Klant eist schadevergoeding van omstreden teckelfokkerijen

Gepubliceerd op 8 januari 2019 om 13:08

Gister is in de Utrechtse rechtbank de zaak behandeld van een particulier tegen de welbekende teckel fokkers uit Woerden. uitspraak 06-02-2019
------------------------------------------------------------------------------
Bron: AD

Klant eist schadevergoeding van omstreden teckel fokkerijen

Een van de klanten van de omstreden teckel fokkerijen in Woerden eist een schadevergoeding van rond de 3000 euro van de eigenaren. Dat bleek gisteren bij de Utrechtse kantonrechter. De Bredase heeft bij de kennels een pup gekocht, die angstig bleek en veel gedragsstoornissen vertoont.

 
Volgens de vrouw had ze het beestje niet gekocht, als ze van tevoren had geweten wat haar allemaal te wachten stond. De teckel reageert angstig en kan niet alleen bij kleine kinderen gelaten worden. Na een paar cursussen en gedragstherapieën is het hondje inmiddels redelijk te handhaven.

Schade
Waarschijnlijk zijn deze therapieën ook in de toekomst nog nodig om haar hondje een beetje in toom te kunnen houden. De vrouw uit Breda vindt dat de eigenaren van de kennels voor alle geleden (im)materiële schade moeten opdraaien.

De eiseres vindt dat de eigenaren van de Woerdense kennels haar een hond hebben verkocht die niet voldeed aan wat ze ervan verwachtte, aldus haar raadsvrouw Nicolette Heijkant. De kennels zijn in haar ogen duidelijk tekort geschoten. De Bredase is niet de enige, die zich bedrogen voelt door moeder en dochter Van Zijl. Ze kreeg gisteren tijdens de inhoudelijke behandeling van haar zaak op de tribune morele steun van meerdere gedupeerde klanten van de twee fokkerijen. Zij hebben allemaal een pup gekocht die gedragsstoornissen vertoont en/of waarvan de papieren vervalst of niet compleet zijn.

Administratie
Tegen de twee kennels aan het Breedijk in Woerden loopt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek. De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben vorig jaar bij invallen 150 deels verwaarloosde hondjes weggehaald. Daarnaast is de hele administratie in beslag genomen en is beslag gelegd op alle bezittingen en rekeningen van de fokkerij-eigenaren.

In Hongarije fokken we geen dieren meer

Kennel eigenares Van Zijl
Inmiddels zijn moeder en dochter Van Zijl verhuisd naar Hongarije. Ook hier kregen ze vorig jaar bezoek van de politie. Die nam 106 teckels in beslag, omdat de beestjes in erbarmelijke toestand verkeerden en opgesloten zouden zitten in reiskoffers. Ook waren de beestjes niet gechipt en hadden ze niet de benodigde papieren. Een van de eigenaren van de kennels, dochter Van Zijl, was gisteren bij de zitting aanwezig. Zij meldde dat zij en haar moeder definitief zijn verhuisd naar Hongarije. Hier fokken de twee voorlopig geen hondjes meer, vertelde ze. ,,Onze prioriteit is op orde te krijgen wat hier allemaal gebeurd is.’’

Opvoeding
Van Zijl ontkent dat ze haar klanten bedrogen heeft. ,,We hebben de pups allemaal zelf gefokt en opgevoed. Ze hebben allemaal dezelfde opvoeding gekregen. Toen ze jong waren hebben ze contact gehad met vreemde mensen.’’ Volgens Van Zijl heeft de Bredase een pup aangeschaft zonder zich vooraf goed te oriënteren. De eiseres ontkent dit. ,,Ik heb meerdere hondjes gehad. Teckels zijn pittige hondjes, maar dit is wat anders. Dit blijft een zorgenkindje.’’

De kantonrechter probeerde gisteren beide partijen nog om de tafel te krijgen om tot een schikking te komen. Deze poging strandde.

De rechter doet nu op 6 februari uitspraak.