Hondenfokker uit Lettele ontkent dierenmishandeling!

Gepubliceerd op 18 september 2019 om 09:33

Hondenfokker uit Lettele ontkent dierenmishandeling!

In 2015 werden een inspectie de eerste tekortkomingen gesignaleerd eerste (her)controle vond plaats in 2018 in Lettele.

W.S. wordt verschillende dingen verweten: zo zouden papieren niet op orde zijn en de dieren waren verwaarloosd Zo kregen de honden onvoldoende water, zaten ze in een vervuilde omgeving en werden zieke dieren slecht geholpen.En het sociale welzijn van de dieren was heel slecht.

Pups werden niet op tijd ingeënt en deze werden niet tijdig geregistreerd of helemaal niet. Dit werd ook door de hondenfokker bekend. Het niet registreren zou komen omdat de nieuwe eigenaren de pups vaak vergaten op hun eigen naam te registeren en dan bleven ze allemaal op zijn naam staan. Vandaar dat hij besloten had ze niet meer te registeren.Hij zou niet geweten hebben dat dit verplicht was bij de wet.

Er zijn stapels met dierenpaspoorten aangetroffen en info over vaccinaties. Van de oudere honden wist hij niet wanneer ze ingeënt diende te worden van de pups wist hij dit wel.

Zeer lange tijd hebben de dieren de juiste zorg niet ontvangen dit blijkt uit diverse verklaringen en foto's die ten tijde dan de inspectie genomen zijn. Verklaringen afkomstig van de inspecteurs als verklaringen van de dierenarts.De dierenarts heeft namelijk nog nooit - in 25 jaar tijd dat hij dierenarts is - zo'n 'in- en intriest hondenpension hondenfokkerij ' gezien.

Tijdens de rechtszaak werden diverse situatie's besproken die vast gelegd waren op foto's die ten tijde van de inspectie genomen waren.

De advocaat van hondenfokker is kritisch op de inspectie de honden moesten nu noodgedwongen die hele dag binnen blijven. Mijn cliënt kon zijn werkzaamheden gedurende de inspectie niet doorzetten. Volgens de advocaat heeft de media haar cliënt in een kwaad daglicht gezet. De video van de dierenbescherming was hartverscheurend maar dat was niet de waarheid.

De hondenfokker is volgens de aanklager vasthoudend in zijn gedrag. Sinds 2015, na de eerste controle, is er te weinig veranderd. Een pensionhouder / hondenfokker moeten voldoen aan bepaalde verplichtingen. O.a. een deugdelijke administratie voeren, iemand in dienst hebben die zijn vakbekwaamheidsdiploma in orde heeft. Honden hoorde geregistreerd te zijn ect.

Volgens de officier heeft een dier ook rechten. Een goed schoon verblijf, voldoende schoon drinkwater en voldoende voedsel. In de dossiers is te lezen dat hier niet aan voldaan werd.De inspectie heeft dit allemaal genoteerd Als die schreven dat er geen waterbak aanwezig was , dan was die er ook niet,ook al zegt de verdachte van wel.

100 honden zijn in beslag genomen hiervan hadden meerdere honden last van lichamelijke klachten.Zoals ernstige wonden aan de voorpoten!
32 honden konden meteen herplaatst worden. 48 honden zijn overgeplaatst naar een asiel. 21 honden waren er dusdanig aan toe dat ze euthanasie gekregen hebben. 8 honden zitten in een herplaatsing procedure. 1 hond was al dood bij aankomst. Het is overigens geen optelsom. Maar een opsomming wat er gebeurd is.

De aanklager wil dat het bedrijf dicht blijft zitten, zeker nog een half jaar. Eigenlijk wil hij de schorsing verlengen. EIS: celstraf van 3 maanden, geheel voorwaardelijk. Proeftijd van 4 jaar. En 3 jaar mag W.S. niet meer dan 11 honden mag houden.