Sleep broodfokkers voor rechter

Gepubliceerd op 11 februari 2019 om 09:41

Yannick Thoelen en zijn vriendin kochten een pup bij 
Pups en Zo ( Bolkshof) Het hondje was ziek, stierf als nog na langdurige behandeling, en het stel liet het er niet bij zitten, en maakten de gang naar de rechter, alwaar de uitspraak gunstig was voor de het stel.en de uitbaters van Pups en Zo opdraaien voor de kosten.
Het stel roept nu op om gedupeerden ook de zaak voor de rechter te brengen, want dat dit moet stoppen.
------------------------------------------------------------------------------
Bron: Pressreader 

“Sleep broodfokkers voor rechter”
AA Gent-doelman Yannick Thoelen en vriendin doen een emotionele oproep na dood van hun hondje

GENT - De Looise AA Gent-doelman Yannick Thoelen (28) en zijn vriendin Kim Vandoninck (24) roepen iedereen die een hond kocht van een broodfokker op om net als zij naar de rechtbank te stappen. “We willen mensen behoeden om dezelfde fout te maken als wij. Ons hondje Luís stierf na een jaar vol medische problemen. Het leed en verdriet dat we gehad hebben, wens je niemand toe.”

Nadat ze de zaak eerder wonnen voor het vredegerecht, kregen Yannick Thoelen en zijn vriendin ook in beroep gelijk voor de rechtbank van eerste aanleg. De Kempense broodfokker die hen in augustus 2017 een pup had verkocht, moet een deel van de medische kosten terugbetalen. “Yannick en ik waren al een tijdje aan het uitkijken naar een hondje”, zegt Kim. “Via tweedehands.be kwamen we in contact met mensen die zogezegd nog een paar pups overhadden van een nestje. We spraken af en in een kleine ruimte achter de garage zaten pups van twee verschillende rassen. De moederhonden waren er niet bij, zogezegd omdat ze die niet te veel wilden vermoeien.” Op internet waren alleen maar enkele positieve commentaren te vinden over de fokker. Dus besloot het koppel om een hondje te kopen. “Een Shiba Inu-pup – een Japans ras – die we Luís noemden”, zegt Kim. “Maar toen de verkoopovereenkomst getekend was en we 950 euro betaald hadden, kregen we plots een Slovaaks paspoort in handen. We waren heel erg teleurgesteld, maar konden niet meer terug.”

Ziekenhuis

Een paar dagen later begonnen de problemen. Luís was volgens de verkopers negen weken, maar de dierenarts hield het op vijf of zes weken. “Hij had diarree en moest overgeven”, zegt Yannick. “De dierenarts stelde vast dat hij leed aan parvo, een virus waar jonge honden normaal tegen ingeënt moeten zijn. Hij heeft weken in het ziekenhuis gelegen en is door het oog van de naald gekropen.” In een half jaar liepen de medische kosten op tot enkele duizenden euro’s. Ondanks de goede zorgen stierf het zieke hondje in de zomer van vorig jaar, nog geen jaar oud.

Nog alerter

Niet lang na de aankoop stuurde Yannick een mail naar de fokker. “Hij belde me op en bood aan om 25 procent van de aankoopprijs terug te betalen, maar we moesten wel een zwijgcontract ondertekenen. Toen we daar niet op ingingen, bood hij de dag nadien aan om 50 procent terug te betalen.” In plaats van op dat aanbod in te gaan, brachten de baasjes van Luís de zaak voor de rechter. Die gaf hen tot twee keer toe gelijk. Kim: “De fokker moet ons zo’n 2.800 euro terugbetalen voor de kosten die we gemaakt hebben door zijn fout. De aankoopprijs van de hond krijgen we helaas niet terug omdat in het contract stond dat we naar de dierenarts moesten die hij voorstelde.” Yannick en Kim roepen andere gedupeerden op om hun voorbeeld te volgen. “Sleep broodfokkers voor de rechter. Veel mensen zijn bang dat ze nog meer geld gaan verliezen, maar als je alle informatie bijhoudt maak je veel kans om te winnen”, zegt Yannick. “Vraag raad, probeer iets te doen, want anders blijven broodfokkers geld scheppen”, zegt Kim.

Aan een nieuwe hond is het koppel nog niet toe. “Maar we zouden in elk geval nog alerter zijn om niet bij broodfokkers te kopen”, zegt Kim. “Ik zal nooit meer een contract tekenen voordat ik de moeder en het paspoort van het hondje gezien heb.”