Dierenbescherming maakt zich zorgen over hondenhandel via Marktplaats!

Gepubliceerd op 24 januari 2021 om 21:45

Door corona is er het afgelopen jaar een ware run op honden ontstaan: een pauze wandeling is immers een fijne onderbreking van de thuiswerkdag. Dierenasiels zijn dan ook leger dan ooit. Maar er is een keerzijde: de handel in honden op Marktplaats bloeit ook als nooit tevoren. Daar worden potentiele kopers niet uitgebreid gescreend, waardoor de honden soms in korte tijd van baasje naar baasje gaan.

De vierjarige Amerikaanse Stafford Dre is door zijn baasje verkocht via Marktplaats. De koper bleek katten te hebben waarmee het niet klikte. Dre werd dus snel daarna naar het asiel gebracht. De meeste mensen die hun huisdier naar het asiel brengen, vertellen niet eerlijk of ze hem van Marktplaats hebben gehaald. "Soms herkent iemand wel een hond uit het asiel van Marktplaats", zegt Carmen Silos van de Dierenbescherming. Dat een baasje zo snel klaar is met de hond, ligt nooit aan de hond zelf. Om de zoveel weken een nieuwe leefomgeving zorgt ervoor dat een hond meer moeite heeft om zich snel aan te passen", aldus Silos. Ook vertelt ze dat er altijd een mooi verhaaltje staat bij de honden die via Marktplaats worden verkocht. In de meeste gevallen mooier dan de werkelijkheid. Of de hond blijkt toch niet te passen in het leven van het baasje. Hier komen de kopers na een aantal weken achter en verkopen hem weer, of brengen hem naar het asiel.

Derde baasje

Dre is in november naar het asiel in Zandvoort gebracht: voor de derde keer in korte tijd een nieuwe omgeving voor de hond. Hij had ondergewicht en was erg van slag. Inmiddels gaat het weer goed met de hond en zijn er al mogelijke nieuwe baasjes in beeld. Bij een asiel wordt de potentiële eigenaar uitgebreid gescreend. Je kunt niet zomaar een hond meenemen, al helemaal niet als hij puur voor de wandelingen en het gezelschap wordt aangeschaft. We stellen tijdens het gesprek veel vragen om erachter te komen wat de intenties zijn van het potentiële baasje" zegt Silos. Toch zijn de asiels momenteel erg leeg. Elke hond die afgelopen jaar bij ons binnenkwam, heeft binnen no-time een nieuw baasje gevonden. Dit zijn alleen wel de mensen die al van plan waren een hond in huis te nemen en de juiste motivatie hadden om een huisdier aan te schaffen!

Corona pups

Naast de 'Marktplaats-honden' maakt de Dierenbescherming zich ook druk om een ander probleem dat de komende maanden kan gaan spelen 'corona-puppy's. Er zijn mensen die het afgelopen jaar voor een puppy gekozen. Deze hondjes zijn gewend om veel mensen om zich heen te hebben en vaak uitgelaten te worden. Zodra de eigenaren weer naar kantoor gaat, zitten de honden vaker alleen thuis en kunnen zij gedragsproblemen ontwikkelen. Daarbij komt ook dat baasjes tijdens de pandemie, hun pup niet kunnen trainen. Het asiel adviseert daarom om de honden nu al af en toe te trainen door hem een paar uurtjes alleen te laten. Wij denken dat veel jonge honden naar het asiel worden gebracht als mensen straks weer meer het huis uit mogen. Iets wat je kunt voorkomen, hoef je later niet af te leren" aldus Silos.