Gemeente Woerden legt teckel fokkers nieuwe dwangsom op

Gepubliceerd op 29 augustus 2018 om 15:46

De volgende procedure van Woerden op de teckelfarm, De dwangsommen gaan lopen. Hopelijk past de gemeente de verkorte versie toe, dan gaat het aanzienlijk sneller.

Bron: AD
---------------------------------------------
Woerden legt teckel fokkers nieuwe dwangsom op
De gemeente heeft de twee omstreden teckel fokkerijen in Woerden opnieuw een dwangsom opgelegd.


Als de eigenaren niet voor 5 september het aantal hondjes hebben teruggebracht tot 20, moeten ze een dwangsom betalen van 1500 euro voor elke hond die te veel is. Dus als de gemeente bij de eerstvolgende controle 30 hondjes aantreft, is de dwangsom 15.000 euro (10 x 1500 euro).

Maximum
Aan de hoogte van de dwangsom zit bij elke overtreding een maximum van 20.000 euro. De eigenaren van de beide kennels hebben al eerder dwangsommen van 20.000 euro opgelegd gekregen, omdat ze volgens het bestemmingsplan niet meer dan 20 teckels mogen houden in hun woning aan Breeveld. Dit bedrag mag de gemeente innen. De som is nog niet betaald door de fokkers. Ze hebben bezwaar gemaakt.

De Woerdense kennels hebben ook al meerdere keren bezoek gehad van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die heeft al 200 hondjes weggehaald, omdat ze verwaarloosd waren of omdat de juiste papieren ontbraken.

Controle
Bij de laatste controle van de NVWA, afgelopen vrijdag, bleek dat de beide eigenaren zich, wat betreft het welzijn voor de hondjes, aan de regels hielden. Desondanks blijft de NVWA alert, aldus een woordvoerder.