via klachtenbrieven en bezwaarschriften gemeentelijk handelen aan de kaak stelde dat volgens haar niet door de beugel kon. Sjors Verouden, jurist van de gemeente Bladel, ontkende dat de gemeente de kartrekker was bij de inval. „Dat is meineed", stelde Castelijns op zijn beurt. Hij is met zijn vrouw bezig een civiele procedure te starten tegen de gemeente, waarvoor inmiddels veertien personen gehoord zijn. Op 27 juni komen daar nog twee Officiers van Justitie bij.

Gestaakt
Een deel van de overtredingen die donderdag voorlagen lijkt inmiddels verleden tijd. De puppyhandel is door De Cartierhoeve definitief gestaakt. Van de acht paarden die de gemeente aantrof bij een controle zijn er drie niet meer aanwezig. Toch houdt de gemeente vast aan bedrijfsmatigheid, ook gezien de inrichting en het materiaal, zoals sjezen en een stapmolen. De rechter vroeg zich af of het in Brabant niet vaker voorkomt dat iemand dat aantal paarden heeft als hobby. De advocate van Castelijns pleitte voor duidelijkheid: bij welk aantal ligt de grens?

We gaan geen overleg hierover plegen. Wel objectief toetsen

Wat illegale bebouwing betreft, gaf zij aan dat Castelijns er samen met de gemeente uit wil komen en best wat water bij de wijn wil doen door iets af te breken. Dat is een gepasseerd station voor de gemeente, liet Verouden weten. „We gaan geen overleg hierover plegen. Wel objectief toetsen."

Binnen zes weken doet de rechter uitspraak.