Werkstraffen voor Achterhoekse trainers die politiehonden schopten en sloegen

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 01:45

Bron diverse online kanale.

ARNHEM - Drie Achterhoekers hebben een werkstraf gekregen van zestig uur voor het mishandelen van hun hond, maar ze mogen hun in beslag genomen dier allemaal houden. Een inwoner van Doetinchem is vrijgesproken van dierenmishandeling. De politierechter in Arnhem achtte niet bewezen dat hij raak had geslagen met een wilgenteen en dus ook niet of de hond pijn had geleden.

De hondenbazen werden vorig jaar tijdens trainingen bij politiehondenverenigingen in Doetinchem en Didam gefilmd door verborgen camera’s. Die waren door Undercover in Nederland-journalist Alberto Stegeman verstopt in vogelkastjes aan bomen rond trainingsvelden. Op de tv-beelden werden honden geschopt en geslagen of er werd hardhandig aan hun riem getrokken.

Veel ophefOok werden bij sommige trainers op het veld of thuis verboden trainingsmiddelen gevonden, zoals prikbanden of een veedrijver, waarmee op afstand stroom op de halsband kan worden gezet. De beelden leidden tot maatschappelijke ophef en Kamervragen en de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) schorste de betrokken leden.

De Achterhoekers verklaarden allemaal dat de beelden momentopnames waren en dat ze het gevoel hebben dat de KNPV hen schorste om een voorbeeld te stellen, ofschoon de vereniging, aldus de raadsman van een van de verdachten, al jaren wegkijkt bij dierenmishandeling. Ook hadden ze het nodige geleden onder de commotie. Een van de Achterhoekers zou recent nog thuis zijn bedreigd vanwege de tv-uitzending. Hij zei dat hij hiervan aangifte heeft gedaan.

Niet op te lossen met een koekjeDe advocaat van de vrijgesproken Doetinchemmer, zelf meer dan dertig jaar actief in de hondensport, benadrukte dat een politiehond ‘altijd onherroepelijk moet luisteren’ en dat je dit ‘niet altijd met een koekje’ kunt aanleren. ,,De samenleving verwacht dit ook, zoals bijvoorbeeld bij de coronarellen. Zou het misgaan bij zulke rellen, dan staat de maatschappij op z’n kop.”

De politierechter achtte in de meeste gevallen mishandeling bewezen, maar ging niet mee in de eis van voorwaardelijke celstraffen voor twee verdachten. Ook zag ze geen reden voor een verbod op het houden van een hond. Twee trainers kregen hun dier al terug; de andere honden mogen ook terug naar hun baas. ,,U heeft mij er genoeg van overtuigd dat u uw fout inziet”, zei ze tegen een van de verdachten.

Een in beslag genomen hond zou ‘sterk vermagerd’ zijn teruggekeerd bij zijn baas, met een stuk van zijn staart. ,,Dat noem ik nou mishandeling", aldus zijn advocaat, ,,en ik hoop dat mijn cliënt hier alsnog aangifte van gaat doen.”