Stichting Zalikas / Ostendorf.

Gepubliceerd op 13 augustus 2018 om 17:24

vervolgens komt het 2e korte geding van vandaag aan de orde, tussen Stichting Zalikas / Ostendorf. 
---------------------------------------------------------------------------
Bron : AD 
Renske van den Berg
13-08-2018 
-----------------------------------------------------------------------------

Baasje uit Zegveld wil hondje terug, maar wie is eigenaar?


Hondenopvang Zalikas in Loerbeek (Achterhoek) hoort over een week van de rechter of zij het hondje Sunday aan een man uit het plaatsje Zegveld bij Woerden moeten geven. De man uit Zegveld eiste dat vandaag in een kort geding bij de rechtbank in Arnhem, omdat hij Sunday 23 juni had gekocht bij de opvangstichting, zo veronderstelde hij. Volgens de stichting was het geen koop, maar een opvangovereenkomst.

De man uit Zegveld had 295 euro voor het beestje betaald, plus een tuigje van 35 euro. Toen het hondje ziek werd, is het nieuwe baasje met het beestje naar een dierenarts in de buurt gegaan. Die gaf het hondje medicijnen en bovendien een vaccinatie die het beestje volgens de dierenarts nog moest hebben. Het kersverse baasje lichtte over dit alles de stichting Zalikas in.

Die reageerde geëmotioneerd. De man zou het hondje nu juist in levensgevaar hebben gebracht: de betreffende vaccinatie zou nooit gegeven mogen worden als honden ziek zijn. Het hondje moest voor de juiste behandeling beter maar terug naar de stichting in Loerbeek. Daaraan gaf het nieuwe baasje gehoor. Hij zou Sunday dan weer kunnen ophalen als ze beter was.

Het contact tussen de partijen verslechterde snel. Behalve onenigheid over het eigendom van de hond, ontstond ook onenigheid over de verzorging. Het nieuwe baasje stelt dat hij eigenaar is, maar ook dat hij alles voor de gezondheid van het beestje heeft gedaan.

Eigenaar
De stichting legde de rechter uit nooit het eigendom van honden over te dragen, en geeft daarom ook geen koopovereenkomst maar een opvangovereenkomst aan een baasje mee. Het betaalde bedrag is geen aankoopbedrag, maar een bijdrage voor de kosten van de stichting bij het tegengaan van zwerfhondenproblematiek in het land van herkomst. Door zelf eigenaar te blijven kan de stichting een hond altijd terughalen als de plaatsing bij een opvangbaasje niet goed verloopt.

De stichting vindt dat een hetze, mede aangejaagd door het baasje uit Zegveld en zegt geen vertrouwen meer in hem te hebben. De hond is inmiddels ergens anders geplaatst.

Inmiddels zouden door tegenstanders van de opvang tekortkomingen en commerciële motieven van de hondenopvang via internet zijn uitgemeten. En er zouden demonstraties voor de deur van de hondenopvang zijn gehouden.

De kortgedingrechter oordeelt volgende week maandag of Sunday terug naar Zegveld moet.