Brabantse hondenfokker stapt naar rechter wegens smaad

Gepubliceerd op 13 augustus 2018 om 10:15

BRON:ED
DEURSEN-DENNENBURG - Een Brabantse hondenfokker spant een kort geding aan tegen een Gelderse vrouw die hem op internet al jarenlang wegzet als een onbetrouwbare 'broodfokker'.

,,Ze spelen Russisch roulette met hondjes, dat moet stoppen. Ik weet duizend procent zeker dat die mensen niet deugen, ik heb daar ook bewijs voor." Twijfel kent ze niet, de vrouw uit Elst. Maandagmiddag moet ze in de rechtbank Arnhem verschijnen voor een kort geding. Dat is aangespannen door een hondenfokker uit Deursen-Dennenburg, bij Ravenstein. Hij is het zat dat de vrouw hem op internet al jaren wegzet als een 'broodfokker' die alleen aan geld denkt en maling heeft aan dierenleed.

Het kort geding onderstreept nog maar eens hoe gespannen de verhoudingen zijn in de wereld van de hondenhandel. Brabant staat bij de Dierenbescherming al jaren te boek als de provincie die de kroon spant in de malafide hondenhandel. Op de website - een particulier initiatief, officiële instanties hebben er niets mee te maken- worden ruim dertig Brabantse hondenfokkers weggezet als onbetrouwbaar.

Gesjoemel
Onder hen de fokker uit Deursen-Dennenburg. Ook op andere websites worden de fokker en zijn vrouw beschuldigd van gesjoemel. Meestal door de vrouw uit Elst, die op haar Facebookpagina overigens ook fanatiek ten strijde trekt tegen andere vormen van dierenleed. ,,We willen dat deze mevrouw haar beschuldigingen staakt", zegt Bob van Treijen, advocaat van de fokker uit Deursen-Dennenburg. ,,Ze heeft al een aantal zaken weggehaald op internet, maar we willen graag een uitspraak van de rechter. Deze mevrouw is ernstig in de war." De fokker vraagt de rechtbank om de vrouw een dwangsom van 2000 euro op te leggen voor iedere keer dat ze zich nog grievend uitlaat over hem.

Echte broodfok­kers gaan over lijken, die deinzen nergens voor terug

Gedaagde vrouw uit Elst
Volgens Van Treijen begon de vrouw al in 2009 met haar aantijgingen. ,,Onder elke advertentie op Marktplaats plaatste zij commentaar. Klanten die langs zouden komen, belden een dag later af. Vermoedelijk omdat ze die commentaren hadden gelezen. Bovendien heeft ze de zoon van de fokker ook telefonisch beledigd." De vrouw uit Elst zegt dat dat de agressie vooral van de fokker komt: ,,Ik heb al een dreigbrief van hem gehad. Echte broodfokkers gaan over lijken, die deinzen nergens voor terug. Ik ken twee mensen die in Deursen-Dennenburg een hondje hebben gekocht dat binnen een jaar overleed. Maar de gedupeerden zijn te bang om actie te ondernemen. Ik niet."

Smaad
In 2012 diende bij de rechtbank in Breda een vergelijkbare zaak. Een vrouw uit Utrecht werd veroordeeld wegens smaad omdat ze op Facebook de eigenaar van een hondenkennel in Bergen op Zoom had uitgemaakt 'voor een van de ergste broodfokkers allertijden'. De rechter in Breda legde de vrouw een dwangsom van 250 euro op voor iedere keer dat zij zich op het internet nog negatief zou uitlaten over de West-Brabantse fokker. De vrouw beriep zich op het recht op vrijheid van meningsuiting, maar de rechtbank stelde vast dat de beschuldigingen aan het adres van de fokker niet feitelijk onderbouwd werden. En dus was er sprake van laster.

In 2011 werd ook het consumentenprogramma Radar veroordeeld omdat het in een uitzending van 2004 een hondenkennel uit Huissen beschuldigde van malafide parktijken. De TROS moest de kennel een schadevergoeding van een half miljoen euro betalen. Voor zover bekend zijn er geen andere rechtszaken geweest waarbij hondenfokkers zich te weer stellen tegen laster of smaad.

Keurmerk ? 
In Nederland worden naar schatting jaarlijks 180.000 hondenpuppy's verkocht. Ongeveer 80.000 daarvan zouden uit het buitenland komen.

Dierenliefhebbers roepen al jaren om een systeem van certificering of keurmerken, maar de Dierenbescherming verwacht daar weinig heil van. ,,Daarvoor is de branche veel te weinig transparant", aldus woordvoerder Niels Dorland.