Broodfok wordt verboden in Engeland

Gepubliceerd op 29 augustus 2018 om 17:49

Broodfok wordt verboden in Engeland

Bronnen: OneGreenPlanet, The Mirror, Gov.uk ©Animals Today Angelique Lagarde,

De Engelse regering heeft aangekondigd een verbod in te stellen op de verkoop van honden en katten via dierenwinkels en andere handelaren. Dit betekent dat er geen plaats meer is voor broodfok. Dankzij nieuwe wetgeving mogen pups en kittens alleen gekocht of geadopteerd worden bij fokkers met een vergunning en dierenopvangcentra.

Aanleiding voor het aanstaande verbod op verkoop van pups en kittens van broodfokkerijen, is de campagne #LucysLaw. Deze is opgezet door dierenarts Marc Abraham en ondersteund door acteur Peter Egan en een coalitie van dierenwelzijnsorganisaties.

Minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Michael Gove kondigde de nieuwe wetgeving aan:

“Een verbod op de verkoop door derden zal ervoor zorgen dat de huisdieren waar we in dit land zo dol op zijn, een goede start in het leven krijgen. Mensen die zich totaal niets aantrekken van dierenwelzijn zullen niet langer in staat zijn te profiteren van deze miserabele handel.”

Cavalier King Charles-spaniël Lucy is het gezicht van de campagne #LucysLaw en staat symbool voor de manier waarop in de malafide hondenhandel met dieren wordt omgegaan. De ondervoede fokteef werd aangetroffen bij een broodfokker, waar ze gedwongen was meerdere nestjes per jaar te werpen. Haar pups werden bij haar weggehaald op een leeftijd van vier weken, terwijl acht weken de aanbeveling is. Ze was bang voor mensen en voelde zich het prettigst in het gezelschap van andere honden. Doordat ze jarenlang in een kleine kooi was gehuisvest, waren haar achterpoten vergroeid. Haar vacht was er ook slecht aan toe, doordat ze in haar eigen urine had moeten liggen. Verder leed ze aan artritis, epilepsie, was ze blind aan een oog en had ze chronisch droge ogen.

Gelukkig werd Lucy gered en geadopteerd. Ondanks haar vele medische en emotionele problemen, heeft ze na alle ellende een heerlijk leven gehad. Volgens haar nieuwe baasje was Lucy er zeer slecht aan toe toen ze haar adopteerde. Ze heeft erg moeten wennen aan een normaal hondenleven, maar toen ze eenmaal over haar angst en argwaan heen was, was ze altijd vrolijk. Inmiddels is Lucy overleden, maar haar levensverhaal draagt bij aan de verbetering van levensomstandigheden van haar soortgenoten.

Verder gaat per 1 oktober nieuwe wetgeving in die het geregistreerde fokkers verbiedt om pups en kittens jonger dan acht weken oud te verkopen en worden de regels aangescherpt om een vergunning te verkrijgen voor het fokken en verkopen van honden.

Broodfok
Veel pups en kittens worden gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. Het enige doel van broodfokkers is om moederdieren zo veel mogelijk jongen te laten krijgen, om ze te verkopen. De fokdieren zijn er slecht aan toe, omdat ze in te kleine, veelal vieze hokken worden gehouden, nest na nest moeten werpen en slecht worden verzorgd. Hun jongen worden weggehaald als ze nog te jong zijn. De pups en kittens lijden vaak aan ziektes en zijn niet gesocialiseerd. Naïeve kopers die niet verder kijken dan een (internet)advertentie en de prijs, en in sommige landen het raam van de dierenwinkel, halen zo een diertje in huis met een grote kans op medische en gedragsproblemen en houden met hun aankoop de malafide fok praktijken in stand.